NBA-spelers kunnen binnenkort ongestraft cannabis gebruiken

De NBA en de NBA Players Association hebben een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Dat maakten beide partijen afgelopen weekend bekend. Maar er is wel iets heel opvallends aan die nieuwe overeenkomst … NBA-spelers zouden binnenkort cannabis mogen gebruiken zonder er op getest te worden.

De nieuwe deal is nog niet officieel van kracht, maar werd wel al bevestigd aan Amerikaans sportmedium The Athletic. Als het zevenjarig akkoord goedgekeurd wordt, zou cannabis geschrapt worden uit de lijst van zaken waarop getest wordt bij dopingcontroles bij de NBA. Spelers kunnen op die manier dus cannabis gebruiken zonder er bestraft voor te worden.

Coronapandemie

De coronapandemie was voor een stuk de aanleiding voor de nieuwe cannabisregel tussen de bond en de spelers. Eind 2020 liet NBA-commissaris Adam Silver al weten dat de regelgeving rond cannabisgebruik van de NBA wat losser zou kunnen worden, nadat de NBA het testen op cannabis had opgeschort vanwege de pandemie. De spelers zaten toen in ‘bubbels‘ en hadden volgens Adam Silver al genoeg druk op hun schouders. “We besloten dat, gezien alles wat aan het gebeuren is en alle druk en stress die spelers ondervinden, we nu niet als Big Brother hoeven op te treden,” zei hij destijds. “Ik denk dat de visie van de maatschappij op cannabis tot op zekere hoogte is veranderd.”

Verdeelde meningen

De nieuwe regel rond cannabisgebruik bij topsporters is voor velen heel onlogisch en op Twitter zijn de meningen sterk verdeeld. “Is dit iets goeds? Het is nog steeds drugs en slecht voor de gezondheid”, klinkt het. Anderen denken zelf dat het om een 1 aprilgrap gaat.

Voor sommigen lijkt de nieuwe regel een positief gegeven, aangezien cannabis stressverlagend werkt en het in veel Amerikaanse staten al ingeburgerd is.

De nieuwe arbeidsovereenkomst zal in werking treden vanaf volgend seizoen. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer ze officieel aangekondigd zal worden.

Meer
Lees meer...