Het Netflix-geluidje was bijna een mekkerende geit

*Tudum*: Het geluid dat je associeert met het begin van een aflevering van je favoriete Netflixreeks. Maar bijna had je op elke kinderboerderij dat gevoel kunnen hebben. Want het scheelde maar een haar of het geluid van Netflix was dat van een mekkerende geit.

Je hebt het waarschijnlijk al ontelbaar keren gehoor, de *tudum* van Netflix aan het begin van elke serie of film van de streamingdienst. Maar dat geluid had bijna heel anders geklonken.

Mekkerende geit

Todd Yellin, de vice-president productmarketing van Netflix, was te gast in de podcast Twenty Thousand Hertz. Hij kreeg er vragen over het ondertussen iconische geluidje van Netflix. En dat had, als het van hem afhing, heel anders geklonken. “Ik was fan van het geluid van een geit”, zo liet hij weten. “Het was grappig, apart en onze versie van MGM’s Leo the Lion.”

Het was sounddesigner en Oscarwinnaar Lon Bender die uiteindelijk verantwoordelijk was voor het geluidje. Op de shortlist die hij opstelde was verder ook nog het geluid van waterbubbels te vinden. De shortlist werd voorgelegd aan een testpubliek dat uiteindelijk de voorkeur gaf aan het – toch iets neutralere – “tudum”-geluidje. De testpersonen gaven aan dat het geluidje “dramatisch klonk”, maar ook dat het klonk “alsof het het begin van iets inluidde”. Maar wat Netflix uiteindelijk over de schreef haalde was het feit dat veel mensen zeiden dat het geluidje hen deed denken aan een film. Terwijl ze niet eens wisten dat ze het kenmerkende geluid van een – toen nog nieuwe – streamingdienst aan het kiezen waren.

Trouwring

Aan die “tudum” is ook nog een leuk verbonden, want het geluidje werd gemaakt door Lon Bender zelf. En dat deed hij op een aparte manier. Hij maakte het geluid met zijn trouwring op zijn nachtkastje.

Het muzikale akkoord dat te horen is, heeft z’n eigen naam en heet ‘The Blossom’. Dat akkoord werd verkregen door het akkoord achterstevoren af te spelen op een gitaar.

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...