Nederlanders willen Olympische spelen samen met België organiseren, minister Muyters zegt niet “neen”

De Olympische spelen op de as Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen-Brussel? Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de Olympische Spelen moet hervormen, denkt na om die spelen niet meer te beperken tot één stad of zelfs één land. In Nederland gaan nu al stemmen op om de spelen op de as van de vier grote Benelux-steden te organiseren. “Wij zijn bereid dat te bekijken”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). 

Het idee komt van Harry Been, die het EK 2000 van Nederland en België samen organiseerde. Dat was toen een groot succes. Been is vandaag bestuurslid bij de sportkoepel NOC*NSF en in de Volkskrant laat hij een ballontje op over die Olympische Spelen: waarom zouden Nederland en België het niet samen kunnen doen? 

Toekomst van de Olympische Spelen deze maand

Het IOC buigt zich deze maand over de toekomst van de spelen. Harry Been wijst erop dat die mogelijk grensoverschrijdend gehouden kunnen worden. Als ervaringsdeskundige van gedeelde evenementen pleit hij voor bij de Olympische Spelen bij ons én in Nederland. “‘Wij deden het bij het voetbal, omdat alle grote toernooien anders maar in vijf, zes grote Europese landen gehouden kunnen worden. Euro 2000 in België en Nederland was een wereldprimeur. Je moet af van het traditionele idee dat de Spelen in één stad gehouden moeten worden.”

“Bij het Internationaal Olympisch Comité is nu ook een Duitser aan de macht, Thomas Bach. Hij heeft de uitzondering gemaakt dat je olympische evenementen ook buiten de gaststad mag houden en zelfs over de grens. Ik zie mogelijkheden”, zegt Been.

Enthousiaste reactie uit Vlaanderen, maar nog niets concreet

Bij ons reageert Vlaams minister van Sport Philippe Muyters niet afwijzend, integendeel. “Inhoudelijk is het een goede zaak dat het IOC over dit soort aanpassingen nadenkt. Organisaties van dergelijke orde zijn onmogelijk geworden voor één stad: economisch, ecologisch en financieel. Geen van al kan je dat nog dragen. En puur vanuit ruimtelijk ordening gezien, is het onverantwoord om dat allemaal te doen in één stad. Dus dat herbekijken is verstandig.”

Maar tegelijk wil de minister niet te hard van stapel lopen: “Het ballonnetje uit Nederland, wij hebben dat gelezen. Ja, wij zijn uiteraard bereid om te bekijken wat we kunnen doen, als er een aanbod komt van bij onze noorderburen. Er is geen plan of kandidatuur op dit moment.” 

Meer duurzame spelen

Het IOC kwam recent nog in verlegenheid omdat niemand de Winterspelen van 2022 wil organiseren. Ook Oslo haakte af, te exorbitante financiële gevolgen. Eerder haakten om dezelfde reden ondermeer Munchen in Duitsland, Stockholm in Zweden en St. Moritz in Zwitserland af om dezelfde reden. Iedereen heeft schrik om met een ferme financiële kater te blijven zitten, vooral de bevolking die zich in die steden mocht uitspreken in referenda over de kandidatuur.

Het IOC wil daarom in elk geval een andere richting geven aan de spelen. Meer gebruik maken van bestaande accomodaties. Minder plannen die een gigantische impact hebben en een kater laten. “Praktisch zouden Nederland en België de eerste olympische duoclub moeten vormen”, zegt Been. “Wij hebben bewezen dat het kan. We hebben allerlei juridische hobbels overwonnen. Daarbij komt, wij kunnen goed organiseren. Nederland en België zijn goede sportlanden. Klein, maar relatief groot in de sport. Alles is dicht bij elkaar. De as Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Brussel zou een uitstekend olympisch sportterrein zijn. Het heeft uitstekende verbindingen. We kregen voor onze bieding voor het WK voetbal van 2018 niet voor niks het hoogste cijfer van de Universiteit van Zug, die alle bids heeft onderzocht.”

“We hebben ook een geweldig achterland. Van Londen tot het Ruhrgebied, van Hamburg tot Parijs, daar wonen zo veel mensen. Allemaal op een kleine afstand van onze olympische as.’Nederland en België hebben alleen een kans als het IOC inziet dat er geen mega-investeringen nodig zijn voor een volgende editie van de Spelen. Het zou een trendbreuk betekenen”, zegt Been.

Hij ziet het al heel concreet: “In Brussel de atletiek, in Eindhoven het zwemmen. Onze landen houden niet van exorbitante eisen. Nederland en België zouden het snel eens zijn. We hebben de wedstrijden van Euro 2000 in één lunchafspraak verdeeld. We hebben de modellen uit die tijd nog. Die verschillen niet eens zoveel met wat voor de Olympische Spelen nodig is.”

Meer
Lees meer...