Net nu orkaan Florence toeslaat: Trump versluist 10 miljoen van rampenfonds naar immigratiebureau

Net nu orkaan Florence toeslaat: Trump versluist 10 miljoen van rampenfonds naar immigratiebureau

Net op het moment dat het orkaanseizoen aan de oostkust van de Verenigde Staten van start gaat met monsterorkaan Florence, heeft president Donald Trump een drastische beslissing genomen over het rampenfonds. FEMA, dat zorgt voor noodzakelijke herstellingen en noodhulp, krijgt tien miljoen minder, enkele dagen voor Florence vermoedelijk voor miljoenen aan schade zal aanrichten. De tien miljoen wordt overgedragen aan ICE, het immigratiebureau.

De Verenigde Staten houdt de adem in: donderdag of vrijdag wordt de ‘monsterorkaan’ Florence, die nog steeds aan kracht wint, aan land verwacht ter hoogte van North Carolina. Het is het begin van het orkaanseizoen en alleen al van Florence wordt verwacht dat ze hele regio’s blank zal zetten en sommige mensen weken zonder elektriciteit verder zullen moeten.

Logistieke hulp

Normaal komt FEMA dan tussen, het Federal Emergency Management Agency of het rampenbestrijdingsbureau van de Verenigde Staten. Zij zorgen voor logistieke hulp ter plekke en voor de organisatie van de fondsen die de federale staat vrijmaakt voor rampenbestrijding. Het valt te verwachten dat FEMA de komende maanden veel werk heeft: er zijn verschillende orkanen onderweg naar de Amerikaanse oostkust, de schade is vaak groot en het valt niet altijd te voorspellen hoe ernstig de orkanen het leven van de Amerikanen verstoren.

Net nu heeft president Donald Trump beslist om binnen het departement Binnenlandse Veiligheid, waar FEMA onder valt, de budgetten anders in te delen. Concreet zal zo’n tien miljoen dollar dat oorspronkelijk naar FEMA ging, naar ICE gaan, het US Immigration and Customs Enforcement. Dat wil zeggen dat FEMA het met zo’n tien procent minder zal moeten doen, terwijl de natuurrampen onverminderd doorgaan.

Illegale immigratie aan de zuidgrens tegenhouden

FEMA is niet het enige agentschap dat z’n budget ziet evaporeren: ook Transport Security Administration en de kustwacht moeten een stuk van hun budget afstaan om aan ICE te geven, staat er in het ‘Department of Homeland Security FY 2018 transfer and reprogramming notifications’-rapport.

Waar moet dat geld voor dienen? ICE moet een groter budget krijgen om immigranten aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten op te pakken. Daarnaast moeten er ook bedden voorzien worden in detentiecentra waar de migranten die wachten op een verdict, verblijven. Daaronder ook de centra waar kinderen en minderjarige migranten onder groot protest worden vastgehouden. Uiteraard moet het geld ook dienen om mensen zonder papieren terug de grens over te zetten.

“FEMA staat klaar”

“ICE moet voldoende capaciteit hebben, zowel in bedden als in cellen om illegalen op te vangen terwijl het de immigratiewetten van het land op een zo efficiënt mogelijke en eerlijke manier uitvoert”, staat er in het document te lezen. “Adequate budgetten voorzien voor de bedden in detentiecentra betekent dat we rekening moeten houden met een gemiddelde dagelijkse populatie voor volwassen gevangenen en de dagelijkse kosten die in verband staan met een gevangene vasthouden.”

Volgens Tylet Houlton, een woordvoerder van Binnenlandse Veiligheid, zullen de inspanningen aan de oostkust niet zullen leiden onder de budgetherziening. “Onder geen enkele omstandigheid zou het geld dat bij FEMA voor routinetaken gebruikt werd, en dat nu naar ICE stroomt, gebruikt kunnen worden. FEMA staat fiscaal en operationeel klaar om toekomstige ondersteuningsvragen in te kunnen vullen.”

Intussen prees Donald Trump het “onbezongen succes” van de hulpoperaties tijdens het orkaanseizoen van vorig jaar. Critici wijzen erop dat tijdens orkaan Maria 2.975 dodelijke slachtoffers vielen in Puerto Rico omdat de hulpverlening te traag op gang kwam.

Gesponsorde artikelen