Niet aanwezig, toch betaald: wetswijzinging moet er nu voor zorgen dat ook politici moeten werken voor geld

Niet aanwezig, toch betaald: wetswijzinging moet er nu voor zorgen dat ook politici moeten werken voor geld

Wie niet op z’n werk is, wordt niet betaald. Dat geldt voor iedereen, behalve voor politici. Wie in de commissies niet opdaagt, zal binnenkort gestraft worden, net zoals dat in het parlement al het geval is. Maar uiteraard zit er in die wetgeving nog een gaatje: wie zich laat vervangen, strijkt wel 100% van z’n loon op. Sp.a wil nu een amendament om het gaatje te sluiten.

Binnenkort moeten parlementsleden ook in de commissies opdagen om 100% van hun loon te krijgen. Dat klinkt logisch maar de wet over aanwezigheid in de commissies is nog niet gestemd of er komt al commentaar. Uit hoek van sp.a: volgens hen zit er een achterpoortje in de wet.

Achterpoortjespolitiek

Oorspronkelijk zat het zo: wie geen voet in het parlement zette, kreeg toch honderd procent van z’n loon. Intussen is er een wet die dat bestraft: hoe minder je aanwezig bent, hoe minder je krijgt (al kan je nooit honderd procent van je loon als parlementariër kwijt zijn). Maar in de commissies, waar het grote werk gebeurt, is er nog geen personeelsbeleid. Dat komt er nu aan, al is er één detail dat volgens sp.a moet veranderen.

Want commissies behandelen verschillende specialisaties tegelijk, zo zit er in de commissie Sociale Zaken een stuk pensioenen, maar ook werkgelegenheid. Die worden niet altijd door dezelfde parlementsleden behandeld. Wie ziet dat z’n onderwerp die dag niet aan bod komt, kan zich laten vervangen door een vervanger die wél die specialisatie heeft. Maar in de huidige wetgeving wil dat dus zeggen dat iemand die zich 100% laat vervangen, nog steeds z’n loon krijgt.

Laten we het even verhelderen: stel dat je op de klantendienst van een bedrijf werkt. Je gaat wel naar vergaderingen, maar zodra je ook echt een klant moet bedienen, vraag je aan een collega om over te nemen. Je doet dat niet alleen voor telefoontjes die niet je expertise zijn, maar ook voor vragen die dat wel zijn. Toch krijg je je volledige loon uitbetaald. Dat is hoe de wet er zonder het amendement zou uitzien.

“Tonen dat politici niet alleen aan zichzelf denken”

Kan niet, vinden ze bij sp.a. Meryame Kitir, fractievoorzitter voor sp.a en lid van de werkgroep Politieke Vernieuwing, stelt voor om dat achterpoortje nog te sluiten voor de wet gestemd wordt. “Het is voor ons heel belangrijk dat we met deze wetgeving tonen dat politici niet enkel aan zichzelf denken.”

Het zou niet de eerste keer zijn: bij het stemmen van de nieuwe pensioenwetgeving, werd het voor Jan Modaal allemaal een beetje langer werken, maar de politici vergaten zichzelf in de wetgeving in te schrijven. Ook nog betaald worden voor een job die je niet uitvoert, kan dus echt niet meer. Toen trok Kitir ook al aan de alarmbel. Na een jaar aan politieke schandalen over extra inkomsten in allerlei raden van bestuur, is de wet dus welkom.

“We verwachten dan ook dat het amendement steun zal krijgen van het hele parlement”, zegt Kitir aan onze redactie. “Het is belangrijk om te tonen dat het niet alleen om woorden gaat. Zeker sp.a gaat niet alleen voor woorden maar voor daden.”

Hoe worden politici gestraft voor afwezigheid?

Volgende week wordt de nieuwe wet gestemd. In principe zullen parlementariërs dan 100 procent van hun vergoeding krijgen zodra ze 80 procent van de tijd of meer aanwezig zijn. Bij 70 procent aanwezigheid blijft er al maar 60 procent meer over en wie minder dan de helft van de tijd aanwezig is, valt terug op 30 procent. En wie zich 100% laat vervangen, zal dus ook gestraft worden.

Uiteraard geldt voor politici hetzelfde als voor gewone werknemers: ziekte, zwangerschap of op parlementaire missie zijn, geldt als aanwezigheid. Ook wie in een andere commissie moet zijn, mag als aanwezig geteld worden. Maar wie zich permanent laat vervangen, zit vanaf nu dus in de problemen.

Een eerste stap in de goede richting

Dat is niet de enige maatregel die de werkgroep verwezenlijkt heeft. In het verleden zorgden ze er voor dat politici hun privé-inkomsten moeten aangeven. Er kwam ook een lobbyregister voor parlementsleden, maar volgens Kitir “gaat dat nog niet ver genoeg. Die wetgeving zou eigenlijk moeten doorgetrokken worden naar de regering, niet alleen het parlement. Want daar worden de eigenlijke wetten gemaakt. Maar dit is al een eerste stap in de goede richting.”

De wetgeving gaat pas in in 2019. “Het is jammer dat dat niet onmiddellijk kan”, vult Kitir nog aan. “Maar in de volgende legislatuur zullen we laten zien waar sp.a voor staat.”

Gesponsorde artikelen