Nieuw op Netflix deze week: het laatste seizoen van ‘The Rain’, de afsluitende film van ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’, blockbuster ‘Venom’ en de docureeks ‘Immigration Nation’

We zitten midden in een hittegolf die is voorspeld tot volgende week woensdag. Bij ons betekent dat: gordijnen dicht en Netflix aan. Deze week komen vooral liefhebbers van docu- en realityreeksen aan hun trekken, maar er is ook het afsluitende seizoen van The Rain en Tom Hardy in de recente film Venom.

Series

Nog niet zo heel erg lang geleden verscheen het laatste seizoen van de Duitse succesreeks Dark. Nu is de tijd gekomen om, ook bij het derde seizoen, afscheid te nemen van The Rain, de populaire Deense Netflix-reeks. De reeks startte bij een akelige realiteit: zes jaar nadat een dodelijke regen heel Scandinavië heeft weggevaagd, komen Simone en Rasmus – broer en zus – tevoorschijn uit hun bunker en gaan ze op zoek naar andere overlevenden.

In het afsluitende derde seizoen kiezen de makers ervoor om eerdere verhaallijnen snel af te ronden en verder te gaan op het personage Rasmus die zijn nieuwe krachten verder ontdekt. Of The Rain ook naar een bevredigend einde toe heeft kunnen werken, valt nog af te wachten.

https://www.youtube.com/watch?v=25OvlpYQ3Bs

Voor een derde seizoen van Alta Mar trekken we naar Spanje. In deze reeks wordt een moord gepleegd aan boord van een schip dat van Europa naar Amerika vaart. In deze beschrijving weerklinken zeker echo’s van Death On The Nile van Agatha Christie, liefhebbers van dit genre komen dus zeer zeker aan hun trekken. Deze keer is de bestemming geplaatst op Mexico en het wordt een gevaarlijke overtocht, want er reist ook een wetenschapper mee die – daar is het weer – een dodelijk virus wil verspreiden. Een vierde seizoen van Alta Mar is reeds bevestigd.

Films

Vorig jaar al kwam Unbreakable Kimmy Schmidt tot een einde, een komische reeks die draaide rond een jonge vrouw die jarenlang vast werd gehouden in een bunker door een sekteleider en eindelijk wist te ontsnappen en de wereld kon gaan ontdekken. Weinig reeksen verdeelden het publiek meer dan deze: is ze irritant of eerder enorm inventief? Daarover lopen de meningen uiteen. Feit is dat er nu een echt einde komt aan de reeks, in de vorm van een interactieve film.

Een interactieve film, dat wil zeggen dat Netflix je om de paar minuten vraagt om een keuze te maken. Een beetje zoals games werken, want jouw keuzes beïnvloeden het verloop van de film. Kimmy ontdekt in deze film dat Reverend Richard Wayne Gary Wayne er nog een tweede bunker op nahoudt. Ze trekt dus op pad om de andere slachtoffers te gaan bevrijden. Het is het begin van een verhaal waarin alle bekende personages voorbij komen. Een extraatje in deze film is Daniel Radcliffe.

Een nieuwe romantische komedie is er in de vorm van Work It, die draait rond zangeres en actrice Sabrina Carpenter en danseres en YouTube-fenomeen Liza Koshy. Sabrina Carpenter speelt Quinn Ackermann, een ambitieuze leerling die alles doet om dichter bij haar droomuniversiteit te komen. Eén van de activiteiten die haar dichter bij haar doel kan brengen, is de deelname aan een prestigieuze danswedstrijd. Alleen wil het dansteam, dat één van de beste van het land is, de onervaren Quinn er niet bij, waarna ze samen met haar vriendinnen besluit om zélf een dansgroepje op te richten.

Een hele andere richting gaan we uit met Venom, een personage van de DC Comics die draait rond één van de schurken uit het Spider-Man-universum. Venom is een alleenstaande film, hier is dus geen Spider-Man in te zien. Tom Hardy speelt Eddie Brock, de journalist met het alter-ego Venom. Na release maakte Tom Hardy zich kwaad: alle interessante scènes waren volgens hem uit de film geknipt. Toch is er nog een tweede film in de maak. Die is aangekondigd voor 2021 en belooft misschien wel beterschap, want de regie is in handen van Andy Serkis.

Het is intussen al jarenlang wachten op het vervolg op World War Z, een virusfilm uit 2013. Dat het eerste deel nog zo goed is geworden – ondanks een aantal reshoots, het herschrijven van het scenario en het overschrijden van het budget – is een klein mirakel. Ook hier draait het rond de uitbraak van een virus, want na een uitbraak van hondsdolheid beginnen de mensen zich als zombies te gedragen. Gerry Lane (een rol van Brad Pitt) werkt voor het leger en de overheid en wordt door zijn overheid gevraagd om de invasie van de zombies tegen te gaan.

