Left Right
scrollTop top

Nederlanders zijn het meer dan beu: willen kerncentrale Doel zo snel mogelijk dicht


Nederlanders zijn het meer dan beu: willen kerncentrale Doel zo snel mogelijk dicht

De maat is vol voor de Nederlandse gemeenten die rond Doel liggen, waar België vier kerncentrales heeft. Het zoveelste incident, deze keer in Doel 1, veroorzaakt heel stevige onrust in Bergen op Zoom, Roosendaal en Hulst. De lokale politiek daar eist de onmiddellijke sluiting van de centrales. 

Het was letterlijk de druppel die de emmer deed overlopen: het nieuwste incident in Doel 1. Vrijdag moest de reactor stilgelegd worden, er was een lek in de noodleiding van het eerste koelsysteem. Dat moet dienen om de reactor af te koelen, het ligt dus in het reactorgebouw zelf en het water is radioactief. Maar het water van het lek is blijkbaar niet uit het reactorgebouw geraakt, want er was op geen enkel moment een gevaar voor de bevolking, zo zegt de nucleaire waakhond het FANC.

Maar dat volstaat niet voor de Nederlanders, die Doel vlak aan de grens hebben natuurlijk. Die kerncentrales aan de Schelde zijn sterk verouderd, Doel 1 is de oudste reactor en sinds januari 1975 in gebruik. Ten laatste in 2025 moet de centrale onherroepelijk dicht. Maar in tussentijd is het oplapwerk: de centrale ondergaat rennovaties van eind mei tot oktober.

Alleen zal dat oplappen nu veel zwaarder worden. Het gaat om schade in het nucleaire gedeelte, waar de radioactiviteit erg hoog is, en de straling dus levensgevaarlijk. Bovendien is het lek van de noodleiding moeilijk bereikbaar, aan de binnenkant van de reactor.

Voor de Nederlandse gemeenten is het allemaal de bevestiging van wat ze al veel langer aanvoelen: Doel is voor hen een bedreiging, de centrales moeten dicht, vinden ze. Een sluiting van 2025 is gewoon nog veel te lang. “Die centrales moet nu dicht”, zo stellen ze.

“Het is tekenend dat medewerkers van de centrale maar één uur mogen herstellen, omwille van extreem hoge stralingswaarden”

De gemeenteraden van Roosendaal en Bergen op Zoom roepen hun burgemeesters op om “alles in het werk stellen om de haperende kerncentrale in het Belgische Doel zo snel mogelijk dicht te krijgen”. Daarover sturen ze een brandbrief. Ze zijn bijzonder bevreesd dat radioactief water vanuit de kerncentrale in het water van de Westerschelde terecht zou komen, met grote gevolgen voor de bevolking dan. Dat staat in BN De Stem, een Nederlandse krant.

Dat de Belgische waakhond het FANC, net als het Nederlandse Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, het incident bestempelden als niet gevaarlijk, volstaat niet. “Alle gassen en vloeistoffen die mogelijk uit het koelsysteem lekken, blijven in een hermetisch gesloten barrière zitten. Het water kan niet naar buiten”, zo stelde de Veiligheidsregio. Maar ze bevestigt wel dat het zoveelste mankement “niet bepaald bijdraagt aan een ‘positieve beeldvorming’ over de kerncentrale.”

Roosendaal en Bergen op Zoom zijn bijzonder ongerust: “Het is tekenend dat medewerkers van de kerncentrale, vanwege ‘extreem hoge stralingswaarden’ niet langer dan een uur aan de storing mochten werken.” In Hulst is de oppositie ondertussen boos dat de inwoners nog niet officieel zijn ingelicht over een lekkage in het nucleaire deel van kerncentrale Doel 1. “De indruk is gewekt dat onze gemeente niet goed op de hoogte is”. Zo blijft de zaak rommelen in de grensgemeenten.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810