Neergeschoten vrouw vrijgelaten na veroordeling doodslag van haar foetus

Marshae Jones
EPA, Instagram/yesveronica

In de Amerikaanse staat Alabama werd de vrouw vrijgelaten die veroordeeld werd voor doodslag op haar ongeboren kind. De vrouw werd in de buik geschoten tijdens een ruzie, waardoor haar foetus overleed.

Marshae Jones was vijf maanden zwanger toen ze een ruzie begon over de vader van haar ongeboren kind. De ruzie mondde uit in een gevecht en Ebony Jemison schoot haar tegenstander – uit zelfverdediging – in de buik. De foetus overleefde het schot niet.

Veroordeeld voor doodslag

Marshae Jones: veroordeeld in Alabama voor doodslag op foetus na schot in buik, vrijgelaten
EPA

Het proces over de zaak eindigde in juni, een half jaar na de feiten. Oorspronkelijk stond Jemison (de schutter) terecht voor doodslag, maar de jury ging daar niet mee akkoord. Jones (de moeder) wist namelijk dat ze zwanger was en toch begon ze een ruzie.

Volgens de jury vermoordde Jones bewust haar ongeboren kind door de ruzie te starten. Ze veroordeelde de vrouw en die werd gearresteerd.

Vrijgelaten

De zaak startte heel wat heisa in de Verenigde Staten. Verschillende mensen gingen niet akkoord met de uitspraak, omdat het opnieuw een voorbeeld is van een veroordeling van een vrouw voor een misdaad die gelinkt is aan haar zwangerschap.

Jones’ advocaten accepteerden de arrestatie ook niet. Ze noemden de redenering van jury “verkeerd en onlogisch” en volgens hen negeert die ook de wet en de redelijkheid van de mens. De redenering dat Jones bewust haar foetus vermoord heeft door het gevecht te starten noemen de advocaten ook een “verdraaide theorie”. Dat schrijft The Guardian.

Anti-abortus

De staat Alabama is één van de meest conservatieve van de Verenigde Staten. De foetale moordwetten gelden er ook. Dat wil zeggen dat strafrechtelijke vervolging mogelijk is als een foetus sterft door een gewelddadige gebeurtenis.

De anti-abortuswet is nergens in het land strenger. In Alabama is het op elk moment van de zwangerschap verboden om een kind te aborteren. Daarop staat een celstraf van 10 tot 99 jaar. De wet maakt geen uitzondering voor zwangerschappen die het resultaat zijn van verkrachting of incest.

Gesponsorde artikelen