Nieuw op Netflix deze week: een dubbele portie Idris Elba, een nieuw seizoen ‘Queer Eye’ en topfilm ‘Triple Frontier’

Nieuw op Netflix deze week: een dubbele portie Idris Elba, een nieuw seizoen ‘Queer Eye’ en topfilm ‘Triple Frontier’

Een nieuwe week en dus is er weer een rijk nieuw aanbod op Netflix. Deze week is Netflix vooral lief voor de liefhebbers van Idris Elba (en die zijn met veel). Een nieuw seizoen van ‘Luther’ arriveert, maar Elba mag ook de dj uithangen in ‘Turn Up Charlie’. En ons favoriete homoclubje is ook terug voor een nieuw seizoen van ‘Queer Eye’.

Series

Kijk naar de populariteit van Tomorrowland, kijk naar het aantal hits dat David Guetta en Calvin Harris en David Guetta al op hun conto hebben staan en kijk naar het wereldwijde succes van Charlotte De Witte en je weet: dj’s zijn de nieuwe rocksterren.

Dat is ook Netflix ontgaan en dus hebben ze een achtdelige reeks in elkaar gebokst over een mislukte dj die bijklust als babysit om rond te kunnen komen. Tegelijkertijd doet Charlie zijn familie denken dat hij een grootheid is in de dancewereld.

Idris Elba is uitstekend gecast in deze reeks, want hij weet als geen ander hoe hij moet dj’en. Hij doet het immers zelf ook, maar wel met meer succes dan Charlie in Turn Up Charlie. Elba speelde al op de allergrootste festivals, waaronder Tomorrowland, Glastonbury en Coachella.

Mogelijkerwijs had Idris Elba deze meer lichte noot nodig na het opnemen van het vijfde seizoen van Luther, de reeks die hem na The Wire helemaal deed doorbreken. In Luther speelt Elba Detective Chief Inspector John Luther, een politieman die zijn job altijd serieus neemt en die ook ten koste laat gaan van zijn collega’s, zichzelf en zijn gezin. Luther is meer dan een politieserie. De zaak in de aflevering is bijna bijzaak, het draait allemaal om Luther die een ravage maakt van zijn privéleven.

Ook als de politiereeksen stilaan je strot uitkomen – dat kunnen we zeker begrijpen – moet Luther op je kijklijstje staan. Het gaat om veel meer dan de moordenaar vinden, het is eerder een psychologische oorlog tussen Luther en de dader. En dan zijn er nog die heerlijke acteerprestaties van onder andere Idris Elba en Ruth Wilson! Het vijfde seizoen (van vier afleveringen) zou zomaar eens ten einde kunnen zijn. Wel wordt er momenteel nog bekeken of een Luther-film een optie is.

Het fijne aan Netflix is dat ze altijd wel een manier verzinnen om te blijven verrassen. Zo ook met Love, Death & Robots. Dat is een nieuwe animatiereeks voor Netflix, van de stilaan legendarische regisseur David Fincher (Se7en, Fight Club, The Social Network, Mindhunter) en Deadpool-regisseur Tim Miller. Het wordt een anthology-reeks. Dat wil zeggen dat elke aflevering op zich zal staan. En anders dan Black Mirror bijvoorbeeld zal deze reeks ook alle genres behelzen, van science-fiction en horror tot komedie.

De verhalen worden gemaakt door verschillende teams uit verschillende landen, maar worden wel gecureerd door Fincher en Miller. Love, Death & Robots zal zich uitdrukkelijk op volwassenen richten, er is dan ook geen enkel taboe dat uit de weg gegaan zal worden.

Het gaat in totaal om achttien filmpjes die elk maximaal een kwartier zullen duren. Het doel is provoceren en de grenzen verleggen van hoe we tegen animatie aankijken. Intussen werkt David Fincher ook nog aan een tweede seizoen van Mindhunter dat ook nog dit jaar verwacht wordt.

En dan moet de reeks met de meest onuitspreekbare titel van de week nog komen. De Spaanse reeks – hou je vast – Si No Te Hubiese Conocido draait rond Eduard, een zakenman van middelbare leeftijd die plots zijn vrouw verliest en voor haar een ander lot wil. Wanneer Eduard een mysterieuze oude vrouw ontmoet besluit hij om naar een parallel universum te reizen, vastbesloten om het lot van zijn vrouw te verbeteren.

Films

Bij de films loopt vooral de nieuwe Netflix-film Triple Frontier deze week in de kijker, een film met onder andere Oscar Isaac, Ben Affleck en Charlie Hunnam in de hoofdrol. De titel verwijst naar het Punt der Drie Grenzen – een drielandenpunt tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay. De rivieren Paraná en Iguaçu komen daar bijeen. Het is een geliefd punt voor de georganiseerde misdaad, omdat er weinig toezicht van de autoriteiten is. Daar volgen we vijf bevriende ex-leden van de Special Forces die in financiële moeilijkheden zitten en daarom besluiten de handen in elkaar te slaan om de Zuid-Amerikaanse drugsbaron Gabriel Martin Lorea te bestelen.

Laten we het al vertellen: Triple Frontier is niet de film die hij in eerste instantie lijkt te zijn. Vijf oude vrienden die besluiten om hun krachten nog eens te verenigen omdat ze nooit gekregen hebben waar ze vinden recht op te hebben: het klinkt cliché.

Allereerst beslaan de voorbereiding van de overval en de eigenlijke overval maar een klein deeltje van de film. Daarna begint alles finaal mis te lopen en wordt Triple Frontier meer een vertelling over het afstraffen van hebzucht en de relativiteit van geld. En over vriendschap.

