Niet-essentiële winkels vanaf vandaag opnieuw open maar onder deze strikte maatregelen

Vanaf vandaag mogen de niet-essentiële winkels in ons land opnieuw hun deuren openen. Er zijn wel strenge maatregelen van kracht om deze heropening veilig te laten verlopen.

Op het laatste Overlegcomité afgelopen vrijdag werden de maatregelen rond de feestdagen voorgesteld. Daarnaast besliste het overlegcomité ook dat de niet-essentiële winkels in ons land opnieuw hun mogen deuren. Dat moeten ze wel doen onder een aantal strikte voorwaarden.

Voorwaarden

Er zijn strikte voorwaarden verbonden aan de heropening van de niet-essentiële winkels. Die moeten ervoor zorgen dat mensen niet aan -‘funshopping’ gaan doen.

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle winkels.
  • Je moet alleen gaan winkelen. Minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben mogen begeleid worden door één volwassene.
  • Je mag maximaal 30 minuten doorbrengen in één winkel.
  • Winkels moeten erop toezien dat er niet te veel mensen op het zelfde moment in de winkels zijn. Daarbij gaat het om 1 klant per 10 vierkante meter. Winkels met een oppervlakte kleiner dan 20 vierkante meter mogen maximaal 2 klanten binnenlaten op hetzelfde moment. Grote winkels moeten daarom zorgen voor toegangscontrole.
  • Winkels moeten verplicht handhygiënemiddelen ter beschikking stellen en hun zaak goed verluchten.

Daarnaast mogen gemeentes en steden zelf nog extra maatregelen toevoegen. Zo staat er in verschillende grote winkelstraten in ons land ook een maximum op het aantal mensen dat op de straat toegelaten is.

Musea en zwembaden

Ook musea en zwembaden mogen vanaf vandaag hun deuren opnieuw openen. Daarbij zijn er ook strenge maatregelen van kracht. In musea moet je zo ook overal een mondmasker dragen en zal er ook toegezien worden op het aantal bezoekers. Het is aangeraden om voor je bezoek de maatregelen in het museum te controleren. Sommige musea werken zo met een reservatiesysteem waarbij je op voorhand je tijdslot moet uitkiezen.

Voor zwembaden zijn er ook strikte maatregelen van kracht. Zo mag je met een bubbel van maximaal vier personen gaan zwemmen en is er maar 1 persoon toegelaten per 10 vierkante meter. In de zwembaden geldt ook een registratieplicht bij lessen en trainingen. Daarbij moet je dus je naam en telefoonnummer of emailadres achterlaten zodat je gecontacteerd kan worden door de contact tracers indien nodig.

Niet alle musea en zwembaden in ons land zijn al opnieuw open, kijk dus voor je bezoek na of jouw bestemming geopend is.

Meer
Lees meer...