Niet-rokers krijgen in Japans bedrijf 6 extra vakantiedagen

Niet-rokers krijgen in Japans bedrijf 6 extra vakantiedagen

Een Japans bedrijf kent niet-rokers zes extra vakantiedagen toe. De maatregel komt er na protesten van werknemers die zeiden dat ze meer werkten dan hun rokende collega’s omdat die meerdere keren per dag een rookpauze nemen. Al vier medewerkers besloten door de maatregel te stoppen met roken.

Het gaat om Piala Inc, een marketingbedrijf uit Tokio. Het bedrijf is gevestigd op de 29ste verdieping van een wolkenkrabber in het Ebisu-district, een wijk in Tokio. In het gebouw mag er niet gerookt worden, dus moeten de rokers telkens ze een sigaretje willen opsteken de lift 29 verdiepen naar beneden nemen om buiten het gebouw te kunnen roken. Een rookpauze duurt bij Piala Inc. dan ook al snel een kwartier.

Niet-rokers gecompenseerd

Te lang volgens de niet-rokers, die protesteerden. Ze vinden dat ze meer moeten werken dan hun collega’s. Takao Asuka, de CEO van het bedrijf, besliste daarom extra vakantiedagen toe te kennen aan de niet-rokers. “Ik hoop zo mijn medewerkers aan te moedigen om te stoppen met roken, en dat door beloningen in plaats van met straffen”, zegt Asuka aan Kyodo News. Een derde van de werknemers maakt gebruik van die regeling en heeft zo extra vakantiedagen opgenomen.

Er wordt verwacht dat Japan steeds strenger zal gaan optreden tegen roken. Tokio zal in 2020 de Olympische en Paralympische Spelen organiseren en wil daarbij zwaar inzetten op het inperken van passief roken. Steeds meer bedrijven verbieden dan ook roken in en rond de kantoorgebouwen.

Gesponsorde artikelen