Nieuw op Netflix deze week: Zuid-Koreaanse zombies, afscheid van Kimmy Schmidt en in gesprek met Ted Bundy

Nieuw op Netflix deze week: Zuid-Koreaanse zombies, afscheid van Kimmy Schmidt en in gesprek met Ted Bundy

De eerste sneeuwdagen van 2019 zijn voorbij. Helaas vielen ze niet dit weekend, want dan zouden we volop en collectief kunnen beginnen bingen. Ook deze heeft Netflix ervoor gezorgd dat daar voldoende nieuw materiaal voor voorhanden is.

Series

Een Zuid-Koreaanse zombiereeks die zich afspeelt in de Middeleeuwen: op papier klinkt het als iets dat vooral te skippen is omdat er nu eenmaal genoeg te zien is. En toch is Kingdom onze aanrader van de week. Het is de eerste Zuid-Koreaanse Netflix Original en het verhaal speelt zich af ten tijde van de Joseondynastie, een periode – zo leerde Wikipedia ons – waarin dezelfde familie aan de macht bleef in Zuid-Korea die duurde van 1392 tot 1897. Kingdom richt zich op de kroonprins die in een door corruptie en honger getroffen wordt beschuldigd van verraad.

In dat klimaat wordt de koninklijke familie bedreigt door zijn eigen onderdanen die veranderd zijn in kannibalistische zombies. En omdat de kroonprins nu eenmaal de pineut van de familie is krijgt hij de verantwoordelijkheid in zijn schoot geschoven om dat probleem op te lossen. Om het virus een halt toe te roepen stelt hij een legertje van elite-samurai samen.

Het eerste seizoen bestaat uit zes afleveringen die elk zo’n anderhalf miljoen euro zouden hebben gekost. Dat Kingdom nu ook al vernieuwd is voor een tweede seizoen waarvan de productie zeer binnenkort van van start gaat (in februari) is ook meteen goed nieuws.

Ook nieuw op Netflix deze week is Black Earth Rising, een andere mini-reeks die vorig jaar al op BBC te zien was. Michaela Coel (bekend van Black Mirror) speelt in deze reeks Kate Ashby, een vrouw die opgroeide in Rwanda en op het nippertje aan de genocide daar wist te ontsnappen. Ze werd gered door Eve Ashby, een geleerde op het gebied van strafrecht. Samen met haar werkgever (een rol van John Goodman) probeert Kate als volwassen vrouw de leider van een Afrikaanse militie voor de rechtbank te krijgen.

De reeks is een co-productie tussen BBC en Netflix (zoals bij ons binnenkort ook zal gebeuren met Undercover) wat wil zeggen dat de BBC de reeks zelf en iets eerder mocht uitzenden, waarna Netflix de reeks nadien internationaal en wereldwijd mag aanbieden.

En het regent mini-reeksen, want ook de drie eerste seizoenen van de uitstekende Duitse reeks Weissensee is aan Netflix toegevoegd. Deze reeks speelt zich af in het Oost-Duitsland van 1980 waarin twee families onverwacht worden samengebracht door een romance waarbij de ene familie heel actief is binnen de Stasi (het Oost-Duitse politieapparaat) en de het communistische bewind ondersteunt en de andere familie vooral te boek staat als een familie dissidenten die in de gaten moet worden gehouden. Maar dan worden Martin en Julia verliefd op elkaar en worden ze de Romeo & Julia van Oost-Duitsland.

Het vierde seizoen was in mei 2018 in Duitsland te zien. Voor de reeks op Netflix landde werd ze ook al verkocht aan Italië, Rusland en Portugal.

En dan komen we bij een reeksje oude bekenden. Van Unbreakble Kilmmy Schmidt is seizoen 4B toegevoegd, wat betekent dat het om de allerlaatste nieuwe afleveringen gaat.

Van Suits is dan weer seizoen 6 (2016-2017) beschikbaar gesteld, wat betekent dat Netflix-kijkers van de advocatenreeks nog wel enkele seizoenen te gaan hebben. Deze week werd bekend gemaakt dat het negende seizoen meteen het laatste zal zijn. Vanaf 12 juli zal ook het zevende seizoen beschikbaar zijn op Netflix.

Nog meer laatste seizoenen: naast Unbreakable Kimmy Schmidt en binnenkort dus ook Suits eindigt nu ook Club De Cuervos. Het laatste seizoen van de Mexicaanse tragikomische reeks over een broer en zus die samen een voetbalclub proberen te besturen telt tien afleveringen.

