Nieuw op Netflix deze week: de tweede reeks ‘Big Mouth’, ‘Ru Paul’s Drag Race’ en alweer een nieuw seizoen van ‘The Affair’

Nieuw op Netflix deze week: de tweede reeks ‘Big Mouth’, ‘Ru Paul’s Drag Race’ en alweer een nieuw seizoen van ‘The Affair’

Het mag dan wel zonnig zijn buiten, het is oktober en dat wil zeggen dat wij ons herfst-/winterseizoen zijn binnengestapt. Dat wil zoveel zeggen als: meer avonden thuis waarin we onze kamerjas aantrekken, een warme thee of chocolademelk prepareren, in de zetel ploffen en Netflix aanzetten. En deze week was het nieuwe aanbod best stevig.

Series

Vorig jaar was het geweldige Big Mouth één van de grote verrassingen op Netflix. Er is geen enkele reeks die op Netflix te vinden is sneller, beter in observaties of vuiler. Het is dan ook één van die animatiereeksen die nadrukkelijk op volwassenen gericht is. Het mag dan wel over de puberteit gaan en over een fase gaan die ieder van ons heeft meegemaakt, er wordt véél over seks gepraat in Big Mouth – waar praat je anders over in de puberteit? – en de reeks is soms best aangebrand.

Big Mouth volgt Nick, Andrew en Jessi die worstelen met de perikelen van de opkomende puberteit. Ze kunnen hun hormonen amper of niet de baas, worden verliefd, krijgen maandstonden. In het tweede seizoen probeert Andrew niet op te vallen op school na zijn groeispurt, zien de jongens de boezems van hun vrouwelijke klasgenoten groeien, krijgen de pubers seksuele voorlichting op school én sukkelt Jessi stilletjes weg in een depressie. Alweer een grote aanrader, dit nieuwe seizoen.

Verrassend: nadat het derde seizoen van The Affair lang op zich liet wachten is enkele weken later het vierde seizoen van dezelfde reeks, dat deze zomer nog maar werd uitgezonden, nu ook al toegevoegd. Onlangs is bekend gemaakt dat het vijfde seizoen van de reeks het laatste zou worden.

In The Affair volgen we Noah Solloway (Dominic West) en Alison Bailey (Ruth Wilson) en de emotionele impact van hun buitenhuwelijkse relatie. De twee ontmoeten elkaar in het stranddorpje Montauk op Long Island. Hij is een leerkracht die na het schrijven van een debuutroman moeite heeft een vervolg rond te krijgen. Noah is getrouwd en vader van vier kinderen. Alison is een jonge serveerster die haar leven en haar huwelijk terug op de sporen probeert te krijgen nadat haar kind overleed.

De seriefans worden verwend deze week, want vanuit Spanje komt er nog meer nieuws. Van daaruit krijgen we Elite, een reeks die omschreven wordt als Gossip Girl meets Riverdale, maar dan uiteraard in het Spaans.

Het verhaal speelt zich af rond Las Encinas, de beste en meest exclusieve school in Spanje. De school staat erom bekend kinderen van de Spaanse elite te ontvangen. Maar dan stort er een school in de buurt in en komen er drie leerlingen uit het arbeidersmilieu terecht op Las Encinas. Ze denken dat ze de lucky ones zijn, maar niets is minder waar.

Het komt tussen een ware clash tussen diegenen die alles hebben en zij die niets te verliezen hebben. Uiteindelijk eindigt het verhaal in moord. De vraag is wie de moord op zijn geweten heeft. Iemand uit het kleine groepje nieuwe studenten? Of ligt het veel dieper dan dat?

En om het serieaanbod af te maken deze week is er ook nog een nieuwe aflevering van The Good Place (S03E02), alsook de voorlaatste aflevering alweer (S04E09) van het vierde seizoen van Better Call Saul.

Film

Het filmaanbod was deze week niet minder massaal. Wij pikken er de Netflix Original Films uit en de grootste aanraders uit het nieuwe aanbod. Voor de liefhebbers van het genre: er zijn ook een heleboel horrorfilms toegevoegd die buiten onze selectie van deze week zijn gevallen. Het volledige nieuwe aanbod kan je hier bekijken..

Als eerste zouden we graag Operation Finale noemen, de nieuwe film van de regisseur van About A Boy (2002). Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van de jacht van enkele Israëlische spionnen die in 1960 de jacht openen op de beruchte Nazi en oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Elementen die ons op voorhand in deze film doen geloven zijn de rollen voor de buitengewoon sterke Oscar Isaac, Ben Kingsley en Mélanie Laurent.

