Neonazi’s en Ku Klux Klan willen “drank en drugs uitdelen op verkiezingsdag, om zwarten niet te laten stemmen”

Extreemrechts voelt zich sterk in de VS: voor het eerst sinds heel lang hebben ze met Donald Trump een kandidaat voor wie ze zich echt kunnen opladen. En dus kondigden ze allerlei acties aan op verkiezingsdag, om ervoor te zorgen dat de zwarten zo weinig mogelijk gaan stemmen: drank en drugs uitdelen, maar ook intimidatie aan de stembus. Maar hoogst waarschijnlijk blijft het bij de aankondiging.

Wie zijn dagelijkse dosis extreemrechtse en racistische praat nodig heeft, moet eens the Right Stuff bezoeken, een van de websites van uiterst rechts in de VS. Daar kondigden neonazi’s zoals Andrew Anglin allerlei wilde plannen aan om de verkiezingen te beïnvloeden volgende week.

Zo kondigt Anglin een plan aan waarin hij “in de ghetto’s van Philadelphia marijuana en sterke drank wil gaan uitdelen” om zo de zwarte kiezers “mak genoeg te krijgen dat ze niet gaan stemmen”. En hij wil met duizenden “verkiezingswaarnemers” overal de kiesbureau’s in zwarte kiesgebieden in de gaten gaan houden. Dat ze Philadelphia viseren is geen toeval: in de staat Pennsylvania heb je een erg conservatieve witte bevolking op het platteland en erg veel Democratische kiezers in de die grote stad. Als de zwarter meerderheid in Philadelphia massaal gaat stemmen, heeft Donald Trump er geen schijn van kans.

Maar Anglin staat niet alleen: ook de National Socialist Movement, verschillende afdelingen van de Ku Klux Klan en de blanke nationalisten van de American Freedom Party, allemaal willen ze ‘waarnemers’ sturen naar de stembus. Sommigen doen dat op zichzelf, maar anderen helpen de Trump-campagne en gaan die monitoring doen names Trump. De sfeer rond heel die waarnemers is bijzonder grimmig: vaak gaat het om zwaar bewapende groepen, die erg intimiderend te werk gaan.

De technieken bezorgen de minderheden in de VS koude rillingen, zeker de zwarten. Want de VS heeft een lange traditie van “minority voter suppression“, waarbij racistische bewegingen zoals de KKK doelbewust zwarte kiezers intimideren en afschrikken, om niet te gaan stemmen. Trump is voor hen een absolute held: telkens hij het heeft over “de verkiezingen die vervalst zijn”, spreekt hij hen aan.

“Heel serieuze kans op geweld”

“De kans op geweld tijdens en voor de verkiezingsdag is echt heel serieus”, zo vertelt Mark Potok van het Southern Poverty Law Center aan Politico. “Donald Trump vertelt z’n achterban nu al week na week dat de verkiezingen gestolen zullen worden door de elite, dat hij geen eerlijke kans krijgt.” Zo zijn de neonazi’s en de Ku Klux Klan ervan overtuigd dat in de zwarte districten ‘massaal gefraudeerd wordt”, iets wat Trump maar blijft herhalen. Vandaar dat ze dus ‘waarnemers’ willen sturen, die de zogenaamde fraude moeten tegengaan.

Hoe veel er van in huis komt is moeilijk te zeggen: tussen de stoere en agressieve aankondigingen van de neonazi’s en hun echte daden zit vaak heel veel verschil. Maar er is meer aan de hand: die voter suppression is ook een doelbewuste tactiek van de Trump-campagne. Met doelgerichte spotjes op TV en online willen ze groepen kiezers ontmoedigen te gaan stemmen. Dat verklaarde de campagne zelf aan Bloomberg Businessweek. Daarbij is het onder meer de bedoeling om zwarte kiezers thuis te laten blijven.

Trump z’n team ontkende later wel die uitspraken, maar voor extreemrechts is de boodschap duidelijk: zij willen hun held helpen om op verkiezingsdag dat duwtje in de rug te geven.

epa
Meer
Lees meer...