Nederlandse dokters willen verbod op energiedrankjes voor minderjarigen

Nederlandse dokters willen verbod op energiedrankjes voor minderjarigen

In Nederland pleiten kinderartsen voor een verbod op energiedrankjes voor jongeren onder 18 jaar. Heel wat minderjarigen zouden last hebben van lusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen als gevolg van hun overmatig taurine- en cafeïnegebruik.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) trekt aan de alarmbel wegens het groeiend gebruik van energiedrank bij jongeren. Dat schrijft de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Veel tieners vanaf 12 jaar zouden dagelijks zes blikjes of meer binnenspelen. De artsen signaleren dat die groep jongeren alsmaar vaker met klachten op de spoedafdeling belandt.

Daarom wil de NVK dat er een verkoopverbod op energiedrankjes komt voor minderjarigen. “Als jongeren met rusteloosheid of hartritmestoornissen in onze spreekkamers belanden, denken wij aan allerlei dingen en halen we ze soms door de medische molen om de oorzaak te achterhalen. Maar we merken dat energiedrankjes steeds vaker de boosdoener zijn”, zegt de Nederlandse kinderarts Brita de Jong-Van Kempen.

Het Voedingscentrum, een Nederlandse semi-overheidsinstelling die voorlichting geeft over voedsel, raadt af om onder de 13 jaar energiedrank te drinken, tussen de 13 en 18 jaar is het advies maximaal één blikje per dag. De Belgische FOD Volksgezondheid daarentegen raadt jongeren onder 16 jaar af om energiedrank te drinken. Aan gezonde volwassenen wordt aangeraden om de drankjes niet regelmatig of bovenmatig te gebruiken en dagelijks zeker niet meer dan 400 mg cafeïne te consumeren. In één blikje Red Bull zit 30 mg cafeïne.

“Geen onschuldige frisdrank”

Op de blikjes staat de verplichte waarschuwing “niet aanbevolen voor kinderen”, maar dat vinden de Nederlandse kinderartsen niet meer genoeg. Naast rusteloosheid en hartritmestoornissen zien zij nog meer lichamelijke klachten, waarvan energiedrankjes uiteindelijk de boosdoener zijn. Er is ook al sprake geweest van epileptische aanvallen en geelzucht als gevolg van energiedrankjes.

De artsen stellen dat in energiedrank te veel cafeïne, suiker en taurine zit. Helaas zijn er geen onderzoeken aan te halen naar het effect van de stoffen op een kinderlichaam.

“Dit is geen onschuldige frisdrank”, zegt De Jong-Van Kempen. “Een verbod zet ouders en kind aan het denken, zodat ze zich bewust zijn van de gevolgen. Vroeger was het ook normaal om op jonge leeftijd alcohol te drinken, maar nu weten we hoe schadelijk dat is. We kunnen wachten tot er fatale incidenten gebeuren of we kunnen maatregelen treffen zodat we de consequenties kunnen onderzoeken.”

Oplossing bij voorlichting

Of er bij onze noorderburen effectief zo’n verbod voor meerderjarigen komt, is nog lang niet zeker. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet al weten dat het eerder een oplossing hoopt te vinden bij voorlichting. Volgens hen spelen sportverenigingen en scholen daarin een heel grote rol.

iStock

De Block waarschuwde 2 jaar geleden al

Ook onze minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) trok twee jaar geleden al aan de alarmbel. Ze waarschuwde dat de vervanging van frisdranken door energiedranken het dagelijks cafeïnegebruik gevoelig kan doen stijgen. De Block drong destijds aan op een geharmoniseerde aanpak binnen de EU. Intussen is die er nog steeds niet.

“Ook in andere EU-lidstaten hebben nationale adviesorganen gewezen op mogelijke gevaren van een te hoge inname aan cafeïne en het steeds groter wordend gamma voedingsmiddelen waaraan cafeïne wordt toegevoegd”, klonk het toen. “Bij gebrek aan maatregelen op Europees niveau en indien blijkt dat bijkomende acties nodig zijn om de volksgezondheid te beschermen, kan geopteerd worden om via nationale wetgeving naast de bestaande limiet van cafeïne in dranken, ook limieten op het gebruik in andere levensmiddelen vast te leggen.”

Gesponsorde artikelen