Vulgaire rapper steelt K3-lied: Studio 100 overweegt juridische stappen

Studio 100 en K3 vinden het niet kunnen dat de Nederlandse rapper Gofast het kinderliedje Oya Lélé gestolen heeft voor een eigen nummer. Daarop kweelt die gortige teksten. Volgens de kranten van De Persgroep bekijkt Studio 100 momenteel of ze juridische stappen zullen ondernemen.

Het nieuwe nummer van rapper Gofast heet 3K. Hij beweert een grote van te zijn van het nummer Oya Lélé en besloot daarom om zijn eigen tekst op het nummer te plakken. Het resultaat is best mottig. “Oya Lélé, ik en de fam zoeken money voor days. Fuck met de gang en de clip wordt geleegd. Niemand is safe, oh jee, oh nee”, klinkt het met flink veel autotune. “Ik en mijn team gaan alleen maar voor goud. Jij mag gaan voor zilver of brons. Jullie proberen ons na te doen, je kan never komen als ons.”

Deze teksten zijn natuurlijk helemaal anders dan die van de kinderliedjes van Studio 100. Het entertainmentbedrijf laat dan ook aan de kranten van De Persgroep weten niet opgezet te zijn met de ‘cover’. Ook vroeg Studio 100 al aan de rapper om het lied en de videoclip offline te halen.

K3-componist Miguel Wiels laat weten dat hij normaal gecharmeerd is wanneer artiesten zijn nummers coveren, maar dat hij van deze versie niet veel begreep “omdat de zanger vrij onverstaanbaar articuleert en murmelt”.

“Melodietjes vind je overal”

Naast de smakeloze tekst vindt Wiels de opgestoken middelvingers en de promotie van druggebruik en geweld niet zo fraai. Toch stoot vooral het feit dat de Nederlandse rapper geen toestemming had gevraagd Miguel tegen de borst: “Nochtans is dat de enige, normale weg om een nummer te mogen coveren. Je vraagt de originele makers de toelating en brengt hen op de hoogte van je plannen. In een radio-interview beweerden de artiesten dat ze dat bewust niet gedaan hebben, omdat ze vinden dat zij dat niet hoeven te doen.”

“Ze beschouwen dit als een origineel nummer dat hun eigendom is en dat ze zelf gemaakt hebben. Ze voelen zich niet schatplichtig aan Studio 100 of de makers van de K3-muziek, met als argument: ‘Melodietjes vind je overal’. Dat klopt natuurlijk niet. Zo werkt het niet in de muziekwereld. Deze compositie is onze eigendom en mag je niet zomaar stelen. Ik vermoed dat we het hier niet bij zullen laten en dat Studio 100, als producent, stappen zal ondernemen.”

“Ze willen geld”

Gofast meent dat er niets aan de hand is, aangezien “Oya Lélé Spaans is”. “Dat is hetzelfde als ik zeg: ‘Ja, ik ben cool’ en daar dan een claim op zet”, reageerde hij in het Jeugdjournaal van NOS. “Ik denk dat Studio 100 ook niet weet of wij er nu geld mee verdienen. Ik snap dat ze ons er op aanspreken als we er geld aan verdienen. Nee, je kan het zien als inspiratie.”

Meer
Lees meer...