Neen, het waren niet de Belgische F-16’s die het bloedbad in Mosul aanrichtten

Neen, het waren niet de Belgische F-16’s die het bloedbad in Mosul aanrichtten

Belgische F-16’s dropten niet de bommen die tweehonderd burgers gedood hebben, bij een bloedig bombardement in maart in Mosul. In die Iraakse stad wordt straat per straat een gevecht gevoerd tussen de IS en de internationale coalitie. De IS zet daarbij menselijke schilden in. En hoewel Belgische F-16’s die bewuste dag bombardeerden, veroorzaakten zij niet de brugerdoden.

17 maart was een bloedrode dag in het conflict tussen de IS en de internationale coalitie. Tweehonderd burgers kwamen om tijdens een bombardement op het district Al Jadida in Mosul. De internationale coalitie is volop bezig die stad te heroveren. Maar dat verloopt moeizaam, in een dichtbevolkte stad.

Het Belgisch leger, dat deel uitmaakt van die coalitie, kwam scherp onder vuur over een mogelijke betrokkenheid bij dat dodelijke bombardement. Te meer omdat de Belgische luchtmacht nog steeds volhoudt dat ze tot op vandaag geen weet heeft van burgerdoden, door Belgische bommen.

Oppositie eiste duidelijkheid: die krijgen ze nu

Onder meer de ngo Airwars wees België met de vinger, en de oppositie van sp.a en Groen eiste duidelijkheid. Wouter De Vriendt, kamerlid van Groen, kondigde ook aan dat het federaal parket een onderzoek opende naar die mogelijke Belgische betrokkenheid bij het dodelijke bombardement. Dat bleek niet helemaal te kloppen: het ging om een vooronderzoek, tot een onderzoek kwam het nooit.

Maar nu blijkt ook dat de Belgen niet betrokken zijn, zo stelt de VRT op basis van militaire bronnen. De coördinaten die de Belgische F-16’s gebruikten kwamen helemaal niet overeen met het gebouw waarin de tweehonderd mensen stierven. De internationale coalitie voerde nu een onderzoek, en dat pleit de Belgen vrij. Twee andere landen uit coalitie waren wel betrokken, maar die willen de militaire bronnen niet noemen. In de coalitie, die geleid wordt door de Amerikanen, spelen de Fransen en Britten ook een rol.

Gesponsorde artikelen