Nee, Disney gaat Star Wars niet verkloten, blijkt uit eerste officiële release na Lucas-tijdperk

Het nieuwe Star Wars-tijdperk is begonnen, een goeie zes maanden nadat Disney, nu eigenaar van Lucasfilm, het oude begroef. Het eerste boek van het officiële, nieuwe Star Wars-universum, A New Dawn, is net uit. Het moet dienen als inleiding voor Star Wars Rebels, de Disney tv-reeks die in de VS op 3 oktober start en vanaf 13 oktober ook bij ons te zien is. 

In april kondigde Disney, dat Lucasfilm kocht voor drie miljard euro, aan dat alle boeken en stripverhalen die tot dan verschenen waren over het Star Wars-universum zouden stopgezet worden. Alles wat in die honderden strips en boeken staat – en wat ging over evenementen die zich na Return of the Jedi afspeelden – zouden Star Wars Legends gaan heten.

“In order to give maximum creative freedom to the filmmakers and also preserve an element of surprise and discovery for the audience, Star Wars Episodes VII-IX will not tell the same story told in the post-Return of the Jedi Expanded Universe”, luidde het. 

Huisstijl

Het was voor veel Star Wars-fans een beetje een klap, en bijkomende reden tot ongerustheid, want de schrik was reëel dat Disney van Star Wars iets ging maken dat meer paste in z’n huisstijl. De volgende weken kunnen Star Wars-fans kennismaken met wat Disney van plan is met Star Wars. Straks komt er een animatieserie die Rebels heet, en nu is er een boek dat toepasselijk A New Dawn heet. Disney was alvast clever genoeg om John Jackson Miller daarvoor te vragen. 

Miller heeft een pak goeie Star Wars-comics op z’n naam staan, maar ook het boek Kenobi, dat het verhaal vertelt van Obi-Wan op Tatooine, nadat hij de baby Luke Skywalker dropte bij zijn oom en tante. Hij is dus geen onbekende van de Star Wars-wereld. A New Dawn speelt zich af op in de jaren voor Episode VI, de eerste Star Warsfilm uit 1976 en tien jaar na Revenge of the Sith. De hoofdrol is weggelegd voor Kanan, een ogenschijnlijk happy-go-lucky jongeman op de planeet Gorse met een geheim: hij ontsnapte Order 66 waarbij de Emperor alle jedi liet vermoorden.

Vidian

Kanan doet er sindsdien alles aan om niet ontdekt te worden, wat moeilijker wordt wanneer Gorse het bezoek krijgt van de gemene Count Vidian, door de Emperor gestuurd om de productie van materiaal dat cruciaal is voor het maken van Star Destroyers op te drijven. Kanan raakt verzeild met een groepje dat tegen de Empire vecht. Daarbij ook Hera, een Twi’lek. 

A New Dawn komt een beetje traag op gang, het verhaal speelt zich ook af op amper twee werelden – Gorse en z’n maan. Maar het wordt boeiender, zeker met de introductie van Vidian, de überslechterik. Het verhaal geeft ook een mooi inzicht van het mechanisme achter de Empire. En da’s geen mooi inzicht. In elk geval: de dark side is er prominent, en wie schrik had voor ver-Disney-fiëring, wordt in dit boek alvast in het ongelijk gesteld.

Rebels: vanaf 13 oktober op televisie

Tegelijkertijd is er ook een nieuwe trailer van Rebels verschenen, de serie (16 afleveringen) die vanaf 13 oktober ook bij ons te zien is. Daarin zien we Ezra, een weeskind op de planeet Lothal, die uitkomt bij een neergehaalde Tie-fighter. Daarin een primeur voor zover we weten: voor het eerst neemt een Trooper zijn helm af, en toont daarmee aan fans van de prequels en de Clone Wars-serie dat Clone Troopers niet hetzelfde zijn als Storm Troopers. 

Rebels ziet er overigens best leuk uit, en alvast stukken beter dan Clone Wars. Dat blijkt ook uit de drie andere shorts die al uitgebracht werden de jongste weken. De eerste heet The Machine in the Ghost:

De tweede heet Art Attack:

En dan was er Entanglement:

Star Wars Rebels zal ook bij ons te zien zijn via Disney XD, dat je kan ontvangen via Telenet en Belgacom TV. Vanaf 13 oktober.

Meer
Lees meer...