Nieuw op Netflix deze week: het laatste seizoen van ‘House Of Cards’, een nieuwe film van Orson Welles en een pak Vlaamse series

Nieuw op Netflix deze week: het laatste seizoen van ‘House Of Cards’, een nieuwe film van Orson Welles en een pak Vlaamse series

Het is zo ver: het laatste seizoen van ‘House Of Cards’ is beschikbaar op Netflix. Met een totaal ander scenario dan oorspronkelijk voorzien en maar acht afleveringen in plaats van dertien krijgt de show toch misschien niet helemaal het einde die het verdiende, maar het is niet anders. Daarnaast is Netflix deze week ook gaan shoppen bij de openbare omroep en kwamen ze terug met onder andere Tytgat Chocolat, Bevergem en De Ridder. En dan is er ook nog die langverwachte tot nu toe onafgewerkte film van de legendarische Orson Welles. Dus ja, ook deze week valt er wel weer wat te beleven op Netflix.

Series

Deze week nemen we afscheid van House Of Cards, al is het dan met een wrang gevoel. Niet omdat het het laatste seizoen is – de tijd van gaan was sowieso bijna gekomen – maar door de manier waarop. House Of Cards was één van de eerste sterkhouders van Netflix vijf jaar geleden en verdiende gewoon een meer eervol afscheid.

Nadat Kevin Spacey onder vuur kwam te liggen in de nasleep van de #MeToo-gebeurtenissen aarzelde Netflix niet en werd de acteur op staande voet ontslagen. Er werd een periode van contemplatie ingelast waarna de makers besloten om het finale seizoen van House Of Cards vorm te geven rond het personage van Claire Underwood, een uitmuntende rol van Robin Wright.

De makers zijn bijgevolg een geheel nieuwe reeks beginnen schrijven, om Frank Underwood heen. Die is namelijk ergens tussen seizoen 5 en 6 in overleden. Iets waar dus wel over gepraat wordt, maar dat niet getoond kan worden. We begrijpen het allemaal wel, maar het maakt wel dat dit seizoen van House Of Cards vooral heel erg vreemd aandoet. Omdat we allemaal weten hoe het gelopen is.En het is best jammer dat we op deze manier afscheid moeten nemen van een reeks die uiteindelijk toch een soort van televisiemonument was.

Verder wordt er nog maar weinig afscheid genomen deze week, want vele andere series staan nog maar ergens in het begin van hun seizoen. Van Arrow is de tweede aflevering van het zevende seizoen toegevoegd, Van collega’s Black Lightning en The Flash is respectievelijk de derde aflevering van het tweede seizoen en de vierde aflevering van het vijfde seizoen toegevoegd.The Good Place tot slot is al gevorderd tot de zesde aflevering van het derde seizoen.

Netflix kleurt Belgisch

Opvallend en goed nieuws voor de cable cutters: sinds dit weekend staan er ook een aantal Vlaamse series op Netflix. De mooiste van de nieuwe toevoegingen vinden we Tytgat Chocolat. De beste en meest bijzondere is Bevergem.

Tytgat Chocolat is een mooie zevendelige reeks die oorspronkelijk vorig jaar op Eén werd uitgezonden. De reeks is een samenwerking tussen de openbare omroep en acteurs van Theater STAP uit Turnhout, een gezelschap van acteurs met een mentale beperking. Het hoofdpersonage is Jasper Vloemans (Jelle Palmaerts), een jongen met het syndroom van Down die als inpakker begint op de truffelafdeling van de chocoladefabriek Tytgat Chcolat. Daar krijgt hij het te pakken voor Tina (Mira Bryssinck), een meisje afkomstig uit Kosovo dat vrij snel nadat de twee verliefd zijn geworden wordt uitgewezen. Jasper en enkele vrienden besluiten om op eigen houtje naar Kosovo te reizen en Tina terug te halen.

In 2017 won het programma de Prix Europa voor beste Europese fictieprogramma.

Bevergem dateert ondertussen alweer van 2015 – jongens, de tijd vliegt – en was de fictieve reeks van regisseur Gilies Coulier (Cargo, De Dag) en productiehuis De Wereldvrede over het fictieve West-Vlaamse dorpje Bevergem, over diens inwoners en over de nieuwste dorpeling: Freddy De Vadder, het bekende typetje van acteur Bart Vanneste.

Zes jaar werd er aan Bevergem gewerkt en het resultaat mocht er zijn: Bart Vanneste zelf noemde de reeks “een sarcastische nostalgische serie” en daar was iets van aan. De figuren in Bevergem worden te kakken gezet zonder belachelijk te worden gemaakt. Ze zijn raar en je houdt van hen net omwille van hun eigenaardigheden.De reeks lokte ruim 600.000 kijkers naar Canvas (!) en gaven zelfs een eenmalig concert in AB ten voordele van Music For Life. In 2015 wilde kortom iedereen eventjes van Bevergem afkomstig zijn.

