Net voor de lawine: speurders vinden beelden van vermiste bergbeklimmers

Bergen India Himalaya Nanda Devi
GettyImages

De Indo-Tibetaanse Grenspolitie heeft via sociale media beelden gedeeld van de acht bergbeklimmers die in mei verdwenen. In hetzelfde gebied waar speurders in juni zeven van hun lichamen terugvonden, is nu ook een GoPro opgedoken. Een korte video laat de klimmers zien, waarschijnlijk luttele minuten voor een lawine hen het leven kostte.

Een groep van acht ervaren bergbeklimmers waagde zich in mei aan een ‘onbeklommen’ bergtop aan de oostkant van de Nanda Devi. Dat is de tweede hoogste berg in de Indische Himalaya. Ze waren bijna boven, toen ze bedolven werden door een lawine. Het is mogelijk dat het gewicht van de klimmers zelf de lawine veroorzaakt heeft.

Veel wind, weinig stem

De Indo-Tibetaanse Grenspolitie heeft al zeven van de acht lichamen teruggevonden, maar blijft zoeken naar het laatste. Nu hebben die speurders een andere indrukwekkende ontdekking gedaan. Ze vonden de GoPro terug waarmee de bergbeklimmers hun avontuur hadden vastgelegd.

De video op het toestel is kort, amper twee minuten. We kunnen zien hoe de groep bijna de top van de berg bereikt heeft en zich heel traag door de sneeuw voortbeweegt. We horen vooral veel wind, maar ook nu een dan de stemmen van de bergbeklimmers.

De hoogste berg van de Himalaya, Mount Everest, is steeds makkelijker te beklimmen, maar wordt ook steeds gevaarlijker.

Inzicht in de laatste momenten

Volgens de woordvoerder analyseert de Grenspolitie de video om te kijken wat er precies misgelopen is. Dat schrijft de BBC. “De GoPro blijkt, net zoals de black box van een vliegtuig, inzicht te geven in de laatste momenten van de klimmers”, zei die in een persmededeling. Het gewicht van de bergbeklimmers kan de lawine veroorzaakt hebben.

De groep bestond uit acht mensen, waaronder een begeleider, de Brit Martin Moran. Zijn lichaam is het enige dat de speurders nog niet terugvonden. In de groep zaten drie andere Britten: John McLaren, Rupert Whewell en Richard Payne. De andere klimmers waren Anthony Sudekum, Ronald Beimel (twee Amerikanen), Ruth McCance (een Australische) en Chetan Pandey (een Indische gids).

Gesponsorde artikelen