Nederlandse PvdA klopt Rutte in Europese verkiezingen

Voorzitter Asscher viert verkiezingsoverwinng
EPA

Wij trekken zondag pas naar de stembus, maar Nederland kleurde gisteren al bolletjes voor de Europese verkiezingen. Daar vangt de partij van de premier, het liberale VVD klappen: ze zijn niet langer de grootste. Volgens de exitpolls wordt PvdA de grootste Nederlandse fractie in het Europese halfrond, maar ook de partij van Thierry Baudet scoorde punten.

De exitpolls zijn veelzeggend in Nederland: PvdA heeft reden tot euforie en wordt wellicht de grootste partij. Vijf zetels krijgen ze, een zetel meer dan het VVD van premier Mark Rutte. Frans Timmermans, topman van PvdA claimt vooral een overwinning voor Europa.

Voor alle duidelijkheid: PvdA in Nederland is niet te vergelijken met zijn Belgische naamgenoot PVDA. De partij van Peter Mertens moet in Vlaanderen nog over de kiesdrempel zien te geraken en is nog een stuk linkser dan de sociaal-democratische Nederlandse partij.

Heropleving van links

Maar het is een grote overwinning voor Timmermans en voorzitter Ascher: in de tweede kamer haalt de PvdA nauwelijks een derde van het aantal zetels van Rutte. In Europa is het verschil dan wel niet zo groot, deze exitpolls wijzen wel op een heropleving van links, en dat in post Thierry Baudet-tijden.

Diens partij haalt trouwens ook drie zetels, daarmee is het FvD de derde partij in Nederland. Groenlinks scoort slechts één zetel. In eerste instantie lijkt het erop dat de Groenen daarmee ook wat winst scoren, maar het blijft een bescheiden overwinning voor Jesse Klaver.

Timmermans hangt zijn overwinning op aan een aantal speerpunten van de partij: meer belastingen voor grote bedrijven en het klimaat. Mark Rutte van zijn kant, moest ietwat inbinden, maar feliciteerde zijn collega wel met de klinkende overwinning. Rutte klonk wel positief over de keuze van de Nederlander: pro-Europese partijen scoren beter dan gevreesd.

Thierry Baudet en het FvD

Dé grote angst was natuurlijk dat Thierry Baudet, de voorzitter van het eurosceptische FvD, net in het jaar van de ‘brexit’ hoge toppen zou scheren. Met drie zetels is Baudet tevreden, maar van een uitstap uit de EU lijkt met drie zetels weinig sprake. Baudet zelf reageerde al: hij is “heel tevreden en heel enthousiast over de resultaten”, zelfs als hij daarmee onder de peilingen scoort.

Baudet gaat met het FvD wel naar Europa, daar gaat hij wellicht in fractie met de andere eurosceptische partijen. Zondag is het op dat vlak vooral uitkijken naar de ‘Brexit party’, UKIP-bis zeg maar. Voor Nigel Farages partij uit het Verenigd Koninkrijk wordt daar namelijk een overwinning voorspeld.

Gesponsorde artikelen