Left Right
scrollTop top

Nederland versoepelt voorzichtig coronamaatregelen: winkelen op afspraak en sporten voor jongeren tot 27 jaar


Mark Rutte premier Nederland
© Mark Rutte, ontslagnemend premier van Nederland – Bron: Isopix

Ontslagnemend premier Mark Rutte heeft dinsdagavond een eerste reeks beperkte versoepelingen van de coronamaatregelen die gelden in Nederland aangekondigd. Volgende week gaan middelbare scholen, contactberoepen en winkels daar opnieuw open, al gebeurt dat met strenge veiligheidsvoorschriften.

Door de stijgende coronacijfers besliste de Nederlandse regering halverwege december om in lockdown te gaan. Niet-essentiële winkels werden toen gesloten, net als andere publiek toegankelijke locaties. Het gaat daarbij onder andere om musea, dierenparken, bibliotheken, kerstmarken en sauna’s. Indoor sportlocaties – zoals sportscholen, zwembaden en fitnessen – worden ook gesloten.

Sociale contacten zijn sindsdien ook beperkt. Iedereen mag per dag thuis maar één gast ontvangen die ouder is dan 13 jaar. Tot slot was sindsdien afstandsonderwijs de norm bij ons noorderburen. Op 12 januari beslist de Nederlandse regering om de geldende coronamaatregelen te verlengen. Een week later werd zelfs nog strenger ingegrepen met het invoeren van een avondklok tussen 20.30 en 4.30 uur.

Ondanks meer besmettingen

Ondertussen zijn de coronacijfers bij onze noorderburen enigszins gedaald, al zijn ze zeker nog niet geruststellend. De voorbije week schiet het aantal besmettingen zelfs opnieuw de hoogte in met gemiddeld meer dan 4.100 gevallen per dag.

Toch besloot de ontslagnemende regering in Nederland om versoepelingen door te voeren. “Er is ook een andere realiteit”, zei Rutte over de waarschuwingen van experts voor een volgende golf. “Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. We zijn het aardig zat aan het worden. Het moet wel vol te houden zijn en daarom komen we nu in een fase waarin we bereid zijn iets meer risico te nemen.”

Deze regels worden versoepeld:

  • Maandag 1 maart gaan middelbare scholen opnieuw deels open.
  • Woensdag 3 maart mogen contactberoepen weer opstarten. Het gaat hierbij onder andere om kappers, rijinstructeurs en masseurs. Die regel geldt wel niet voor sekswerkers.
  • Niet-essentiële winkels mogen ook vanaf 3 maart opnieuw klanten ontvangen. Dat moet wel altijd gebeuren op afspraak.
  • De meeste opvallende versoepeling is misschien wel die op het vlak van teamsporten. Vanaf 3 maart mogen jongeren tot en met 26 jaar buiten weer in groep sporten. Tijdens dat sporten moeten geen afstand gehouden worden. Er mag wel alleen gesport worden met de leden van je eigen club.

Deze regels veranderen niet:

  • De omstreden avondklok van 20.30 tot 4.30 uur blijft behouden en is zelfs tot minstens 15 maart verlengd.
  • Ook cafés en restaurants mogen voorlopig nog niet openen.
  • Sociale contacten blijven beperkt tot één bezoeker per dag.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…