Niemand wil nog naar Turkije: toerisme compleet ingestort

De Amerikaanse ambassade in Ankara waarschuwt vandaag opnieuw voor terreuraanslagen op toeristen in Turkije. Het toerisme is de afgelopen maanden sowieso al compleet ingestort: er zijn tussen 40 en 80% minder boekingen voor de resorts voor de komende zomermaanden. En tienduizenden, zelfs honderdduizenden Turken zijn hun werk kwijt daardoor.

Het aantal boekingen voor vakanties naar Turkije ligt gevoelig lager horen we bij reisbureaus. Bij sommige is sprake van een minder dan de helft in vergelijking met vorig jaar. In plaatsen zoals Antalya ligt het aantal reserveringen voor het komende hoogseizoen 40% lager stellen ze daar vast. Andere toeristische trekpleisters en resorts spreken zelfs over 80% minder boekingen.

Miljardenverlies

De inkomsten uit toerisme gaan dit jaar voor het eerst sinds 2008 onder de 20 miljard euro eindigen. Sommige analisten voorspellen zelfs dat die inkomsten met 10 miljard zullen dalen dit jaar ten opzichte van 2014. Delta Airlines besloot al niet naar Istanboel te gaan vliegen vanuit New York, zoals het eerst had aangekondigd. Ook onder meer Iberia heeft al meerdere vluchten naar Turkije uit z’n schema geschrapt.

Toerisme is – of beter was – goed voor bijna 7 procent van de Turkse economie en bijna 8 procent van de tewerkstelling in het land. Duizenden seizoensarbeiders die normaal ingezet worden vanaf eind mei tot eind september, hebben van resorts en hotels te horen gekregen dat ze deze zomer niet moeten opdagen, want er is geen werk voor ze. 40% van alle toeristen komen in de periode tussen begin juli en september.

De Turkse overheid heeft al voor 17 miljard noodhulp aan de toeristische sector in de vorm van goedkope leningen toegezegd en wil 45.000 mensen die werken in toerisme en nu zonder werk zitten tijdelijk – drie maanden – een vervanginkomen betalen.

“Geloofwaardige aanwijzingen”

In de boodschap vraagt de ambassade de Amerikaanse ingezetenen waakzaam te zijn op populaire pleinen en toeristische plaatsen. Er zijn ”geloofwaardige aanwijzingen” dat terroristen het opnieuw gemunt hebben op buitenlandse gasten, aldus de boodschap.

Ook bij ons paste Buitenlandse Zaken onlangs z’n reisadvies aan. “Nieuwe aanslagen vallen niet uit te sluiten. Die kunnen ook gericht zijn tegen westerse belangen en toeristen. In het licht van deze ontwikkelingen blijft verhoogde waakzaamheid geboden. Reizigers wordt, vooraleer naar Turkije af te reizen, aangeraden de actualiteit op de voet te volgen en het reisadvies regelmatig te raadplegen. Ter plaatse wordt aangeraden de instructies van de lokale overheden strikt na te leven. Zoals steeds wordt reizigers aangeraden drukke plaatsen, politieke manifestaties en volkstoelopen te mijden”, luidt het.

De Nederlanders voegen daar dit aan toe: “Vooral in de grote steden en de toeristische gebieden van Turkije is de criminaliteit toegenomen. Hierbij kun je denken aan diefstal en oplichterij.“

Meer
Lees meer...