Netflix komt met documentaire over chirurg Paolo Macchiarini die veroordeeld werd na dood verschillende patiënten

De streamingdienst Netflix is op dit moment aan het werken aan een docureeks over Paolo Macchiarini. Hij werd veroordeeld tot 2,5 jaar cel nadat verschillende van zijn patiënten overleden nadat ze een artificiële luchtpijp hadden gekregen van hem. De chirurg kende de risico’s van de ingreep, maar besloot om hierover te zwijgen tegen de patiënten.

Netflix komt nog dit jaar met een documentaire over de chirurg Paolo Macchiarini. Hij deed revolutionair onderzoek naar oplossingen voor problemen aan de luchtpijp. Maar doordat hij loog over zijn bevindingen overleden verschillende van zijn patiënten.

Bad Doctor: Love under the Knife

De docureeks luistert voorlopig naar de werktitel Bad Surgeon: Love Under the Knife. De reeks zal niet enkel het verhaal van de overleden patiënten vertellen, maar ook een levensloop van de chirurg zelf. Macchiarini heeft Italiaanse roots maar werd geboren in Zwitserland. Voor zijn studies trok hij naar universiteiten verspreid over Europa en de Verenigde Staten.

Vanaf 2010 werkte hij als gastprofessor aan het Karolinska Instituut (KI) in Stockholm. Daar deed hij baanbrekend onderzoek en voerde hij de eerste synthetische luchtpijptransplantaties met stamcellen uit. Maar later bleek dat Macchiarini de operaties uitvoerde bij patiënten die eigenlijk perfect gezond waren. Uiteindelijk overleden ook drie Zweedse patiënten enkele jaren na hun operatie.

Celstraf

In mei 2023 oordeelde de Zweedse rechtbank al dat Macchiarini bij één patiënt schuldig was aan het toebrengen van een lichamelijk letsel en dat zijn methodes niet voldoende wetenschappelijk getest werden. Voor twee andere overlijdens werd hij vrijgesproken aangezien de gezondheid van de patiënten al zodanig slecht was dat de operatie verantwoord was.

Zowel de aanklager als de verdediging gingen in beroep tegen de uitspraak, waardoor de zaak bij het hof van beroep in Svea belandde. Daar volgde vandaag, op woensdag 21 juni 2023, de uitspraak. Het hof van beroep oordeelde dat twee patiënten van Macchiarini nog voor een redelijke tijd hadden kunnen leven zonder de ingreep. De derde patiënt bevond zich in een “noodsituatie”, maar toch kon de ingreep volgens de rechtbank niet gerechtvaardigd worden. De rechter Maria Holcke is ook van mening dat het ging om geplande ingrepen en geen impulsieve acties, wat de strafmaat hoger maakt. Macchiarini kreeg uiteindelijk een celstraf van 2 jaar en zes maanden.

De chirurg maakte ook slachtoffers in Rusland. Daar opereerde hij vijf patiënten, waarvan er vier overleden.

Bad Surgeon: Love Under the Knife word geregisseerd door Ben Steele en zal nog dit jaar verschijnen op Netflix. Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...