We zijn nog lang niet klaar om afscheid te nemen van The Good Place en het is dan ook alleen maar goed nieuws dat die reeks al vernieuwd is voor een vierde seizoen. Nu is ook de laatste aflevering van het derde seizoen beschikbaar waardoor mensen die afleveringen sparen om ze vervolgens in één trek te bingen nu eindelijk nu ook kunnen beginnen kijken.

Wel nog volop in seizoen zijn The Flash (S5E11) en Riverdale (S3E10) waarvan naar wekelijkse gewoonte nieuwe afleveringen zijn toegevoegd.

Film

Wat film betreft doet Netflix het naar goeie gewoonte iets rustiger, al ligt het tempo van veelbelovende Netflix Originals ook daar de laatste tijd wel hoog. Deze week willen we de aandacht richten op Polar, een nieuwe thriller met Mads Mikkelsen en Vanessa Hudgens in de hoofdrollen.

Het is een adaptatie van de gelijknamige stripreeks over Duncan Vizla, een gepensioneerde huurmoordenaar die hoopt zijn oude dag rustig te kunnen doorbrengen in een afgelegen dorpje, waar hij naast Camille komt te wonen. En natuurlijk duurt dat pensioen niet lang.

Voor wie zijn thrillers liefst wat meer futuristisch getint heeft raden we Ex Machina (2015), de schitterende scifi van Alex Garland (Annihilation) met intrigerende vertolkingen van Oscar Isaac (met baard) en Alicia Vikander (zelfs als robot fascinerend mooi). Vikander speelt Ava, een robot die de jonge programmeur Nathan er op een week tijd van moet overtuigen dat ze wel degelijk een bewustzijn heeft.

Zowel Ex Machina als Annihilation kwamen ondanks de goeie kritieken op de films niet in de Belgische cinemazalen terecht. Zijn films zouden te moeilijk zijn voor het publiek, luidde de verklaring. Het is dan niet verwonderlijk dat Garland zijn heil in de toekomst gaat zoeken bij de televisie, waar tegenwoordig veel meer mogelijk is.

En dus gaat Alex Garland zijn ding doen voor FX (Fox bij ons). De serie, Devs genaamd, gaat opnieuw over de band tussen mens en technologie en komt eraan in de loop van 2019. Garland wil een op zichzelf staand verhaal vertellen in acht afleveringen, maar heeft ook al laten weten dat hij mogelijkheden ziet als FX ermee verder zou willen.

En tot slot is ook Mockingjay – Part 2 toegevoegd, het laatste deel van de The Hunger Games-films. De vier films zijn nu allemaal op Netflix terug te vinden dus wie een marathon wil houden en wil supporteren voor de overlevingskansen van Jennifer Lawrence kan dat nu een uur of acht lang doen.

Docu

Slechts één docu te tippen deze week, maar wat voor één. Netflix heeft al gewaarschuwd dat het niet verstandig is om Conversations With A Killer: The Ted Bundy Tapes in je eentje te bekijken. Een goeie marketingtruc natuurlijk, zo’n mededeling, maar in dit geval kunnen we ons er wel iets bij voorstellen.

Ted Bundy is één van de meest beruchte Amerikaanse seriemoordenaars. Hij is tweemaal ter dood veroordeeld voor drie moorden (in 1979 en 1980), maar op dat moment werd hij al verdacht in 30 andere zaken die zich uitstrekten over vijf staten. Vlak voor zijn terechtstelling bekende hij meer dan twintig moorden. De schattingen lopen echter op tot meer dan honderd vrouwen die hij om het leven zou hebben gebracht. Zelfs zijn advocate Polly Nelson noemde Bundy in haar boek over hem “puur kwaadaardig.”

Op 24 januari 1989 werd Bundy geëxecuteerd op de elektrische stoel. Deze reeks werd opgehangen aan meer dan honderd uur interviewmateriaal die twee journalisten kort voor de executie met de seriemoordenaar hebben verzameld. Wie gefascineerd was door Mindhunter heeft nu de kans om een echt zieke geest aan het woord te zien en te horen.

Joe Berlinger, de maker van de reeks heeft ook een speelfilm over Bundy gemaakt. Die titel, Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile spreekt boekdelen, Zac Efron speelt de hoofdrol. Dat is voor later. Wat deze documentaire betreft waarschuwt Netflix dat het schokkend kan zijn om deze man op kille wijze te horen praten over zijn daden. Iets voor de echte durvers, geïnteresseerden en fanaten.

Toch nog zin in iets anders? Bekijk dan onze top 50 met de beste series op Netflix.

Gesponsorde artikelen