Vluchten voor zombies kan perfect in de Panic Room. De film uit 2002 van David Fincher draait rond een moeder (Jodie Foster) en haar dochter (Kirsten Stewart) die in een nieuw groot huis intrekken. In het huis is ook een speciale kamer, volledig van staal. Wanneer hun eerste nacht verstoord wordt door inbrekers vluchten moeder en dochter in de kamer.

Tijd voor een klassieker. Wie nog een dosis wil van de intussen 90-jarige Clint Eastwood kan terecht bij Escape From Alcatraz, uit 1979. Eastwood speelt hierin de crimineel Frank Morris die door een grote vrijheidsdrang het geschifte plan opvat om te ontsnappen uit Alcatraz, een op een eiland geïsoleerde vestiging.

Het hoofdstukje film afsluiten doen we sprookjesachtig met Big Fish (2003) van Tim Burton. De regisseur neemt ons mee naar de wereld van Will, die zijn vader Ed pas op zijn sterfbed leert kennen. Ed was zijn hele leven lang een fantastierijk verteller. Nu zijn vader op zijn sterfbed ligt, probeert Will er achter te komen wie zijn vader echt was.

Docu & Reality

We blijven nog even hangen in de dierenwereld voor de nieuwe documentairereeks Tiny Creatures. Zoals de titel al zegt volgen we hierin de kleine dieren die deze aardbol rijk is. Die beleven grote avonturen waar we ons vaak niet bewust van zijn. Deze serie neemt ons mee naar hun verborgen wereld en hun epische overlevingsverhalen.

Deze dieren lopen net als de mens op deze aardbol rond. Samen zijn we één en dat vergeten we soms. Het is wetenschapper en presentator Latif Nasser die ons precies dat in herinnering wil brengen in het eerste seizoen van Connected. Daarin staat Nasser niet alleen stil bij sterrenstelsels en scheepswrakken, maar zelfs bij hoe onze internetgewoontes in verbinding staan met de rest van de aarde.

Allemaal samen op deze wereld, maar omdat we die wereld grenzen gegeven hebben en landen hebben gevormd bestaat er zoets als immigratie. Daarover gaat de zesdelige reeks Immigration Nation. In de Verenigde Staten bestaat er zoiets als ICE, ofte de U.S. Immigration and Customs Enforcement. Het zijn zij die gevolgd werden van 2017 tot 2020, maar daarnaast lieten Shaul Schwarz en Christina Clusiau ook immigranten zelf aan het woord. Zo wordt er een onthutsend portret gevormd van het immigratiebeleid van de Trump-regering. Het is dan ook geen toeval dat Trump – bij monde van ICE – de release van deze reeks probeerde uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen in november. Dat is dus niet gelukt en nu staat er ons nog maar één ding te doen: kijken.

Misdaad, Netflix is er een beetje door geobsedeerd. Het was dan ook maar een kwestie van tijd tot er een serie zou komen als World’s Most Wanted waarin de criminelen centraal staan. In dit eerste seizoen worden er vijf criminelen geportretteerd, van het hoofd van een drugkartel over de financier van de genocide in Rwanda tot de baas van de Russische maffia.

Geen misdadiger, maar wel hoofdrolspeler in een relletje op het WK van 2010 was Nicolas Anelka, een ex-voetballer bij Arsenal, Chelsea en Real Madrid en lang een vaste waarde in de Franse nationale ploeg. In 2010 werd Anelka huiswaarts gestuurd nadat hij zijn coach Raymond Domenech naar verluidt “hoerenzoon” zou hebben genoemd in de kleedkamer. Nu, tien jaar later praat de ex-voetballer over dat dramatisch verlopen WK in de documentaire Anelka: L’incompris.

Geen nieuwe week op Netflix zonder nieuwe bakreeksen. Vorige week was het nog de beurt aan het derde seizoen van Sugar Rush, waarin er tegen de tijd gewerkt wordt. In het tweede seizoen van Nailed It: Mexico mag het allemaal iets lichter en gemoedelijker. Elke aflevering draait rond drie wannebe bakkers die geselecteerd zijn door hun vrienden familie of kinderen.

Nog meer gekheid vinden we bij Sing On!: Germany. Nadat enkele weken geleden de Spaanse versie van de knotsgekke karaokewedstrijd op Netflix verscheen, is het nu aan Duitsland. Ideaal voor een karaoke- en drinkavondje met je bubbel met dat verschil dat de kandidaten op je tv wel strijden voor een prijskaartje van maximaal 30.000 EUR hangt. Hier geen jury in levende lijve, maar wel een computergestuurd analysesysteem die elke zangprestatie beoordeelt.

Zin in nog iets helemaal anders? Neem dan eens een kijkje in onze lijst met de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...