Netflix en chill: de helft van de Belgische jongeren binge-watcht wekelijks

Netflix en chill: de helft van de Belgische jongeren binge-watcht wekelijks

Narcos, Game of Thrones, Cordon, Orange Is the New Black, Suits … het aantal series dat je vandaag kan volgen valt niet te tellen op één hand. Eén op twee Belgen geeft dan ook aan ten minste één keer per maand te “binge-watchen” (of “comakijken”), oftewel ten minste 3 afleveringen van een serie op één dag te kijken.

Sinds enkele jaren, en onder andere door de opkomst van diensten zoals Netflix (die evolueerde van een dvd-verhuurder, over een streaming service tot een eigen productiehuis) is zowel de kwantiteit als kwaliteit van series de hoogte ingegaan. Eén van de trends die hierdoor ontstaan is, is het zogenaamde binge-watchen, waarbij je ten minste drie afleveringen van een serie op één dag kijkt, vaak zelfs meteen na elkaar. Onderzoeksbureau GfK zocht uit wie, waarom en hoe er in België gebinge-watcht wordt.

56% van de Belgen binge-watcht ten minste één keer per maand, bij jongeren is dat 80%. Eén op twee jongeren onder de 24 binge-watcht zelfs wekelijks.

Dat binge-watching vooral een fenomeen is bij jongere generaties, is niet verwonderlijk. We zien ook dat deze jongeren vooral modernere diensten zoals Netflix gebruiken, terwijl oudere generaties vooral hun toevlucht zoeken tot TV-diensten zoals opnames of TV on demand. Opvallend is dat we geen verschil vinden tussen mannen en vrouwen bij binge-watching: ze doen het even vaak, om dezelfde reden en op dezelfde manier. Wél geeft één vrouw op twee aan (een beetje) verslaafd te zijn, dit is een hoger aantal dan bij mannen.

Binge-watching in België in een notendop

  • 56% van de Belgen binge-watcht ten minste één keer per maand
  • jongeren tussen 18 en 24 binge-watchen vaker: 8 op de 10 mensen maandelijks, 1 op 2 wekelijks
  • redenen om te binge-watchen verschillen niet tussen verschillende generaties: er tijd voor hebben, ervan genieten en up-to-date blijven zijn belangrijke redenen voor iedereen
  • Terwijl streamingdiensten zoals Netflix populair zijn bij jongere generaties, zijn TV-diensten (opnames, on demand, uitgesteld kijken) in het algemeen het meest populair (63% van de binge-watchers gebruikt immers TV-diensten)
  • 4 op de 10 mensen geeft toe (een beetje) verslaafd te zijn, vrouwen geven dit vaker toe dan mannen
GfK Belgium

Bron: GfK Belgium

Gesponsorde artikelen