Left Right
scrollTop top

Niet te geloven: ook de volgende orkaan zit al klaar en Irma is nog maar net begonnen


Niet te geloven: ook de volgende orkaan zit al klaar en Irma is nog maar net begonnen

Irma, de sterkste orkaan ooit gemeten in de Atlantische Oceaan, is nog maar net begonnen aan z’n vernietigend traject, maar er zit alweer een volgende klaar: Jose. Meteen de vijfde van het seizoen, na Franklin, Gert, Harvey en Irma. Daarnaast waren er sinds half april ook al 11 tropische stormen in het Atlantisch bassin. Voor de kust van Mexico is nu ook de 12de tropische storm van het seizoen ontstaan: Katia.

Orkaan Irma heeft ondertussen het Caribisch gebied bereikt. Hij is vanmorgen vroeg aan land gegaan op het eiland Barbuda. Barbuda, dat 1.700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten.Het is gissen hoe het eraan toe gaat op Barbuda. De windmeter op het eiland is er na een windstoot van 247 kilometer per uur mee opgehouden.

Met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur is Irma de sterkste orkaan ooit in de open Atlantische oceaan. Windstoten kunnen nog krachtiger dan dat zijn.

Het oog van orkaan Irma is het eiland Barbuda inmiddels gepasseerd, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center. Irma gaat nu verder richting Sint Maarten, met windstoten gemeten van 295 kilometer per uur.

De kern van Irma gaat ook nog over de Britse Benedenwindse Eilanden (Leeward Islands) en over delen van de noordelijke Maagdeneilanden. In de loop van de middag Nederlandse tijd raast de orkaan over Sint-Maarten en Anguilla.

De regering van de Bahama’s heeft opdracht gegeven om enkele zuidelijke eilanden te laten ontruimen. Bewoners van Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay en Ragged Island worden overgebracht naar het noordelijke eiland New Providence.

Irma zal verder waarschijnlijk Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba treffen. Daarna trekt de orkaan daarna naar Florida.

Jose en Katia

En de volgende orkaan is al op komst: Jose. Nu nog een tropische storm, maar, voorspelt het NHC, vanaf vanavond zal Jose ook een orkaan worden. Dat is dan meteen de vijfde van het seizoen. Jose zal naar verwachting voor een stuk dezelfde gebieden treffen die Irma nu passeert, maar de orkaan gaat wellicht sneller afbuigen naar het noorden. Dat zou betekenen dat ze volgende week aan de Oostkust van de VS er de gevolgen van zullen ondervinden.

Voor de kust van Mexico is nu ook de 12de tropische storm van het seizoen ontstaan: Katia.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…