Nick en Jeremy van ‘Love is Blind’ geven details over manipulatie en uitbuiting op set datingshow

Nick Thompson en Jeremy Hartwell, die beiden deelnamen aan het tweede seizoen van de Netflix-datingshow Love is Blind, hebben meer details gegeven over de situatie achter de schermen van het programma. Daarbij spreken ze onder andere over onmenselijke filmuren en een uurloon dat lager is dan het wettelijke minimum.

De realityreeks Love is Blind van Netflix telt ondertussen al vier seizoenen en leverde enkele succesvolle koppels op. Maar hoewel het er op de televisie romantisch uitziet, gaat het er achter de schermen vaak heel anders aan toe. Nick Thompson en Jeremy Hartwell, die allebei te zien waren in het tweede seizoen, doen nu hun boekje open over hun ervaring.

Geen autonomie

In de video van More Perfect Union (@moreperfectunion), die momenteel viraal gaat op TikTok, vertellen Nick Thompson en Jeremy Hartwell over de reeks. Nick Thompson verloofde zich in de reeks met Danielle Ruhl, Jeremy Hartwell vond geen partner in het programma, maar nam wel deel aan het proces in de pods.

Nick vertelt dat Netflix tijdens de opnames controle heeft over “elk aspect van je leven”. “Je wordt in een hotelkamer gezet en je hebt zelf geen sleutel. Je hebt geen toegang tot water, behalve wanneer je van de kraan of in de douche drinkt. We zitten daar allemaal en krijgen geen eten op regelmatige tijdstippen, maar we kregen wel heel veel alcohol. Mijn lichaam was oververmoeid, gedehydrateerd en uitgehongerd. Ik verloor bijna 7 kilo in de drie weken in de pods en Mexico”, vertelt Nick.

Jeremy gaat verder en vertelt dat ze geen enkele autonomie hadden. “Ze namen onze gsm’s, portefeuilles, identiteitskaarten en paspoorten af. Zonder ons te zeggen waarvoor dit nodig was.”

18 tot 20 uur per dag

“Opnamedagen duurden 18 tot 20 uur en het enige moment waarop we niet gefilmd werden, was wanneer de crew afgelost werd omdat zij hun maximale aantal werkuren op een dag bereikt hadden”, verklaart Nick.

“Je krijgt geen daglicht te zien, tenzij je de toestemming krijgt om naar het toilet te gaan, want dat is een trailer die buiten staat”, gaat Jeremy verder. “Ze houden je vast in een staat waarin je geen tijdsbesef hebt. Wanneer ik erop terugkijk denk ik dat wanneer iemand me zou zeggen dat er een maand gepasseerd was in de pods, ik ze waarschijnlijk geloofd zou hebben.”

Manipulatie

Nick vertelt ook een anekdote waarbij de werkelijkheid gemanipuleerd werd. “Toen Danielle en ik in Mexico waren, werd ze ziek met maagproblemen. Ze kwamen binnen met een Covid-protocol en gaven haar een test waarop ze negatief testte. Maar volgens het protocol moest ze wel afgezonderd blijven omdat ze positief kon worden. Daardoor konden ze haar die dag niet filmen. Op diezelfde dag stond het feestje gepland waarop alle koppels elkaar voor het eerst te zien kregen. Dus ik ging naar het feestje voor twee of drie uren. En toen ik klaar was met de opnames daar brachten ze me terug naar de kamer en zeiden ze in de gang: ‘Jij hebt een microfoon, Danielle niet, dus blijf dicht bij haar en praat met haar over het feestje’. Ik deed wat er van me gevraagd werd, maar niemand had me verteld dat ze net een paniekaanval had gehad.”

In Love is Blind leek het erop alsof Nick Danielle had achtergelaten terwijl ze ziek was om haar vervolgens vrolijk te vertellen over het feestje waar ze niet bij was. Maar eigenlijk ging het er dus anders aan toe. “Toen was ik het echt beu”, vertelt Nick. “Ik gooide de microfoon weg en verliet de kamer. Maar het is allemaal gemanipuleerd, want dit is niet hoe het er echt aan toeging.”

“Ze hebben een product dat ze proberen te verkopen en wij zijn het materiaal dat zij manipuleren om het product te maken. En er zijn geen richtlijnen of regels over hoe ver ze daarin mogen gaan. Dit hele experiment is opgesteld om ervoor te zorgen dat je breekt, waardoor het slechtste in jezelf naar boven komt.”

Onderbetaald

Voor de opnames, die tien weken in beslag namen, werd Nick uiteindelijk 10.000 dollar (9.095 euro) betaald. “Wanneer je dat per uur uitrekent, kom je aan 7,14 dollar (6,49 euro) per uur, wat onder het minimumloon is”, vertelt hij. Hij laat ook weten dat er hen niets verteld werd over auteursrechten, waardoor ze in de toekomst niet extra konden verdienen. “Veel mensen zeggen: ‘Waarom blijf je dan verder doen met de show?’, maar er is een clausule in het contract dat zegt dat we een schadevergoeding van 50.000 dollar (45.474 euro) riskeren wanneer we vroegtijdig opstappen.”

Jeremy stapte eind vorig jaar naar de rechter tegen Netflix en het productiehuis Kinetic. “Een week nadat het nieuws over de rechtszaak bekend raakte, kreeg ik reactie van 50 tot 60 castleden van Love is Blind en The Ultimatum die me bedankten dat ik deze stap durfde te zetten. Zelf waren ze te bang om iets te ondernemen. Ze durfden zelfs niet anoniem te getuigen omdat ze bang waren dat de context van hun statement hun identiteit zou verraden.”

Jeremy richtte nadien ook de organisatie UCAN (Unscripted Cast Advocacy Network) op, waarmee hij deelnemers van realityreeksen toegang geeft tot advocaten en psychologen.

Bekijk hier de volledige video:

@moreperfectunion With actors & writers on strike, reality TV stars are the next group to challenge Hollywood's status quo. @Nick Thompson and Jeremy founded @UCAN foundation to support unscripted castmembers by connecting them to legal and mental health services. Give them a follow! #loveisblind #loveisblindnetflix #netflix #realitytv ♬ original sound – More Perfect Union
Meer
Lees meer...