Nieuw op Netflix deze week: vijf nieuwe minireeksen voor in coronatijd met onder andere ‘Self Made’ (met Octavia Spencer), ‘Feel Good’ (met Lisa Kudrow) en de bewerking van het Nederlandse jeugdboek ‘De Brief Voor De Koning’

Het ziet er naar uit dat we nog een tijdje collectief zullen binnen zitten, maar één zonnestraaltje daarbij is dat er nooit meer populaire cultuur was om deze vreemde dagen mee door te brengen. Netflix volgt gewoon zijn planning, maar voorziet ons dus wel elke week van een nieuwe stapel bingemateriaal. Deze week vallen vooral een aantal nieuwe minireeksen op, maar daar stopt het ook niet.

Series

In de verschillende miniseries zijn ettelijke grote namen terug te vinden. Zo speelt tweevoudig Oscarwinnaar Octavia Spencer (ze won Oscars voor haar rollen in The Help en Hidden Figures) de hoofdrol in Self Made: Inspired By The Life Of Madam C.J. Walker. Deze vierdelige mini-reeks vertelt het levensverhaal van – je raadt het nooit – Madam C.J. Walker, een Afro-Amerikaanse dame die miljonair werd met de verkoop van haarproducten en daardoor een voorbeeld werd in de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Julian Fellowes, de bedenker van Downton Abbey, had dan weer zes afleveringen nodig voor The English Game. Hierin vertelt hij het verhaal van het ontstaan van het voetbal en hoe diegenen die hierbij betrokken waren het spel over de klassengrenzen lieten evolueren tot de meest populaire sport ter wereld. De serie, die zich afspeelt in de negentiende eeuw, volgt daartoe twee voetballers, een arme en een rijke.

Naar de bibliotheek gaan is dezer dagen ook niet meer evident, anders hadden we daar het Nederlandse jeugdboek De Brief Voor De Koning van Tonke Dragt uit 1962 kunnen gaan ontlenen. Netflix heeft nu een zesdelige bewerking gemaakt van dat boek. Het verhaal draait rond de zestienjarige Tiuri, die tot ridder zal worden geslagen. Het enige wat hij nog moet doen, na vier jaar de schildknaap van zijn vader geweest te zijn, is vierentwintig uur in een kapel waken, waarbij hij voor niemand open mag doen. In de nacht wordt er op de deur geklopt door een man die om hulp roept. Tiuri maakt de deur open, tegen de regels in. De man geeft hem een brief die hij moet bezorgen aan Ridder Edwinem van Forèstèrra (de Zwarte Ridder met het Witte Schild).

En er zijn er nog: Feel Good is een romantische dramedy geschreven door Canadese schrijfster, actrice en komiek Mae Martin. Het gaat over een comedian die het probeert te maken in Londen en zit vol romantische en ongemakkelijke situaties. En, niet onbelangrijk: Lisa Kudrow zit erin.

Er was een tijd dat je over de vampierenreeksen struikelde. Vandaag blijft het een populair onderwerp, maar is er weer wat ademruimte binnen het genre. In Vampires worstelt een Parijse tiener (half mens, half vampier) met haar nieuwe krachten en familieproblemen terwijl ze achtervolgd wordt door een geheime vampiergemeenschap.

Uit Zweden komt dan weer Kalifat, een reeks die de verhalen van vijf vrouwen verbindt die allemaal van ver of dichtbij iets te maken hebben met een dreigende aanslag van IS.

De misdaadserie Keizersvrouwen begon in november aan haar uitzending op de Nederlandse televisie. Het eerste seizoen liep daar begin dit jaar af. Nu al staat de reeks ook op Netflix. De reeks draait rond Xandra Keizer die door haar vriendin Pamela gevraagd wordt om te helpen met het organiseren van een event voor haar escortbureau. Na een geslaagde avond raakt ze hier steeds meer bij betrokken. Xandra is een paar jaar eerder met veel moeite ontsnapt uit de duistere drugswereld van haar moeder Sylvia (een rol van Hilde Van Mieghem), maar vindt die weer snel tegenover zich.

Tot slot is er ook nog het tiendelige Dare Me, een serie die oorspronkelijk op USA Network te zien was over high school cheerleaders die in een web van duistere geheimen terecht komen nadat een nieuwe coach (een voormalig megapopulaire cheerleader) hun squad overneemt. Een typisch Amerikaans milieu dus, maar door allerlei Amerikaanse series weten we wel één ding heel zeker: het cheerleadersmilieu is geen lachertje.

Films

En ja, ook de cinema’s zijn gesloten, maar dat wil niet zeggen dat we geen nieuwe films meer kunnen zien. In het Spaanse The Platform zien we een variant op de populaire Zuid-Koreaanse film Snowpiercer, die momenteel ook tot een reeks bewerkt wordt. The Platform is een verticale gevangenis, waarin de mensen bovenin al het voedsel krijgen. Er is genoeg eten voor de hele gevangenis, maar de mensen ‘boven’ beslissen hoeveel ze naar beneden laten vallen. En dat levert bizarre (hongerige) situaties op.

Het is één en al horror dat de klok slaat bij de films, want ook The Purge: Election Year (2016) is toegevoegd, het vervolg op Tbe Purge (2013) en The Purge: Anarchy (2014). Ook The Witch: A New-England Folktale (2015) is een aanrader voor horrorliefhebbers. Het verhaal draait rond een pelgrimsfamilie die een huis heeft gebouwd aan de rand van een bos in New England De bewoners worden compleet paranoïde wanneer ze denken dat een heks hen vervloekt heeft.

Docu

Om af te sluiten hebben we ook nog een nieuwe geflipte true-crime reeks voor u. Centraal in de serie Tiger King: Murder, Mayhem And Madness staat Joe Exotic een polyamoreuze, tot aan de tanden toe bewapende, countryzanger die een kleine dierentuin in Oklahoma bezit. Voor deze verbazingwekkende reeks werkte Netflix opnieuw samen met de studio die hen ook FYRE: The Greatest Party That Never Happened leverde.

https://www.youtube.com/watch?v=F1vm_qMDn-I

Maar er is ook meer vers voer voor wie zich al tegen topsnelheid een weg heeft gebaand door Formula 1: Drive To Survive. In de nieuwe documentaire A Life Of Speed: The Juan Manuel Fangio Story vertelt Netflix het verhaal van de coureur die in een bolide kroop in de jaren 05 en in 1995 stierf. Fangio is vandaag geen al te bekende naam meer, maar behaalde wel vijf wereldtitels. Dat deed hij in een tijdperk waarin het Formule 1 nog écht een risico was en de rijders hun auto instapten in de wetenschap dat ze misschien het einde nooit zouden halen.

Meer
Lees meer...