Nederland wil voortrekkersrol spelen in internationale aanpak cryptocurrency

Nederland wil voortrekkersrol spelen in internationale aanpak cryptocurrency

Nederland wil internationaal het voortouw nemen om de handel in bitcoin en ander cryptocurrency aan regels te binden. Dat zegt de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem heeft alleen een Europese en internationale aanpak nut en kan Nederland in zijn eentje niets beginnen tegen misbruik met virtuele munten.

Bitcoin en andere cryptocurrency bestaan al enige tijd, maar kenden het laatste jaar een gigantische groei. Dat leverde slimme investeerders heel wat geld op, maar is ook vatbaar voor diefstal, grote verliezen en illegale activiteiten.

Daarom is er in steeds meer landen vraag naar regularisering. Zuid-Korea en China nemen in Azië het voortouw terwijl de Verenigde Staten ook zoeken naar mogelijkheid om de regulering te verstrengen. In Europa roepen vooral Duitsland en Frankrijk op tot discussie over de handen in cryptovaluta. Ook de Europese Unie denkt actief na over het reguleren van cryptomunten.

“Nederland wil een voortrekkersrol spelen”

Bij dat laatste wil Nederland een voortrekkersrol spelen. Minister van Financiën Hoekstra (CDA) wijst in zijn brief op de risico’s bij het handelen met cryptocurrency en de vatbaarheid van het systeem voor criminele activiteiten. Hij wil cryptocurrency reguleren zodat er meer transparantie en dus ook meer toezicht kan zijn.

“De Franse en de Duitse ministers van Financiën en centralebankpresidenten hebben al opgeroepen om cryptovaluta te bespreken in de G20 (een verzameling van 19 economisch belangrijke landen en de EU). Nederland steunt dit initiatief en wil een voortrekkersrol spelen binnen de Europese en internationale aanpak van bitcoin en cryptocurrency”, schrijft de Nederlandse minister.

Niet de bedoeling om te verbieden

Ook wil Hoekstra overleggen met creditcardmaatschappijen. Hij wil dat zij de consument beter beschermen als die cryptomunten koopt met zijn creditcard. Dergelijke bescherming of waarborg ontbreekt nu op die virtuele markt waardoor investeren in bitcoin of andere cryptovaluta heel risicovol is.

Wel wijst de minister erop dat het zeker niet de bedoeling is om virtuele munten zoals bitcoin te verbieden. “De innovatieve techniek achter cryptovaluta moet worden behouden”, schrijft hij.

Gesponsorde artikelen