Niemand heeft haast: formaties gaan overal langzaam, om federale opties open te houden

Elio Di Rupo: formateur in Wallonië, maar ook federaal aan zet.

Een snelle doorbraak in Vlaanderen komt er niet: N-VA danst een rondje met Vlaams Belang. Maar ook in Wallonië en Brussel stokt het: het cdH doet weinig enthousiast om in coalities te stappen. Zowel Bart De Wever (N-VA) als Elio Di Rupo (PS) hebben geen haast. Niemand wil de ‘fout’ van 2014 maken: te snel gaan op de regio’s en zo federaal de ander aan zet laten.

“Het cdH is afgestraft bij de verkiezingen, het signaal van de kiezer was er één om het cdH niet in de meerderheden te sturen”, verklaarde Catherine Fonck (cdH) gisteren op de Franstalige televisie. De fractieleider van het cdH in de Kamer herhaalde zo publiek wat ook al intern op het partijbureau van cdH te horen was: de Franstalige christendemocraten lijken voor oppositie te kiezen. Onder meer Carlo Di Antonio, voormalige minister, pleitte voor een oppositiekuur.

Dat is opvallend, want het cdH is in erg veel scenario’s nodig om coalities te maken. PS en Ecolo, die dicht tegen elkaar staan en er geen geheim van maken dat ze samen willen gaan, hebben niet genoeg voor een meerderheid in Brussel of Wallonië. Met het cdH erbij hebben ze op beide niveau’s een meerderheid.

Maar echt royaal is de uitgangspositie van het cdH niet. Want de PS kan ook zaken doen met de MR. Zeker federaal zijn de Franstalige liberalen van Charles Michel (MR) weer nodig.

CdH op zoek naar een onderhandelingspositie

Het gevoel bij de andere Franstalige voorzitters is dus dat het cdH z’n prijs aan het opdrijven is, maar niet echt in oppositie wil. De partij wil graag opnieuw ministers leveren, maar moet met enige ‘waardigheid’ aan tafel kunnen komen.

Overigens ontvangen PS-formateurs Elio Di Rupo en Paul Magnette in Wallonië vandaag ook de PTB. Maar niemand verwacht dat de socialisten echt met de communisten willen gaan praten. Wat wel kan, is dat net als in Vlaanderen zoals N-VA en Vlaams Belang, de PS niet zomaar hun extreemlinkse rivalen wil laten ontsnappen. Het kan dus best dat ook tussen socialisten en communisten nog een rondje gedanst zal worden.

Onderweg richting paars-groen?

Hoe dan ook: als Di Rupo niet de fout van 2014 wil maken, dan gaat hij niet te snel met zijn coalitievorming. Toen sneed hij Michel de pas af, door met het cdH en DéFI een akkoord te maken in Wallonië en Brussel. Het gevolg was een razende MR, die dan met N-VA de federale regering vormde.

Eén optie komt deze keer alvast lichtjes naar boven drijven, met informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR): paars-groen. Die hebben een héél nipte meerderheid in de Kamer, maar aangevuld met DéFI wordt dat al iets werkbaarder. Zo’n combinatie van PS-MR-Ecolo-DéFI haalt in Franstalig België op alle niveau’s ook makkelijk een meerderheid.

Gesponsorde artikelen