Left Right
scrollTop top

Netflix maakt echt betere tv-series dan gewone zenders en hier is het bewijs


Netflix maakt echt betere tv-series dan gewone zenders en hier is het bewijs

Streamingzender Netflix maakt al sinds 2013 eigen series en programma’s, en die zijn doorgaans telkens een hit. Volgens CEO Reed Hastings is Netflix een datamachine die iedere seconde van ons als kijker registreert en daardoor precies weet hoe een goede tv-serie er voor ons moet uitzien. En de statistieken geven hem gelijk.

Het zijn gouden jaren voor liefhebbers van goede tv-series, want met de komst van providers zoals Netflix is het aanbod serieus gegroeid. En ook over het niveau mogen we niet klagen, mogelijk het gevolg van het feit dat Netflix en co ook zelf series maken. Maar waar pilootafleveringen op Amerikaanse zenders nog vaak worden gebruikt, heeft Netflix hier geen nood aan. Ze gooien het hele eerste seizoen gewoon in één keer online, alsof ze op voorhand weten dat het een succes gaat worden.

Analisten van Morgan Stanley trekken dat laatste in twijfel: “Netflix is zoals ieder ander netwerk, met successen en mislukkingen, en we verwachten niet dat hun gegevens tot een beter gemiddelde zullen leiden.” Maar daar zijn ze mis, want Extreamist berekende op basis van scores op Rotten Tomatoes dat Netflix wel degelijk een beter rapport krijgt dan andere zenders. Ze verzamelden de gemiddelde scores die tv-series de voorbije twee jaar kregen en dit is het resultaat:

HBO blijkt weinig verrassend de zender die de meest kwalitatieve programma’s aanbiedt volgens de kijkers. Maar ook Netflix laat de gewone tv-zenders achter zich. Voor NBC maakt deze grafiek zelfs een ernstig probleem duidelijk. Natuurlijk hoeft Netflix zich net zoals HBO geen zorgen te maken over de verkoop van reclameboodschappen rond series en we moeten bijgevolg dit soort conclusies een beetje relativeren, maar toch blijft het opvallend hoe Netflix in zo’n korte tijd al zo sterk uit de hoek kan komen.

Enkele bekende series van Netflix en hun score op Rotten Tomatoes: House Of Cards (81%), Orange Is The New Black (95%), Sense8 (70%) en Narcos (76%). Netflix heeft drie series die op de reviewsite ‘gebuisd’ zijn, en dat is minder dan de 5 tot 8 shows die het niet goed doen op gewone tv-zenders. HBO heeft de voorbije twee jaar overigens geen enkele serie gemaakt die minder dan 50 procent kreeg. De statistieken van de reviews zouden volgens de studie ook goed overeenkomen met welke series vervolgens zijn afgevoerd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…