Left Right
scrollTop top

Nederland komt met bubbel van vier en sluit cafés om 22 uur


Mark Rutte Hugo de Jonge
© Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge – Bron: Isopix

Waar Nederland oorspronkelijk geloofde in regionale maatregelen, stapt het nu over op een landelijke aanpak. Vriendengroepen mogen niet meer groter zijn dan vier en de horeca moet sluiten om 22 uur.

“We doen ons best, maar het virus doet het beter en daarom moeten we nu ingrijpen”, klonk het maandagavond op een persconferentie. Daar stelden Nederlands premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nieuwe coronamaatregelen voor.

Een groep van vrienden mag niet groter zijn dan vier personen. Bij evenementen mogen er niet meer dan 40 mensen aanwezig zijn buiten en 30 binnen. In winkels en pretparken wordt zelf gekeken hoeveel mensen er binnen kunnen als iedereen op 1,5 meter afstand blijft. Mondmaskers dragen in de winkel is niet verplicht, maar uitbaters mogen mensen weigeren als ze er geen dragen.

Horeca

Ook in de horeca worden er maatregelen genomen. Cafés en restaurants moeten de last call doen om 21 uur en ten laatste om 22 uur de deuren sluiten. Bij sportwedstrijden mag er geen publiek aanwezig zijn. De wedstrijden op zich gaan nog wel door, maar kantines blijven dicht.

Daarnaast wordt er met aandrang aan Nederlanders gevraagd om thuis te werken. De laatste weken was die regel versoepeld, maar hij wordt nu weer aangescherpt.

Belgische aanpak

Nederland heeft lang een minder streng beleid gehad dan bijvoorbeeld België, maar blijkt nu toch in te binden en in grote lijnen de Belgische aanpak te volgen, een week nadat ook het Verenigd Koninkrijk met een sluitingsuur voor de horeca kwam. Begin deze maand stelde het Verenigd Koninkrijk ook een bubbel in.

Eerder maandag bleek ook al dat Nederland code oranje uitvaardigt voor reizen naar ons land.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810