Nieuw op Netflix deze week: de epische reeks ‘The Witcher’, de nieuwe reeks ‘Soundtrack’ en Oscarkandidaat ‘The Two Popes’

Het eindejaar lonkt en dat wil zeggen dat de meesten van ons nog wel wat verlof in aantocht hebben. Een deel daarvan zal allicht worden doorgebracht aan de kerstdis waar we ons jaarlijks een collectieve indigestie vreten. Een ander deel daarvan dient dan om languit onderuithangend in de zetel series te bingen. Dat weet Netflix ook en het nieuwe aanbod van deze week leent zich daar dan ook uitstekend toe.

Series

In het middelpunt van de aandacht staat The Witcher deze week, een reeks waar Netflix al lang naar toewerkt. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van de Pool Andrzej Sapkowski. Er zijn ook een aantal gamebewerkingen van The Witcher geweest, maar showrunner Lauren Schmidt wil duidelijk stellen dat zij het voor deze serie bij de boekenreeks, en alleen daar, is gaan zoeken. Henry Cavil speelt Geralt van Rivia, één van de laatste Heksers, een monsterjager die in te huren is en die zich ver weg houdt van empathie of liefde. Het is het begin van een reeks vol drama, lust, monsters en zwaardgevechten. De reeks is nu al, voor de start, vernieuwd voor een tweede seizoen.

Rondom Gerald van Rivia ontwikkelen zich een aantal hoogst interessante verhaallijnen. Freya Allen speelt Ciri, een prinses die al vroeg in de reeks haar grootouders verliest en op wiens schouders het voortbestaan van de wereld komt te liggen. Anya Chalotra kroop dan weer in de huid van het misvormde meisje Yennefer die uitgroeit tot een machtige heks. Het zijn twee knappe verhaallijnen die minstens even belangrijk zijn dan die van de Hekser zelf. Showrunner Lauren Schmidt heeft laten weten dat ze verhaallijnen voor zeven seizoenen heeft uitgewerkt dus onze relatie met de show zou wel eens van lange duur kunnen worden.

Onlangs raakte ook bekend dat Netflix een reeks over Spotify gaat maken. Dat muziek een belangrijk element is voor de streamingdienst zien we ook al in Soundtrack, waarin ook duchtig gedanst en gezongen wordt. Dat kan ook moeilijk anders in een reeks over verschillende mensen uit Los Angeles die verbonden worden door muziek, op diverse manieren. De showrunner en schrijver van deze show is Joshua Safran, die lang verantwoordelijk was voor Gossip Girl.

Films

We schreven het al eerder: deze Oscars zouden wel eens historisch kunnen worden door de erg nadrukkelijke aanwezigheid van Netflix. The Irishman en Marriage Story zijn al grote kanshebbers op enkele van de grote prijzen en voeg nu ook al maar The Two Popes toe aan dat rijtje. The Two Popes focust op een (fictieve) ontmoeting tussen paus Benedictus XVI ‘(Anthony Hopkins) en kardinaal Jorge Bergoglio (Jonathan Pryce), de man die later bekend zou gaan staan als paus Franciscus. De eerste speelt met het idee om af te treden als paus en ziet in Bergoglio zijn opvolger, de tweede komt aankloppen met de vraag of hij zijn titel als kardinaal zou kunnen neerleggen.

Klinkt weinig spannend, dat beseffen we ook wel, maar deze film is een frisse wind waar we ‘m niet verwacht hadden. Het einde van het jaar is nu echt niet veraf meer en The Two Popes staat momenteel nog te blinken in onze top 10 van het filmjaar 2019. Laat je dus niet afschrikken. Er wordt schitterend in geacteerd én we hebben gelachen. Dus denk niet “Bah, een film over twee pausen, zo saai!”, maar geef het gegeven een kans.

Verder zijn er deze week een heleboel films toegevoegd, maar daarbij is het aangeraden om het kaf van het koren te scheiden. Anders gezegd: de nieuwe films bestaan grotendeels uit rommel. Onze job is voor filter spelen en dus geven we hieronder nog wat aanraders mee. The Square (2017) staat voor het eerst op Netflix. De film won de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en gaat over de manager van een museum waar moderne kunst te bewonderen is.

Terug van weggeweest is Public Enemies (2006), een film waarin Johnny Depp bankrover John Dillinger neerzette. Public Enemies is een film van Michael Mann. Wie die film destijds gemist heeft of wil herbekijken, kan nu terecht op Netflix. Ook opnieuw te vinden in de catalogus: Ray (2004), de film waarin Jamie Foxx indruk maakte met zijn vertolking van de legendarische Ray Charles. Hij won er zelfs een Oscar voor Beste Acteur voor. Het herbekijken waard. En tot slot is ook nog Jarhead (2005) na een jaartje afwezigheid weer onder ons. Jarhead is een oorlogsfilm, maar dan geen zoals we die al een dozijn keer zagen. Jarhead verkent vooral het gevoel van verveling waarmee vele militairen dag in dag uit te maken krijgen.

Docu

Met wie dieren doodt is iets goed mis, daar kunnen we het als mensheid wel over eens zijn. Toen Luke Magnotta filmpjes begon te posten van jonge katjes die hij op een gruwelijke manier doodt, komen internetgebruikers wereldwijd in actie om de dader te vinden.

De beul voelt zich aangemoedigd en plaatst nog meer video’s. Wanneer de politie de man uiteindelijk vindt, blijkt dat dat niet het enige is wat hij op z’n kerfstok had. De intrigerende titel van deze docu? Don’t F**k With Cats: Hunting An Internet Killer. Over de goede én de slechte kanten van het internet.

Tot volgende week voor het laatste Netflix-overzicht van 2019.

Meer
Lees meer...