Nederland wil TikTok verbieden op telefoons ambtenaren: “We moeten niet naïef zijn”

Een meerderheid van de Nederlandse politiek steunt een verbod op TikTok op overheidstelefoons.

Waarom is dit belangrijk?

Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de praktijken van het Chinese ByteDance binnen de Europese Unie. De app van het bedrijf ligt al langere tijd zwaar onder vuur. Recentelijk noemde de Franse president Emmanuel Macron TikTok “bedrieglijk onschuldig” en sprak van een “echte verslaving” onder jongeren. De app wordt nu ook in Nederland steeds kritischer bekeken.

De essentie: De vier partijen van de huidige regeringscoalitie (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) in Nederland willen ambtenaren verbieden om TikTok op hun werktelefoons te installeren.

 •  “We moeten niet naïef zijn en de weg van de Amerikaanse overheid volgen”, zei CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg woensdag tijdens het een debat over data-ethiek bij de Nederlandse overheid. 
 • D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz sprak op haar beurt van “een potentieel hoog veiligheidsrisico”. “Laten we het zekere voor het onzeker nemen en TikTok verbieden op de werk-devices van ambtenaren”.
  • Het zou gaan om zo’n 140.000 ambtenaren die voor de Nederlandse overheid werken.
  • Eerder besloten de Verenigde Staten om veiligheidsredenen dat TikTok niet meer gebruikt mag worden op officiële apparaten.
  • Sinds de regering van Donald Trump heeft het sociale medium te maken met toenemende controle en kritiek van wetgevers, die vrezen voor de grote hoeveelheid data die de app verzamelt van haar gebruikers.
 • Het voorstel voor het verbod werd gesteund door de VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Samen hebben zij 77 van de 150 zetels in de Nederlandse Tweede Kamer (Kamer van volksvertegenwoordigers).
 • De staatssecretaris van Digitaliseren, Alexandra van Huffelen (D66), zei de zorgen van de coalitiepartijen te begrijpen en te delen, maar wil niet zonder eigen onderzoek het Amerikaanse TikTok-verbod volgen. De staatssecretaris zegt in samenwerking met de Nederlandse regering het verbod te gaan bestuderen en hoopt binnen enkele weken een besluit te nemen.

Chinese overheid kijkt mee

De achtergrond: De Nederlandse politiek maakt zich al langer zorgen over TikTok, dat eigendom is van het Chinese moederbedrijf ByteDance. Er wordt gevreesd dat de gegevens die worden verzameld door de app door de Chinese overheid kunnen worden bekeken.

 • Zo meldde de Amerikaanse nieuwsdienst BuzzFeed in juni vorig jaar dat gevoelige gebruikersgegevens van Amerikanen, zoals verjaardagen, locatiegegevens en telefoonnummers, herhaaldelijk waren ingezien door werknemers in China.
  • “Alles wordt gezien in China”, zei een medewerker van Bytedance in het onderzoek getiteld “The TikTok Tapes”.
Meer
Lees meer...