Nog een nieuwe aanrader is Private Life, de nieuwe film die geschreven en geregisseerd werd door Tamara Jenkins, die bekend werd door de film The Savages (2007). Opnieuw familiale kwesties in Private Life, dat draait rond een stel in hun veertiger jaren dat geen kinderen kan krijgen. Tot ze hoop aan de horizon ontwaren wanneer een stiefnicht op bezoek komt. Elementen die ons op voorhand doen geloven in deze film zijn de scherpe pen van Jenkins en Paul Giamitti (Billions, Sideways, …) de altijd schitterende hoofdrolspeler.

Niet nieuw, maar te goed om ongemerkt voorbij te laten gaan: Arrival (2016) staat op Netflix. Op papier is Arrival een film over aliens, en ergens is dat ook wel zo, maar met Independence Day heeft Arrival weinig tot niets te maken. Ontploffingen zijn ver te zoeken en er wordt meer gepraat dan gevochten.

Zonder weinig weg te geven over de plot kunnen we wel vertellen dat Arrival een film is over het belang van taal en communicatie, maar ook een film die samenwerking tussen mensen en nationaliteiten bepleit. Het is ook een film die in deze wrange tijden aan belang wint en harder zal binnenkomen dan je misschien wel verwacht. In 2016 was het onze film van het jaar en voor regisseur Denis Villeneuve was het zo’n onverwacht grote hit dat hij nadien carte blanche kreeg om de artistieke blockbuster Blade Runner 2049 in te blikken.

Tussen de aan het aanbod toegevoegde horrorfilms zit vooral veel te mijden troep, maar we willen wel The Gift (2015) nog eventjes aanstippen. Joel Edgerton was regisseur en hoofdacteur en ook Jason Bateman en Rebecca Hall zijn te zien in deze spannende thriller over een man die een voormalige klasgenoot tegen het lijf loopt nadat hij net verhuisd is.
En tot slot willen we ook nog eventjes Platvoet En Z’n Vriendjes (1988) in de schijnwerpers zetten. Toen de Gentse cinema Sphinx hun dertigste verjaardag vierden in april organiseerden ze al een bijzondere vertoning van deze film. Het idee was ontstaan na een tweet van comedian Xander De Rycke en groeide en groeide op het sociale medium Twitter. Het resultaat werd dus een speciale verjaardagsvertoning vol nostalgie met de film over een jonge apatosaurus die alleen is in een gevaarlijke en vijandige omgeving en op zoek is naar de Groene Vallei, een land waar dino’s in vrede kunnen leven.

Docu & Reality

In het luikje reality vinden we vooral het hondspopulaire Ru Paul’s Drag Race terug, de show die ondertussen al toe is aan zijn tiende seizoen. De talentenjacht rond drag queens wordt al sinds 2009 uitgezonden en de populariteit van de show leidde tot een wereldwijde wederopstanding van de showtravestie. Dat succes vertaalde zich ook in prijzen: de show won sinds de eerste winst op de Emmy’s in 2016 al negen exemplaren van de belangrijkste televisieprijzen. Ook bij ons is de show populair, begin juni waren de drags nog te zien in de Antwerpse Stadsschouwburg.

Daarbij aansluitend heeft Netflix ook nog het eerste seizoen van Dancing Queen gelanceerd, een realityreeks over Alyssa Edwards, een drag die haar doorbraak kende in het vijfde seizoen van Ru Paul’s Drag Race. In de reeks zien we hoe Alyssa overdag een dansschool leidt en ’s nachts de dragscene induikt.
Mannen en hun emoties, het blijft een spanningsveld. De documentaire The Mask You Live In (2015) benoemt dat spanningsveld, legt uit waarom mannen vaak zo eenzaam staan met hun emoties en niet weten wat ze er nu precies mee aan moeten. “Be a man!” hoor je voortdurend, of in het Antwerps: “Ge zijt toch geen janet zeker?”. Waarom het wel oké is voor mannen om over emoties te praten en/of ze te laten zien, dat proberen experts en academici in deze documentaire duidelijk te maken.

Voor nog meer inspiratie kan je hier eens kijken tussen de 50 beste reeksen die op Netflix te vinden zijn!

Gesponsorde artikelen