NHL 15: next-gen tilt ijshockey naar hoger niveau, maar toch verdient de sport nog beter

NHL 15: next-gen tilt ijshockey naar hoger niveau, maar toch verdient de sport nog beter

Het najaar is ingezet en dat betekent dat we weer een hele reeks sportgames mogen verwachten. De meeste gamers in Europa springen op FIFA 15, maar EA is natuurlijk ook verantwoordelijk voor enkele Amerikaanse oersporten. En daarbij is spektakel cruciaal. IJshockey is dan ook de ideale sport bij uitstek om de actie van je scherm te doen spatten.

Voor de makers van sportgames is 2014 een gouden jaar, want terwijl telkens weer je concept vernieuwen op 12 maanden tijd echt niet eenvoudig is, doet next-gen dit jaar z’n intrede. De sterkere consoles maken het mogelijk om de sportgames realistischer dan ooit te maken. En dat merk je al snel wanneer je de eerste beelden van deze games ziet. In augustus trokken we onze ogen wijd open toen EA en concurrent 2K hun belangrijkste sporttitels op Gamescom in Keulen presenteerden. Zowat iedere game zal qua graphics een ongezien niveau bereiken, maar eentje viel ons in het bijzonder op: NHL 15.

Toegegeven, dit is geen game waar we op voorhand echt warm voor lopen en persoonlijk was het mijn eerste ervaring met ijshockey als videogame. De trailers maakten echter indruk en ik was dan ook benieuwd naar de gameplay. In de concurrentie tussen de NBA-games is dat het pijnpunt waardoor EA de kroon al enkele jaren aan 2K moet laten. Maar bij ijshockey ontbreekt het nog aan die concurrent die EA moet dwingen om een niveau hoger te gaan en er echt een topgame van te maken.

Heerlijke commentaar

Voor we naar conclusies overgaan, moeten we eerst alle sterke punten van NHL 15 toch even in de verf zetten. Zoals gezegd stellen graphics en spektakel helemaal niet teleur. De stadions zien er schitterend uit en het oog voor detail kent geen voorgaande in de gamereeks. Ook de omkadering van een wedstrijd is ijzersterk. Het commentaar wordt geleverd door NBC-presentatoren Mike Emrick en Eddie Olczyk.

Wie niks van ijshockey kent, zal niet onder de indruk zijn van deze namen, maar het zit hem in de manier waarop EA hen opvoert. We horen niet enkel hun stemmen, maar zien hen in levende lijve zitten. Niet als videogamefiguur, maar met echte beelden. Het commentaar is ook erg variërend en je zal al heel wat wedstrijden moeten spelen voor het je gaat opvallen dat je bepaalde passages toch al eens gehoord hebt. In FIFA is dat bijvoorbeeld een minpuntje, want daar is die commentaar toch niet al te accuraat. Maar qua realisme zit EA hier zeker op het niveau dat we al enkele jaren in NBA2K gewend. Misschien is dit zelfs nog beter.

Genoeg over voetbal en basketbal, hoe zit het dan met de gameplay waar ijshockeyfans op zitten te wachten? Die is zeker meer dan behoorlijk. De bewegingen van de puck zijn erg realistisch en je moet echt werken om een doelpunt te maken. Bovendien kan je de besturing en de moeilijkheidsgraad in veel detail aanpassen om het spel zo goed mogelijk op je eigen wensen af te stellen. Ook wie niks van ijshockey kent, zoals ik, kan dus meteen aan de slag en krijgt de tijd om aan de besturing te wennen. Stel je het niveau te hoog in, reken dan maar op een onvermijdelijk pak slaag. Een trapje lager speelt de game echter volledig op jouw niveau.

Vechtpartijen

IJshockey is niet alleen een sport, het gaat er vaak hard aan toe. Zo vliegen ook in NHL 15 de handschoenen al eens uit en wordt er op het ijs gevochten tot één van de twee spelers tegen de vlakte gaat. De straftijd op de bank nemen ze met plezier mee. Je neemt ook zelf deel aan die gevechten en moet proberen de energiebalk van je tegenstander leeg te krijgen voor je zelf onderuit gaat. De winnende speler geeft een extra boost aan de energie van zijn team.

Leuk, zeker wel, maar er wordt voor ons toch iets te veel gevochten. Telkens wanneer het spel even stil ligt zie je spelers elkaar in de haren vliegen, al komt het gelukkig niet altijd tot een bokspartij. Helaas zit er zo iets te weinig variatie in de beelden, je weet al gauw wat er gaat komen. En dat gaat toch wel heel snel vervelen. Wie niet wil vechten, kan die optie gelukkig wel uitschakelen.

Het menu van NHL 15 lijkt heel erg op dat van de FIFA-games. Alleen zijn de mogelijkheden toch wel veel beperkter. Er zit geen optie in om een seizoen te spelen, je moet meteen als GM of als Pro aan de slag. En hoe spectaculair de wedstrijden ook zijn, het gaat vrij snel vervelen. Het spel krijgt onder liefhebbers ook kritiek omdat een aantal features zijn weggevallen. Het geheel is dus toch een beetje te mager om ons echt te overtuigen. Misschien is dit het nadeel van geen echte concurrent in de sportreeks te hebben, maar als EA de features in 2015 nog wat kan uitbreiden, dan heeft NHL 16 het potentieel een zeer goede game te worden.

Conclusie: 6/10

Als nieuwkomer in ijshockey is NHL 15 me aangenaam bevallen. Alleen weet ik nu al dat dit spel het risico loopt om over enkele maanden ergens in de kast te liggen, terwijl FIFA een game is die dan nog steeds één van de favorieten blijft. Het kan ook zijn dat dit spel vooral bij fans van ijshockey heel erg aanslaat en voetbal een breder publiek aanspreekt, maar er ontbreken toch enkele dingen die me aan NHL 15 gekluisterd kunnen houden. Prachtige graphics, uitstekende gameplay, alles wat je nodig hebt voor een goede sportgame. Alleen moet EA het totaalpakket nog een beetje uitbreiden. Werk aan de winkel voor volgend jaar, dan komt het misschien wel goed.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen