Het wordt stilaan tijd om te beginnen nadenken over de eindejaarslijstjes. Maar eerst zijn er nog een aantal denken die je zou moeten bekijken. Ook deze week heeft Netflix weer een aanbod dat maakt dat we ons zeker niet zullen vervelen.
Series
Zo verdient onder andere de vierdelige serie The Liberator een kijkbeurt. De bijzondere geanimeerde reeks kwam niet toevallig op 11 november online. Het is een eerbetoon aan alle strijders en alle gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. Specifiek vertelt de serie het verhaal van de Amerikaanse legerofficier Felix Sparks en zijn eenheid die 500 dagen mee hebben gestreden voor de vrijheid van Europa.
Netflix filmde de serie met echte acteurs om ze daarna via computeranimatie in een digitaal decor te kunnen plaatsen. Iets dat ze nu Enhanced Hybrid Animation noemen, een bijzondere en vernieuwende techniek waar de streamingdienst nu ook een patentaanvraag voor zou hebben lopen.
Wie eerder behoefte heeft aan een feelgoodserie die ook nog eens helemaal in de kerstsfeer baadt, moet zich haasten naar Dash & Lily. Deze achtdelige reeks is een soort van liefdesverhaal tussen twee mensen die elkaar nauwelijks kennen. De twee communiceren immers via een notitieboekje op verschillende locaties in New York. Voor je het weet zal de bijzondere band die ontstaat tussen Dash (cynisch, haat kerst) en Lily (optimistisch, fan van de feestdagen) je helemaal inpakken. De reeks werd opgenomen in de winter van 2019 en is nu dus zonder dat te hebben bedoeld ook een nostalgisch document naar vervlogen tijden.
Bad Banks speelt zich meer af in onze contreien. De Duits-Luxemburgse reeks was in februari al toe aan zijn tweede seizoen en is nu ook op Netflix te vinden. De reeks draait om de jonge investeringsbankier Jana Liekam. Wanneer zij aan een nieuwe baan begint bij Deutschen Global Invest (DGI) in Frankfurt ontdekt ze daar al snel dat er gesjoemeld is met de boekhouding. In het nieuwe tweede seizoen duiken Jana en haar collega’s in de moderne wereld van fintechs en robo-adviseurs.
Tot slot is er ook nog Los Favoritos De Midas, een zesdelige Spaanse miniserie van de scenarist van Spaanse topfilms als Mar Adentro en Abre Los Ojos. Daarin komt de genaamde Víctor Genovés voor een moeilijke keuze te staan wanneer hij een anonieme dreigbrief in de bus krijgt. Daarin staat te lezen dat hij al zijn aandelen moet verkopen en van de opbrengst daarvan 50 miljoen euro moet betalen aan de briefschrijver. Alleen op die manier kan Victor voorkomen dat een compleet willekeurig persoon wordt omgebracht.
Film
“Discover a world of wishes and wonder” staat er te lezen op de affiche van de nieuwe film Jingle Jangle: A Christmas Journey. De muziek is van de hand van megaster John Legend en het verhaal kan moeilijker nog magischer. Als je maar één kerstfilm kijkt dit jaar, laat het dan deze zijn.
We worden naar het stadje Cobbleton gebracht waar uitvinder en speelgoedmaker Jeronicus Jangle woont. Maar wanneer zijn vertrouwde leerling zijn meest gewaardeerde creatie steelt, is het aan zijn even slimme en inventieve kleindochter – en een lang vergeten uitvinding – om oude wonden te genezen en de magie van binnen weer wakker te schudden.
Iets minder magie en iets meer de zwaarte van het leven zien we in Was Wir Wolten, de Oostenrijkse inzending voor de komende Oscars. Hierin zien we hoe het huwelijk van een jong koppel – Alice en Niklas – onder druk komt te staan wanneer blijkt dat het maar niet lukt om zwanger te worden. Een steeds groter wordende kinderwens weegt zwaarder en zwaarder op de twee en ze worden dan ook op doktersadvies op vakantie gestuurd. Er even samen tussenuit. Alice en Niklas vertrekken naar Sardinië, maar daar worden ze geconfronteerd met de buren, die alles lijken te hebben waar zij van dromen.
En zet tot slot ook zeker La Vita Davanti A Sé op je kijklijstje, want als de legendarische Sophia Loren voor de eerste keer sinds 2009 nog eens meespeelt in een film moet er gewoon gekeken worden. De 86-jarige levende legende vertolkt Madame Rosa, een overlever van de Holocaust die zich ontfermt over Momo, een 12-jarige Senegalese wees.
Docu
Bij de documentaires is Trial 4 een aanrader. De true crime-serie vertelt het aangrijpende verhaal van Sean K. Ellis die als tiener veroordeeld wordt voor de moord op een agent in Boston. Alleen houdt hij wel steevast zijn onschuld staande.
Het vierde proces is allesbepalend, vandaar de titel Trial 4. Na twee mislukte processen (mistrials) wordt Sean op proces nummer drie tot levenslang veroordeeld. Is hij een zondebok? Een voorbeeld? Of heeft hij de veroordeling echt verdiend? Na 22 jaar besluit men, omdat er nieuwe elementen in het dossier zijn opgedoken, om zijn dossier opnieuw te openen.
Over aangrijpend gesproken: in het uit 2006 daterende A Lion In The House – een documentaire van vier uur! – volgen Steven Bognar en Julia Reichert (die een Oscar wonnen voor het door de Obama’s geproduceerde American Factory) vijf kinderen in hun strijd tegen kanker. Het is een stevige emotionele zit, maar je krijgt er ook nog meer ontzag en bewondering door voor iedereen die deze strijd op leven en dood moet aangaan.
Om toch weer wat lichter te eindigen willen we ook nog A Queen Is Born meegeven als tip. In deze zesdelige reeks geven Gloria Groove en Alexia Twister zes dragqueens/artiesten het zelfvertrouwen om het podium op te kruipen.