En verder zijn er ook deze week weer een paar klassiekers toegevoegd. Steven Spielberg mag dan niet de beste vriend van Netflix zijn, zijn films beginnen wel op het platform binnen te druppelen. Vorige week werd Jaws aan het aanbod toegevoegd, deze week was het aan het vijfentwintig jaar oude pareltje Schindler’s List: een speelduur van meer dan drie uur, winnaar van zeven Oscars en een plaats in de top 10 van de beste films op de filmsite IMDb, daar hebben wij nog maar weinig meer aan toe te voegen.

Behalve dan dat deze film over de Duitse zakenman Oskar Schindler tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 1100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije van de Holocaust, door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn emailfabriek die om die reden beschermd dienden te worden na 25 jaar nog helemaal niets aan kracht en vertellingspracht heeft ingeboet.

Nog een klassieker en een film met heel veel invloed binnen zijn genre is Mad Max, een film met Mel Gibson uit 1979 in een regie van George Miller. Gibson vertolkte zo’n flink veertig jaar geleden Max Rockatansky, een politieman in een post-apocalyptisch Australië. Een motorrijder genaamd Crawford “Nightrider” Montizano ontsnapt aan de politie waarna Max de achtervolging inzet. Hij komt om, maar de bende waartoe Crawford behoort gaat verder met hun terreur. Als enkele leden van de bende gearresteerd raken en weer vrijgesproken worden wegens een gebrek aan getuigen raakt Max ervan overtuigd dat ingrijpen noodzakelijk is, maar dat de wetten van de politie daartoe niet voldoende zijn.

In 1981 kwam het eerste vervolg op deze film: Mad Max 2, ook bekend onder de naam The Road Warrior. In 1985 kwam Mad Max Beyond Thunderdome uit, In 2015 kwam een vierde film, die Mad Max: Fury Road heette en waarin de rol van Max gespeeld werd door Tom Hardy. Die werd genomineerd verrassend genomineerd voor 10 Oscars waarvan hij er maar liefst zes won. Er zijn plannen voor meerdere vervolgen, maar heel concreet zijn die nog niet gemaakt.

Ook al tien jaar oud is The Blind Side, de film waardoor Sandra Bullock zich ook een Oscarwinnares kan noemen. The Blind Side vertelt het verhaal van Michael Oher, een American-footballspeler die geadopteerd wordt door Sean (Tim McGraw) en Leigh Anne Tuohy (Sandra Ballock). Bij ons haalde de film de zalen niet wegens een te Amerikaanse setting, maar in Amerika was het een kassucces van jewelste.

En deze gooien we ook nog even in de groep, gewoon omdat ie leuk is: A Dog’s Purpose. De film draait om de hond Bailey. Bailey’s leven wordt van geboorte tot de dood, door verschillende reïncarnaties heen, gevolgd.

A Dog’s Purpose is ongevaarlijk en charmant en geschreven op het lijf van hondenliefhebbers. Omdat een zondagnamiddag ook wel eens vraagt om een film die gewoon leuk, charmant en ontspannend is, zonder meer.

En na de honden tot slot ook de dino’s. Nadat begin deze maand de drie eerste Jurassic Park-films werden toegevoegd is nu ook Jurassic World (2015) op Neflix terug te vinden. Het verhaal speelt zich 22 jaar na de gebeurtenissen in de eerste film af, op hetzelfde eiland. Alles draait vlotjes en Jurassic World is een goed draaiend themapark. Maar omdat mensen na verloop van tijd minder en minder onder de indruk waren van de gekende dino’s wordt ook een geheel nieuwe soort ontwikkeld. Waarna alles uiteraard weer misloopt. Het allerleukste aan deze reboot is de rol van Chris Pratt als dinotrainer en de heersende nostalgie die over de gehele film hangt.

Reality & Docu

En tot slot: haal de zakdoekjes maar boven, want Queer Eye is terug met een derde seizoen. In Queer Eye geven vijf homoseksuele mannen tips aan ongelukkige hetero mannen en vrouwen met de bedoeling hun leven te vergemakkelijken en te verbeteren. De tips komen op het gebied van cultuur, mode, eten en drinken, design en uiterlijke verzorging.

Wij konden het amper droog houden bij de trailer. Queer Eye komt met een missie en wil mensen die het geloof in zichzelf en/of de mensheid hebben opgegeven om welke reden dan ook een opsteker geven en laten zien dat het nog mogelijk is om hun leven nog een nieuwe wending te geven.

En voor de liefhebbers van true crime pakt Netflix uit met een achtdelige reeks rond de verdwijning van Maddie McCann, treffend The Disappearance Of Madeleine McCann getiteld. Het fotogenieke meisje verdween op 3 mei 2007 uit het appartement van de familie tijdens een vakantie in Portugal. Tot nu toe ontbreekt elk spoor van het meisje en heeft men geen enkel idee wie de dader is.

De documentairereeks is gemaakt zonder toestemming van de ouders, wat wel een vies gevoel geeft, maar de makers hebben wel 40 anderen kunnen interviewen die van dichtbij of veraf bij het onderzoek betrokken waren. Ook de opvoering van de Portugese politieman Goncalo Amaral zette kwaad bloed tussen Netflix en de ouders van het meisje. Zij hebben Amaral er namelijk eerder al van beschuldigd dat hij achter de verdwijning van Maddie zou hebben gezeten.

Reeksen van allerlei slag (waaronder ook Mindhunter van David Fincher) vind je in onze top 50 met de beste reeksen op Netflix. Een kijkje waard?

Gesponsorde artikelen