Daarnaast werd ook het eerste seizoen van die andere serie in het West-Vlaams, Eigen Kweek, toegevoegd op Netflix. De reeks over een boerenfamilie die zich met net iets te veel overgave (typisch West-Vlaams zeker?) op de kweek van cannabis stort groeide uit tot een gigantisch succes. En tot slot zijn ook nog drie van de vier seizoenen van de Vlaamse misdaadreeks De Ridder nu op Netflix te vinden. De rol van openbaar aanklager Helena De Ridder was de eerste grote hoofdrol voor Clara Cleymans.

En ook in Frankrijk is Netflix gaan shoppen, want ook de uitstekende zesdelige reeks La Fôret, een co-productie met België, is nu op de streamingsdienst te vinden. Die reeks werd vorig jaar nog op Canvas uitgezonden en vertelt het verhaal van een rustig dorpje in de Franse Ardennen waar op een dag een zestienjarig meisje verdwijnt. Haar twee beste vriendinnen zijn ervan overtuigd dat Jennifer gewoon zal terugkeren. Tot dat niet zo blijkt te zijn en er toch heel wat meer aan de hand blijkt te zijn.

Film

We willen beginnen met een tip van het huis, want wie zijn Netflix in het Engels zet kan meteen alle Harry Potter-films zien. Met Nederlandstalige titels zijn de films echter (nog) niet beschikbaar. Daarnaast is deze week ook een hoogtepunt voor Netflix en voor liefhebbers van de meer experimentele film, want Netflix mag de nooit eerder afgewerkte film The Other Side Of The Wind van de legendarische Orson Welles presenteren aan de wereld. De opnames voor deze film dateren van tussen 1970 en 1976. De film werpt een satirische blik op het einde van Klassiek Hollywood en de opkomst van de avant-garde kunstenaars in het New Hollywood.

De postproductie van de film werkte Welles tijdens zijn leven nooit af. Pas in 1985, na zijn dood, werd de montage van deze film afgerond. Al in april 2016 raakte bekend dat Netflix bereid was om 5 miljoen dollar neer te tellen voor deze film en een bijhorende documentaire. In maart 2017 werd bevestigd dat Netflix de film zou uitbrengen en werden de originele negatieven naar Los Angeles overgebracht om de film te vervolledigen.

De bijhorende documentaire heeft de treffende titel They’ll Love Me When I’m Dead meegekregen. In deze documentaire wordt een blik geworpen op de totstandkoming van The Other Side Of The Wind door acteurs, crewleden en andere betrokkenen.

Ook nieuw in het aanbod is de mooie Nieuw-Zeelandse film Hunt For The Wilderpeople. De film draait rond Ricky Baker (Julian Dennison), een moeilijk kind dat van het ene pleeggezin naar het andere gestuurd wordt. Hij krijgt een laatste kans bij Bella en Hec, een koppel dat op een boerderij woont, ver weg van de stad. Maar wanneer Bella sterft vlucht Ricky het woud in.

Deze film werd bejubeld in zijn thuisland en heeft momenteel een mooie score van 7,9/10 op IMDb. De film hanteert een luchtige toon, maar heeft tegelijkertijd een onmiskenbaar stevig kloppend hart voor outcasts en buitenstaanders, of diegenen die zich zo voelen.

Er zijn heel wat films toegevoegd in de afgelopen week, waarvan de meeste matig tot barslecht spul zijn waar een leven te kort voor is om tijd aan te spenderen. Eentje willen we toch nog aanstippen: Children Of Men, een film uit 2006 van de Mexicaanse filmregisseur Alfonso Cuarón van wie binnenkort Roma naar Netflix komt, een film waaraan heel wat verwachtingen hangen.

In Children Of Men bevinden we ons in het jaar 2029 en is er sinds 2009 geen enkel mensje meer geboren. De mensheid wordt dus met uitsterven bedreigd en wanneer dan ook nog eens de jongste telg van de mensheid komt te overlijden breekt er een gigantische chaos uit.

Clive Owen speelt hier Theo Faron die alle hoop heeft opgegeven nadat hij en zijn ex-vrouw hun kind verloren. En toch moet uitgerekend hij, door omstandigheden, een in het geheim zwangere vrouw beschermen tegen een politieke beweging die zichzelf The Fishes noemt en het kind in handen wil krijgen voor politieke doeleinden.

Comedy/Actua

Wij zijn ook maar mensen en dus zien we ook af en toe iets over het hoofd. Zo zijn we vorige week vergeten om de start van The Patriot Act With Hasan Minhaj toe te lichten, waardoor deze comedyserie nu al aan zijn tweede aflevering toe is. Hasan Minhaj presenteert iedere zondag zijn kijk op het wereldnieuws, de politiek en cultuur.

Onze lijst met de volgens ons 50 beste series heeft zonet weer een update gekregen en is weer helemaal up-to-date. Een nieuwe kijktip opdoen kan dus altijd hier.

Gesponsorde artikelen