Niet te vroeg juichen/klagen, maar er zit sneeuw en erg koud weer aan te komen in het nieuwe jaar

Niet te vroeg juichen/klagen, maar er zit sneeuw en erg koud weer aan te komen in het nieuwe jaar

Voor de ene hoeft het niet, en voor de andere is er geen winter geweest als het niet minstens één keer gesneeuwd heeft. In de Ardennen mogen ze morgen al wat sneeuw verwachten, maar het KMI ziet het vanaf volgend weekend ook in de rest van het land nog flink kouder worden dan het nu al is, waardoor overal sneeuw mogelijk zou zijn. Maar ook de eerste week van het jaar zal de winter van de partij zijn.

Laten we eerst beginnen met wat wel al zeker weten. Oudejaar wordt vannacht koud, en hier en daar is lichte winterse neerslag mogelijk. Niet veel, maar genoeg om de wegen lokaal erg glad te maken. Pas dus op als je de baan op moet. Ook overdag wordt het vandaag erg koud, met temperaturen die in het binnenland niet hoger dan 0 graden komen. Aan de kust is 5 graden mogelijk, in de Ardennen blijft het lichtjes vriezen. Om middernacht luiden we dan 2017 in met temperaturen van -1 tot -5 graden.

Nieuwjaar wordt net als Kerstmis vorige week een grijze dag. Het kwik haalt 2 tot 6 graden, en als er neerslag valt zal dat vooral motregen zijn. Hoe zuidelijker je gaat, des te meer kans op winterse buien en zelfs sneeuw. We staan hoe dan ook voor een ferme winterprik, want zondagnacht kan er een laagje van een paar centimeter in de Ardennen vallen. Winterse buien zijn dan in grote delen van het land al mogelijk, maar het wordt vooral uitkijken voor gladde wegen tijdens de ochtendspits.

Sneeuw in het weekend?

De hele week blijven winterse buien mogelijk, en het kwik schommelt overdag tussen 3 en 5 graden. Slecht nieuws voor wie die bevroren autoruiten ’s ochtends beu is, want het blijft vriezen met ’s nachts zo’n -3 graden. Donderdag zou het dan wel wat zachter worden, maar er staat al een nieuwe regenzone voor de deur. En vanaf vrijdag neemt de kans op winterse neerslag opnieuw toe.

In het weekend ziet het KMI een mogelijkheid dat die winterse buien ook in het centrum van het land in sneeuw veranderen. Als de voorspellingen voor de tweede week van januari standhouden, dan wordt het ook nog wat kouder. Overdag halen we het vriespunt niet meer. Ideaal voor prachtige, witte sneeuwlandschappen? We zullen nog even moeten afwachten, maar intussen bewijst deze foto dat vrieskou al genoeg is om de voetsporen van de winter in de natuur te kunnen bewonderen.

Gesponsorde artikelen