Nieuw op Netflix deze week: ‘The Politician’, het laatste seizoen van ‘The Good Place’ gaat van start en de film ‘In The Shadow Of The Moon’

Televisie maken is een lucratieve buisness geworden. Nu de streamingoorlog volop woedt, wordt er met tientallen en honderden miljoen gegooid om de meest talentvolle en beloftevolle televisiemakers exclusief onder contract te nemen. Of Ryan Murphy zijn 300 miljoen waard is? Dat zal gedeeltelijk van de nieuwe titel The Politician afhangen.

Series

300 miljoen euro legde Netflix op tafel om Ryan Murphy voor vijf jaar aan zich te binden. Ryan Murphy won in zijn carrière al zes Emmy’s en is de bedenker van onder andere Glee, American Horror Story, American Crime Story en zijn laatste succes voor FX: Pose (waarvan het tweede seizoen eind oktober op Netflix komt te staan). In de pijplijn zitten nog reeksen over de verpleegster van One Flew Over The Cuckoo’s Nest (Ratched), een satirische reeks over Hollywood (Hollywood) en Consent, een anthology-reeks over seksuele intimidatie op de werkvloer. Maar nu is er eerst dus The Politician.

https://www.youtube.com/watch?v=6-kdBlzCG7w&t=58s

The Politician vertelt het (satirische) verhaal van Payton Hobart, een steenrijke student die in Californië woont en er van kinds af aan van droomt om president te worden. Maar voor het presidentschap binnen handbereik ligt, moet hij zich eerst staande zien te houden op Saint Sebastian High School. In The Politician wordt een jonge cast – geleid door Ben Platt – ondersteund door Oscarwinnares Gwyneth Paltrow.

Naast het jaar waarin met geld gegooid wordt, is 2019 in televisieland ook het jaar van het afscheid. Game Of Thrones en Orange Is The New Black zijn twee grote series die beëindigd werden in 2019, maar ook Crazy Ex-Girlfriend, Mr. Robot, Modern Family, Jessica Jones, Legion en The Big Bang Theory kwamen of komen dit jaar nog aan hun einde. The Good Place zal het eindejaar nog weten te overbruggen, maar het laatste seizoen is ondertussen wel ingezet.

In zijn vier seizoenen bewees The Good Place keer op keer een baken van originaliteit te zijn. Dat ze daarbinnen ook moraliteit en filosofie wisten binnen te brengen in een komische reeks is niet minder dan wonderbaarlijk. We weten nu al dat we The Good Place gaan missen, maar eerst dus nog dat laatste seizoen. In het laatste seizoen moeten Eleanor (Kristen Bell) en de anderen bewijzen dat ze geleerd hebben wat het betekent om een goed mens te zijn én dat ze die kennis kunnen doorgeven aan anderen. Elke week volgt één nieuwe aflevering.

In de schaduw van deze twee kleppers staat deze week de nieuwe zesdelige reeks Skylines, maar toch willen we ze graag tippen. Skylines vertelt immers het verhaal van een hiphopproducer in Duitsland die verwikkelt raakt in een web van georganiseerde misdaad nadat hij getekend heeft bij een groot label. Dat label blijkt de draaischijf te zijn van een enorme drughandel.

Films

Eén nieuwe Netflix Original bij de films deze week, met name In The Shadow Of The Moon. Het is de nieuwe film van regisseur Jim Mickle die eerder al meeschreef aan Hap And Leonard en van die uitstekende (maar onderschatte) reeks ook enkele afleveringen regisseerde.

Met Michael C. Hall (Dexter) die ook in deze film te zien is werkte hij eerder samen voor de thriller Cold In July, ook een aanrader. In The Shadow Of The Moon speelt zich af in 1988 en volgt agent Thomas Lockhart (Boyd Holbrook) die op zoek gaat naar een seriemoordenaar die om de negen jaar opduikt. Lockhart verliest zich zo in deze zaak dat de waarheid vinden voor hem belangrijker wordt dan zijn carrière, zijn familie en zelfs zijn mentale gezondheid.

De volgende film van filmmaker Alexander Payne zal exclusief op Netflix te zien zijn, dat maakte Deadline vorige week bekend. In die nieuwe voorlopig titelloze film zal Mads Mikkelsen een roadtrip maken met zijn dochter. Roadtrips zijn een vaak terugkerend thema in de films van Payne – zie ook de pareltjes Nebraska (2013) en Sideways (2004), maar in Downsizing (2017), zijn vorige film en nu op Netflix te vinden, draait het om iets geheel anders.

In Downsizing bedenken Noorse wetenschappers een oplossing voor de overbevolking en de klimaatopwarming: door mensen te laten krimpen (een beslissing die onomkeerbaar is) wordt er veel minder afval geproduceerd en zijn de kosten voor levensonderhoud, het aantal benodigde grondstoffen enz. veel kleiner. Uit financiële overwegingen besluit een echtpaar, Paul (Matt Damon) en Audrey Safranek (Kristen Wigg), uit de lagere middenklasse, om zich ook te laten verkleinen en te gaan wonen in een luxueuze woning die ze op normale grootte niet zouden kunnen betalen. Nadat Paul verkleind is verneemt hij tot zijn verbijstering dat Audrey op het laatste moment van verkleining heeft afgezien.

De eerste versie van het scenario van deze film dateert al van 2006, maar sindsdien is het geheel nog veel meer relevant geworden. Desondanks waren de kritieken op de film eerder matig, maar als gedachte-experiment en vermaak blijft Downsizing zeker een kijkbeurt waard.

Docu

En in de afdeling documentaires is het tweede seizoen van Explained van start gegaan. Het concept is eenvoudig: elke aflevering wordt een ander fenomeen uitgelegd. In het eerste seizoen ging dat van K-Pop tot het vrouwelijk orgasme en de vraag waarom diëten niet werkt.

De eerste aflevering van het tweede seizoen buigt zich over het fenomeen “sekten”. Verder komen onder andere nog aan bod: Waarom zijn er meer miljonairs dan ooit tevoren? Wat is de toekomst van vlees? En wat denken en voelen dieren? Elke week volgt één nieuwe aflevering.

Meer
Lees meer...