Nieuw schandaal in Keulen: hebben bewakers van opvangcentrum vluchtelingen seksueel misbruikt?

Nieuw schandaal in Keulen: hebben bewakers van opvangcentrum vluchtelingen seksueel misbruikt?

In een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse stad Keulen worden bewakers ervan beschuldigd vrouwelijke vluchtelingen seksueel misbruikt te hebben. Dat is althans wat de vluchtelingen zeggen in twee open brieven, waarin ze ook nog andere problemen aankaarten. Dit is wat we momenteel weten en wat de verschillende partijen kwijt willen over de beschuldigingen.

De beschuldigingen waarmee de vluchtelingen naar buiten komen zijn niet van de minste. Volgens hen hebben medewerkers van een bewakingsfirma vrouwelijke vluchtelingen seksueel misbruikt. ”Ze filmen vrouwen tijdens de borstvoeding, bij het douchen en terwijl ze slapen”, klinkt het in één van de twee open brieven, waarover ook de nieuwssite VICE uitgebreid bericht. Ook zouden ze de lakens van (soms naakte) getrouwde koppels wegnemen. Reden? Omdat die zich te intiem zouden gedragen.

Maar het gaat verder dan dat. De bewakers zouden vrouwen met geweld tot geslachtsgemeenschap dwingen en vluchtelingen onderdak beloven in ruil voor seks. Volgens de bewoners van het noodopvangcentrum in de Keulse wijk Humboldt-Grember zijn de bewuste bewakers vaak dronken. De bewakingsfirma laat aan de regionale krant Dem Kölner Stadtanzeiger weten geschokt te zijn door de open brieven en beweert dat de beschuldigingen volledig ongegrond zijn.

In de andere open brief schrijven de vluchtelingen dat de omstandigheden in het opvangcentrum te wensen over laten. Zo hebben ze het over ”een gebrek aan privacy” en ”onhygiënische toestanden”.

Plots geen slachtoffers?

Toen de beschuldigingen eerder deze week naar buiten gebracht werden in de open brieven, stelde de politie meteen een onderzoeksteam samen. Dat team bestaat uit ervaren onderzoekers en specialisten in zedendelicten. Gisterenmiddag hadden ze met de hulp van een vertaler al met ongeveer 50 vrouwen gesproken, maar geen enkele vrouw beweert slachtoffer te zijn.

Volgens medewerksters in het centrum hoeft dat niet te verbazen. ”Terwijl de vrouwen ondervraagd werden, liepen de beschuldigde bewakers gewoon op enkele meters afstand langs. Geen wonder dat ze dan niets kwijt willen.” zegt medewerkster Saskia aan VICE. De politie zet het onderzoek in ieder geval door.

De stad Keulen is verantwoordelijk voor het opvangcentrum in de wijk Humboldt-Grember en heeft volgens VICE in een persmededeling gezegd een goede samenwerking te hebben met de bewakingsfirma. ”Het bedrijf dat instaat voor de veiligheid in het centrum beschikt over alle kwaliteitscriteria. De werknemers krijgen zelfs antiracisme-training.”

Eén ding is zeker, de vluchtelingen en hun sympathisanten laten het hier niet bij. Morgen demonstreren ze in de Keulse binnenstad.

Gesponsorde artikelen