Netflix komt binnenkort met maatregelen tegen delen van wachtwoorden, maar zo kan je het omzeilen

De geplande maatregelen van Netflix tegen gebruikers die hun wachtwoord met anderen delen, zouden binnen enkele maanden ook in ons land ingevoerd worden. Dat maakte de streamingdienst recent bekend. Toch zijn er nu al enkele achterpoortjes gevonden zodat je toch zonder meerkost een account van Netflix kan blijven delen.

Wat ging eraan vooraf?

  • Na heel wat verschillende testen in verschillende landen besliste Netflix begin dit jaar om in 2023 definitief komaf te maken met het delen van paswoorden. Concreet moeten gebruikers die iemand van buiten hun gezin aan hun Netflixaccount willen toevoegen een extra bedrag betalen voor “extra leden“. Dat bedrag varieert, afhankelijk van het land, van prijs. Het ligt voorlopig tussen 4 en 6 euro.
  • Die nieuwe regels rond account sharing zijn begin februari ingevoerd in Canada, Nieuw-Zeeland, Portugal en Spanje. De bevindingen daar zijn positief waardoor Netflix de maatregelen voor het tweede kwartaal van 2023, eind juni dus, naar de rest van de wereld wil uitrollen. Het is nog niet officieel bekend wanneer België zal volgen.

Hoe wil Netflix het delen van wachtwoorden aanpakken?

  • “Een Netflixaccount is bedoeld om te worden gedeeld in één huishouden (door mensen die op dezelfde locatie wonen als de accounteigenaar)”, klinkt bij de streamingdienst. Wie elders woont, zal dus zijn eigen account moeten hebben, of eventueel als “extra lid” betalend toegevoegd moeten worden aan een bestaand account.
  • De controle hierop zal volgens Netflix gebeuren op basis van je IP-adres en het ID van toestellen die het account gebruiken. De bedoeling is uiteraard wel dat gebruikers nog steeds hun eigen account buitenshuis, bijvoorbeeld op reis, kunnen gebruiken.

Hoe kan je de geplande regels omzeilen? Er lijken op dit moment twee manieren te zijn om de aankomende maatregelen van Netflix te omzeilen.

  • Om ervoor te zorgen dat gebruikers hun eigen account op reis of onderweg kunnen gebruiken, is Netflix verplicht een bepaalde soepelheid van zijn regels in te voeren. Dat wil zeggen dat tablets, laptops of smartphones die eenmaal op de wifi van de betalende gebruiker zijn ingelogd op Netflix daarna ook op andere locaties kunnen blijven kijken naar de streamingdienst. Als je dus met een mobiel toestel Netflix kijkt, kan je simpelweg eens langsgaan bij de hoofdgebruiker en daar verbinden met de wifi en zo inloggen op Netflix. Mogelijk zal je dat wel iedere maand opnieuw moeten doen.
  • Om ervoor te zorgen dat gebruikers ook bijvoorbeeld op reis op een smart-tv hun eigen Netflixaccount kunnen gebruiker, is een verificatiecode ingevoerd. Dat wil zeggen dat als je een eerste keer buitenshuis inlogt op een onbekend toestel de hoofdgebruiker via sms of op zijn account een bericht met een viercijferige code zal krijgen. Die moet dan binnen de 15 minuten ingevoerd worden op het toestel dat wil inloggen. Om dat te omzeilen kan je dus aan de hoofdgebruiker vragen om jou die code door te sturen.

Pas op! Aangezien het Netflix duidelijk menens is om het delen van wachtwoorden in te perken, is de kans groot dat zij ook zullen verder zoeken naar manieren om die achterpoortjes op hun regels te sluiten. De kans bestaat dus dat je na enige tijd toch verplicht zal worden om zelf een account te nemen, en betalen.

Meer
Lees meer...