Coronacrisis: Nederlanders mogen hun lief van buiten Europa weer thuis ontvangen

Nederlanders lief buiten europa
EPA

Nederlanders met een lief uit het buitenland mogen weer met hun vriend of vriendin afspreken in Nederland. Vanaf maandag versoepelt de regering er het inreisverbod voor buitenlanders met een Nederlands lief die door de coronamaatregelen niet meer naar onze noorderburen mochten afreizen.

Nederland sloot enkele maanden geleden in volle coronacrisis de grenzen voor mensen van buiten Europa die geen essentiƫle reis maken. Vanaf maandag mogen vaste partners van Nederlanders echter wel weer het land in. Ze moeten wel kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame relatie. Dat meldt onder meer de Nederlandse openbare omroep NOS.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) maakte bekend dat de regels versoepeld worden. Hij stelt dat het inreisverbod een grote impact heeft gehad op mensen die hun geliefde al lang niet hebben gezien.

Retourticket

Geliefden van buiten Europa die naar Nederland komen, moeten een met de hand geschreven verklaring ondertekenen waarin ze stellen dat ze een relatie hebben van minimaal drie maanden waarbij ze elkaar regelmatig hebben gezien. Mensen die hierover liegen, riskeren om vervolgd te worden voor meineed.

Daarnaast moeten de partners aantonen dat ze beschikken over een retourticket. Als mensen uit landen komen die als oranje zone werden aangeduid, dan worden ze ‘dringend’ geadviseerd om in thuisquarantaine te blijven voor twee weken. Alle bewijsstukken, verklaringen en eventuele garantstellingen moeten bij aankomst op de luchthaven van Schiphol afgegeven worden aan de douane.

Lokale coronamaatregelen

Iedereen in Nederland met klachten moet zich laten testen. Bij een positieve testuitslag volgt bron- en contactonderzoek. Op die manier wil de Nederlandse overheid snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan.

Net als in ons land moet je in Nederland in het openbaar minstens anderhalve meter afstand houden en de basisregels volgens. Ook is het er momenteel weer mogelijk om te sporten, uit eten te gaan en kunnen er zelfs weer beperkt evenementen plaatsvinden. Ook bij die evenementen moet er anderhalve meter afstand gehouden worden.

Gesponsorde artikelen