Nederlandse geheime dienst gaf FBI doorslaggevende info over Russische inmenging in verkiezingen VS

Nederlandse geheime dienst gaf FBI doorslaggevende info over Russische inmenging in verkiezingen VS

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben voor een belangrijke doorbraak gezorgd in het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo wisten leger- en politieautoriteiten te infiltreren in het netwerk van Russische hackerscollectief ‘Cozy Bear’. “Via een versleuteld kanaal” zijn Nederlandse media aan de weet gekomen dat de Nederlandse geheime diensten erachter kwamen dat de Russen in zomer 2015 de netwerken van de Democratische Partij in de VS gehackt hadden.

De Joint Sigint Cyber Unit van de Nederlandse geheime diensten Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hebben samen heel wat informatie over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen weten op te vissen. Dat schijft het Nederlandse dagblad Volkskrant.

Het verhaal van de geheime dienst begon allemaal in de zomer van 2014, toen verhalen opdoken dat de vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergeschoten was door een Oekraïens gevechtsvliegtuig. Rusland was toen bezig de Krim, een stuk van Oekraïne, te annexeren. De Joint Sigint Cyber Unit wist destijds door te breken in het het netwerk van een universitair gebouw bij het Rode Plein in Moskou. De hackersgroep ‘Cozy Bear’, die al sinds 2010 cyberaanvallen uitvoert op overheden, inlichtingendiensten en energiebedrijven, bleek vanuit één van de lokalen te opereren.

De Nederlandse informatici wisten zelfs de bewakingscamera op de gang te hacken. Zo konden ze nagaan wie er allemaal actief was binnen ‘Cozy Bear’. In totaal werden ongeveer tien Russische hackers geregistreerd. Onze noorderburen hadden de camera één tot 2,5 jaar in handen.

Cyberoorlog tussen VS en Rusland

Er werd toen al vermoed dat de hackers van ‘Cozy Bear’ in opdracht van de Russische overheid werkten. De Nederlandse Joint Sigint Cyber Unit kwam er eind 2014 achter dat de Russen tot het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doorgedrongen waren en informeerden de Amerikanen meteen. Het gevolg: een cyberoorlog van 24 uur tussen de VS en Rusland. Daarbij waren de gegevens, die de Nederlanders doorspeelden aan Washington, cruciaal.

Datzelfde jaar nog konden de Russen ook doordringen tot het computernetwerk van het Witte Huis. Ook die hack was de Nederlanders niet ontgaan en Washington werd opnieuw verwittigd. Fast forward naar zomer 2015: Cozy Bear raakte binnen in het netwerk van de Democratische partij in de VS.

Uiteindelijk werd dit de eerste aanleiding voor het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller. Naast de mogelijke banden tussen het team van Donald Trump en de Russen, wordt het hacken van de Democratische partij onderzocht. Wellicht was dat laatste een poging om de strijd tussen de democratische kandidate Hillary Clinton en Trump te beïnvloeden en dus het democratische proces te ondermijnen.

Clinton zei na de verkiezingen dat haar e-mailschandaal, dat vermoedelijk publiek werd na de hacking van de Russen, haar het Witte Huis gekost hebben.

Informatie “via een versleuteld kanaal”

De Volkskrant baseert zich op anonieme bronnen. Dat is niet per se raar, want bovenstaande veiligheidsdiensten werken in het geheim. Lekken zouden grandioze gevolgen hebben voor de personen in kwestie, maar ook de diensten en landen. In de zomer van 2017 kreeg de redactie van de Volkskrant al een anonieme tip dat Nederland een belangrijke rol speelde bij de cyberstrijd tussen de Russen en westerse landen.

Deze nieuwe informatie zou “vrij onverwachts en specifiek via een versleuteld kanaal” het dagblad bereikt hebben.

Trump blijft koppig

Ondertussen blijft president Trump met klem ontkennen dat Rusland iets met de Amerikaanse presidentsverkiezingen te maken heeft. Dat zou natuurlijk afbreuk doen aan zijn overwinning. Vandaag bleek nog dat hij speciaal aanklager Robert Mueller, die het groot onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016, wou laten ontslaan.

Gesponsorde artikelen