Nieuw dopinggeval op Olympische Winterspelen komt wéér uit Rusland, net nu ze hoopten op eerherstel

Nieuw dopinggeval op Olympische Winterspelen komt wéér uit Rusland, net nu ze hoopten op eerherstel

De Russische bobsleester Nadezhda Sergeeva is op de Olympische Winterspelen betrapt op doping. Het is het vierde positieve dopinggeval deze Spelen en al het tweede voor Rusland. Daarmee krijgt de geloofwaardigheid van Russische sporters een nieuwe klap en dat één dag voor beslist wordt of het land eerherstel krijgt tijdens de slotceremonie van deze Winterspelen.

De Japanse schaatser Kei Saito zorgde, nog voor hij in actie was gekomen, voor het eerste dopinggeval tijdens deze Olympische Winterspelen. Daarna volgden nog positieve controles van de Russische curlingspeler Alexander Krushelnitsky en de Sloveense ijshockeyspeler Ziga Jeglic.

Nadezhda Sergeeva is het vierde dopinggeval in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en het tweede uit Rusland. Die kunnen nochtans alle negatieve aandacht op dat vlak missen. Het land ligt al langer onder vuur voor dopinggebruik bij zijn atleten.

Twaalfde plaats

Sergeeva is op de Winterspelen actief in het bobsleeën samen met haar landgenote Anastasia Kocherzhova. Ze kwamen dinsdag en woensdag in actie en eindigden op een twaalfde plaats, tussen de twee Belgische bobs.

Dat resultaat zal voor de Russische vrouwen als een ontgoocheling zijn aangekomen want vorig jaar won het duo nog zilver op het wereldkampioenschap. Maar het slechtste nieuws kwam vandaag toen bleek dat Sergeeva was betrapt op het verboden middel trimetazidine.

Meldonium

De positieve dopingtest is afgenomen enkele dagen voor ze in actie kwamen, namelijk op 18 februari. Vijf dagen ervoor had de Russische atlete nog negatief getest. Het is overigens niet de eerste keer dat de 30-jarige bobsleester in opspraak komt.

In maart 2016 testte ze positief op meldonium, een middel dat heel populair was bij Russische sportsters (denk maar aan Maria Sharapova) tot het op 1 januari 2016 verboden werd. Sergeeva is voor die positieve test vrijgesproken omdat het kon zijn dat het middel nog in haar lichaam zat van voordat meldonium op de dopinglijst stond.

Georganiseerd dopingprogramma

Het nieuwe dopinggeval is bijzonder pijnlijk voor Rusland, al is het land officieel eigenlijk niet aanwezig op deze Olympische Winterspelen. Vier jaar geleden in Sochi organiseerde de Russische federatie namelijk zelf, met medeweten van de regering, een dopingprogramma voor zijn atleten.

Sindsdien was er druk op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Rusland uit te sluiten van de Olympische Spelen, maar in 2016 mocht het land uiteindelijk toch deelnemen aan de Spelen in Rio. Daarop kwam toen veel kritiek.

43 medailles ingeleverd

Kort daarna kreeg Rusland wel een schorsing voor de Paralympische Spelen en ook op steeds meer andere grote kampioenschappen waren Russen niet welkom. De dopingverhalen bleven zich dan ook opstapelen.

Tussen 2002 en 2016 moest Rusland 43 keer een olympische medaille achteraf inleveren na een positieve dopingtest. Een schorsing voor de Winterspelen in Pyeongchang was dan ook onvermijdelijk.

Olympic Athletes from Russia (OAR)

Omdat het IOC geen onschuldige atleten wou laten boeten voor de fouten van hun landgenoten kwam het met Olympic Athletes from Russia (OAR) op de proppen. Alleen Russen die konden bewijzen clean te zijn en geen dopingverleden hadden, mochten deelnemen. Zo’n 500 sporters dienden een aanvraag in, 169 van hen mochten afzakken naar Pyeongchang.

Daar nemen ze deel onder de olympische vlag en daarbij horen strikte regels. Zo mogen de atleten van OAR geen Russische symbolen dragen. In heel het olympisch dorp mag nergens een Russische vlag te zien zijn en ook het volkslied wordt niet gespeeld.

In ere herstellen op slotceremonie?

Maar er was goede hoop in het Russische kamp. De Olympische Spelen houden van mooie verhalen en dus leek de slotceremonie komende zondag het ideale moment om Rusland in ere te herstellen.

De fouten uit het verleden zijn door de Russische regering afgeschreven op enkele personen die ondertussen ontslagen en geband zijn en de atleten leken cleaner dan vroeger. Morgen beslist het IOC dan ook of OAR zondag weer zal omgetoverd worden tot Rusland en dat wordt ongetwijfeld een zware discussie.

Door het land te blijven uitsluiten, straf je onschuldige atleten. Maar als de wit-blauw-rode vlag toch opnieuw te zien zou zijn, mag er reactie uit het publiek verwacht worden. De achterdocht tegen de Russen bij sporters, fans en journalisten is groot en daar hebben de twee recente dopinggevallen geen goed aan gedaan.

De Russische bobsleefederatie maakt de positieve dopingtest bekend:

Gesponsorde artikelen