Netflix zet zwaar in op comedy: elke week een stand-up comedy special voor de rest van 2017

Netflix zet zwaar in op comedy: elke week een stand-up comedy special voor de rest van 2017

Netflix is nog maar net een vaste speler op de markt van scripted series geworden, of ze pakken al groots uit in comedy. De voorbije maanden waren er verschillende berichten van grote comedysterren die de overstap maakten naar Netflix, en nu maken ze bekend dat ze daarmee ook elke week een comedy special gaan uitzenden. En dat heel 2017 door. Netflix means business.

Louis C.K., Chris Rock, Amy Schumer, Jerry Seinfeld en zelfs de legendarische Dave Chappelle. Als Netflix iets doet, dan doen ze het meteen goed. Er werden kosten noch moeite gespaard om van Netflix ook de go-to place te maken voor comedy. Ze steken zo ook meteen de traditionele comedystations zoals HBO of Comedy Central voorbij. Om even te vergelijken: HBO had vorig jaar drie comedy specials, Netflix 25.

En als we zeggen ‘kosten noch moeite’, dan bedoelen we ook echt ‘grote kosten’: 40 miljoen dollar voor twee stand-up specials van Chris Rock en 60 miljoen dollar voor drie specials van Dave Chapelle. Jerry Seinfeld zal zelfs 100 miljoen dollar mogen ontvangen voor zijn webseries Comedians in Cars Getting Coffee en twee stand-up specials.

Domineren

Dat zijn enorm grote bedragen. Voor Netflix is dat echter maar een kleine investering, zeker als je het vergelijkt met de budgetten die ze in dramaseries pompen. Die budgetten zouden oplopen tot in de honderden miljoenen per serie. Wat dat betreft, haalt Netflix veel meer uit comedy.

“In tegenstelling tot drama, waar ze miljarden aan spenderen, kunnen ze met de 100 miljoen dollar die ze op tafel leggen voor stand-up echt domineren”, zegt Brian Volk-Weiss die al een hoop specials producete voor onder andere Aziz Ansari en Louis C.K. Netflix betaalt zo 3 tot 10 miljoen dollar voor ‘tweederangs’ comedians. De absolute sterren krijgen 10 tot 20 miljoen per special.

Maar die investeringen wegen heel zwaar door, zo zegt Volk-Weiss: “Door al die grote namen te contracteren, hebben ze ervoor gezorgd dat als het publiek high-end comedy wil zien ze enkel bij Netflix terechtkunnen.”

En nu heeft Netflix dus bekend gemaakt dat ze daarmee elke week een stand-up comedy special zullen uitzenden, en dat doorheen heel 2017. Van domineren gesproken!

Gesponsorde artikelen