Newsmonkey lanceert Leiders voor Morgen, en zo stelden wij deze lijst jonge politici samen

De 21ste eeuw heeft politiek wel wat in petto. België is een complex land. Europa is politiek een puzzel van duizelingwekkende moeilijkheid. Economisch, sociaal, ecologisch zijn er gigantische uitdagingen. Wie is in staat de handschoen op te nemen, mensen rondom hem te verzamelen en een duidelijk project uit te werken? Newsmonkey ging op zoek naar de volgende generatie leiders, en we lossen in de loop van de maand elke dag drie portretten. 

“Leadership is the art of getting someone else to do something you want done because he wants to do it.” Dwight D. Eisenhower had een duidelijke visie op leiderschap. Eentje die we niet zouden durven tegen te spreken. Maar leiderschap behelst vele aspecten. Wij hebben voor Leiders voor Morgen geprobeerd een zo breed mogelijke interpretatie te hanteren. Daarbij gaat het om het puur politieke aspect, van een politieke leider die in zijn of haar partij een pad bewandelt, de achterban bespeelt, en in staat is om een sterk ideologisch project te vertalen naar een begeesterend programma, voor zowel de eigen leden als uiteindelijk de kiezers.

Leiderschap zit ook bij de man of vrouw die de rest op sleeptouw neemt, als een ontdekkingsreiziger door de jungle, op zoek naar het juiste pad om een doorbraak te forceren. Met andere woorden: iemand met visie, met lef ook, die durft en kan leiden en zo een concreet project kan verwezenlijken.

En leiderschap zit hem evengoed in de CEO, die een bedrijf laat bloeien en de competitie verslaat. Wordt dit land efficiënt geleid, zijn de (vele) middelen die we inzetten juist gebruikt? Is het apparaat zodanig performant dat we anderen in de schaduw zetten? Of is er juist nog gigantisch veel ruimte voor leiderschap op dat vlak? Wij verhopen dat laatste, gecombineerd met de eerste twee aspecten van leiderschap.

Het gaat dus over een inspirerende visie ontwikkelen over de toekomst. Het gaat, zeker in onze complexe politieke context, om mensen motiveren en inspireren met die visie. We hebben een uiterst consensusgericht politiek systeem, dus daarin speelt dat aspect van vertrouwen, van bruggen kunnen bouwen een gigantische rol. Tegelijk kijken we ook naar wie kan ‘deliveren‘, wie ook effectief in staat is om zo’n project op poten te kunnen zetten. Wie kan coachen en teams bouwen: zowel binnen als buiten de eigen partij?

Getty Images

Op basis van welke criteria hebben we deze groep dan geselecteerd?

Belangrijkste voorwaarde om te starten met de selectie was de kernvraag: wie is de politieke generatie van binnen 20 jaar? Wie zal binnen twintig jaar het voortouw nemen in onze democratie? In wie zie je een toekomstige premier of partijvoorzitter?

De belangrijkste input kwam van de partijen zelf. We vroegen en kregen daarbij de feedback van de partijvoorzitters. Zij spelen immers in het politieke spel in ons land een cruciale rol als het aankomt op talent spotten en kansen geven. Aan hun legden we dus die vraag voor: wie uit uw partij/beweging zie je naar boven komen als de leider van morgen?

De simpele basisvraag werd daarbij aangevuld zoals de partijvoorzitters die zelf wensten te definiëren. Voor pakweg Vlaams Belang of Groen gelden andere interne criteria en processen om ‘hun’ leiders te zien opklimmen/uitgroeien. Maar door de band spelen uiteraard telkens een aantal praktische factoren: politiek inzicht, charisma, netwerk, appeal, oratorisch talent, management skills, profiel bij opiniemakers, werkkracht, inzicht, technische kennis, … Deze criteria werden telkens voorgelegd aan de voorzitters, met als basisvraag: wie zie je vanuit uw politieke strekking komen bovendrijven?

Wie zijn de leiders voor morgen?

Echt verrassend is die selectie uiteraard niet altijd: veel van de twintigers en dertigers hebben een politiek mandaat, nationaal of lokaal, en zijn binnen de partij al bekende namen. Ze zijn echter wel nieuw voor het grote publiek, wat meteen ook een stuk de bedoeling van dit project verklaart.

We namen dus contact op met de hoofdkwartieren van de partijen, wisselden telefonisch informatie uit, enkelen vroegen en kregen een vergadering om het concept wat uitgebreider te bespreken. Voor PVDA deden we dat niet, ze hadden maar één plaats en die lag behoorlijk voor de hand.

Maar voor alle duidelijkheid: we maakten aan alle partijen duidelijk dat dit niet ‘hun’ project was. Hun input in de selectie was van belang, maar het is en blijft een puur journalistiek project. De uiteindelijke selectie werd gemaakt door door de redactie van newsmonkey, die een aantal usual suspects schrapte en een aantal extra namen toevoegde.

Nooit een volledige oefening

En een selectie als deze kan slechts als meteen één grote randopmerking wordt meegegeven: ze is nooit volledig. In politiek is één week een eeuwigheid en wij hebben zeker niet de pretentie om al het politieke talent van deze generatie nu al te kennen. Wat voor ons wel telt, is een gezond toekomstdenken: een politieke generatie die langer dan die week durft te denken. Want van één ding zijn we wel zeker: dit land verdient goede leiders.

We vroegen aan onze 50+ leiders voor morgen om ons in een interview hun visie uit de doeken te doen. De resultaten zijn heel leerrijk: sommigen zijn ontnuchterend eerlijk, anderen heel breed. Maar wat hen bindt, is een commitment om de handschoen op te nemen en misschien wel de leiders voor morgen te worden.

De hele maand januari lossen we drie portretten per dag. Dit is een overzicht van de jonge politici die we gekozen hebben: http://newsmonkey.be/article/62417.

Meer
Lees meer...