Left Right
scrollTop top

New York heeft grootse plannen in strijd tegen superstormen


New York heeft grootse plannen in strijd tegen superstormen

New York City heeft grootse plannen om zich te beschermen tegen de stijgende zeespiegel en superstormen. De stad heeft samen met de federale overheid een plan klaar om rond te stad een heuse waterkering aan te leggen.

In New York en eigenlijk de volledige Oostkust van de Verenigde Staten zit de schrik er goed in voor zware stormen. Nadat Sandy anderhalf jaar geleden veel noordelijker doortrok dan de meeste orkanen, leidde dat tot gigantische schade in New Jersey. De stad New York bleef van het zwaarste gespaard, maar toch liep Lower Manhattan onder water. De metrolijnen liepen zware schade op, en het verkeer lag dagenlang stil. Grote delen van Manhattan zaten bovendien een hele tijd zonder elektriciteit, na een zware ontploffing in een centrale.

Het was voor de stad en de federale overheid het sein om echt werk te maken van een plan om New York te beschermen tegen het natuurgeweld. Grote delen van de stad liggen namelijk amper boven het zeeniveau, en de zeespiegel zal de komende jaren alleen nog meer stijgen. Het plan dat nu werd voorgesteld bestaat uit enkele verschillende stappen.

Verhoogde parken

Waar het mogelijk is, zullen de bestaande parken verhoogd worden, zodat ze een natuurlijke barrière voor het water vormen. Dat is onder meer het geval aan de Lower East Side van Manhattan en de zuidelijke piek van het eiland. 

Kantelbare stormwering

Waar het niet mogelijk is om de kustlijn of bestaande parken te verhogen, zal een kantelbare stormwering geïnstalleerd worden. Die moeten in normale omstandigheden dienst doen als kunstinstallaties, maar bij zware stormen zullen ze de lager gelegen stadsdelen beschermen tegen in het inbeukende water.

Golfbrekers

Met een derde project hopen de Amerikanen de golven te breken en af te remmen. Die golfbrekers moeten de stedelijke stranden versterken en stabiliseren, en tegelijkertijd een onderkomen bieden aan dieren. Onder meer rond Staten Island zullen deze werkzaamheden worden uitgevoerd met eConcrete, een milieuvriendelijke vorm van beton.

Vier of vijf jaar

New Yorks burgemeester Bill de Blasio verwacht dat zijn stad er binnen dit en vier of vijf jaar helemaal anders zal uitzien. De federale overheid zal vele miljarden in deze plannen stoppen. Indien ze hun effect bewijzen, kan de opgedane kennis in de rest van het land gebruikt worden. Niet alle gebieden kunnen echter op deze manier beschermd worden. Florida, enorm vatbaar voor stormschade, is zo’n probleemgeval waar wetenschappers naarstig naar oplossingen zoeken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308