Nederlandse staatssecretaris zegt dat Ducarme “parlement verkeerd heeft ingelicht” over fipronileieren

Nederlandse staatssecretaris zegt dat Ducarme “parlement verkeerd heeft ingelicht” over fipronileieren

De Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Martijn Van Dam zegt dat de Belgisch minister van Landbouw Ducarme ons parlement verkeerd heeft ingelicht de fipronilcrisis. Ducarme zei deze week in het parlement dat Nederland al in november vorig jaar wist dat het verboden middel fipronil in eieren zat. Daar was volgens Van Dam echter geen sprake van.

Van Dam heeft bij de Belgische regering zijn ongenoegen geuit over de beschuldiging dat Nederland laks heeft gehandeld in de fipronilaffaire. Van Dam heeft landbouwminister Ducarme daarop ook aangesproken, zei hij in het tv-programma Jinek.

Ducarme zei deze week in het Belgische parlement dat Nederland al in november vorig jaar wist dat het verboden middel fipronil in eieren zat. Daarvan was volgens Van Dam echter geen sprake. “Hiermee lichtte hij zijn eigen parlement verkeerd in.”

Wel tip

Van Dam en de Nederlandse minister Schippers van Volksgezondheid reageerden in een Kamerbrief ook op de Belgische beschuldiging. In november kwam er weliswaar een anonieme tip binnen over het gebruik van fipronil in de pluimveesector, maar die gaf geen aanleiding om te denken dat het middel ook in de eieren zat. Er kwam dus geen extra onderzoek. De bewindslieden erkennen dat “met de kennis van nu” anders zou zijn gehandeld.

Van Dam heeft tegen Ducarme gezegd dat het niet goed is om elkaar te beschuldigen, maar dat het zaak is om goed samen te werken. “We hebben ook afgesproken dat we dat vanaf nu ook weer zullen doen.”

Premier Michel en minister-president Mark Rutte gaan ook overleg plegen om de zaak uit te klaren.

Gesponsorde artikelen