New York verwijdert paternalistisch standbeeld van ex-president Roosevelt: “Belachelijk” volgens Trump

De Amerikaanse president Donald Trump kant zich tegen het verwijderen van het standbeeld van voormalig president Theodore Roosevelt bij het Natuurhistorisch Museum van New York City. Dat laat hij weten via Twitter. Roosevelt was van 1901 tot 1909 president en ontving als eerste Amerikaan de Nobelprijs voor de Vrede. Tegenwoordig is zijn persoon omstreden vanwege enkele racistische en voorbijgestreefde uitspraken.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1274924951624200192

Bill de Blasio, de burgemeester van New York City, zei afgelopen zondag dat het stadsbestuur te vinden is voor het verzoek van het Natuurhistorisch Museum om het bewuste standbeeld te verwijderen. De reden: “Het schildert zwarte en inheemse mensen af als onderworpen en raciaal inferieur”, volgens de Blasio. Vandaag maakt de Amerikaanse omroep NBC bekend dat het standbeeld ook effectief zal verdwijnen.

(Premier League vervangt namen van spelers door ‘Black Lives Matter’ bij terugkeer.)

Inheemse Amerikaan en Afro-Amerikaan

EPA

Naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten in het land na de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd door buitensporig politiegeweld. Het bronzen standbeeld van de voormalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt dateert uit 1936. Roosevelt zit hoog op een paard met aan de ene kant een inheemse Amerikaan en aan de andere kant een Afro-Amerikaan fysiek onder hem.

Heel wat Amerikanen zijn tegenwoordig van mening dat het standbeeld enerzijds de rassendiscriminatie jegens de Afro-Amerikanen en anderzijds de koloniale expansie ten koste van de inheemse Amerikanen symboliseert. Drie jaar geleden gooiden activisten al nepbloed over het bewuste standbeeld.

Roosevelt was de eerste president die een zwarte ondernemer uitnodigde voor een diner in het Witte Huis. Wel was de voormalige president ervan overtuigd dat zwarten op intellectueel vlak inferieur waren en hield hij de institutionele rassenscheiding, die in de zuidelijke staten van kracht was tot eind jaren ’60, in stand.

(Uncle Ben’s verdwijnt als merknaam en logo in nasleep van Black Lives Matter.)

“Belachelijk” volgens Trump

Trump reageert op Twitter dat hij het verwijderen van het standbeeld “belachelijk” vindt: “Doe het niet.”

Tijdens de acties tegen racisme eisen betogers in de VS dat de autoriteiten monumenten ter ere van de slavernij, Europese kolonisten en de Amerikaanse confederatie van slavenstaten weghalen uit de publieke ruimte. Het is voor het eerst dat overwogen wordt om een standbeeld van een Amerikaanse president te verwijderen (afgezien van hoogwaardigheidsbekleders van de Amerikaanse confederatie uit de 19de eeuw).

Trump zei vorige week tijdens een betoging dat de demonstranten zich slecht hebben gedragen: “De losgeslagen linkse meute probeert onze geschiedenis te vernielen, onze monumenten, onze prachtige monumenten, te ontheiligen, onze standbeelden neer te halen en iedereen te straffen en te vervolgen die niet voldoet aan hun eisen voor absolute en totale controle. We gaan daar niet in mee.”

(Netflix krijgt Black Lives Matter-categorie.)

Meer
Lees meer...