Schooljaar geopend: vandaag opnieuw klimaatspijbelacties in Brussel, inclusief speech van Anuna De Wever

Vanmiddag gaat in Brussel een nieuwe klimaatmars door. Die start om half 2 aan het Noordstation, om half 5 geeft Anuna De Wever een speech. Na een oproep van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg vinden er vandaag over de hele wereld meer dan 5.000 evenementen plaats, waarbij gepleit wordt voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

Greta Thunberg riep op om te betogen en blijkbaar geven veel jongeren daar gehoor aan. Zo komen klimaatactivisten vandaag van Sydney tot Sao Paulo op straat om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen van de autoriteiten. Het hoogtepunt zal in New York plaatsvinden, waar Thunberg zich momenteel bevindt. Daar zullen naar verwachting meer dan een miljoen leerlingen spijbelen van de 1.800 New Yorkse scholen die het toestonden.

(Greta Thunberg spelt Amerikaanse senatoren de les: “Hou die lofzang voor jezelf, jullie proberen niet hard genoeg.”)

epa: Greta Thunberg

Klimaattop in New York

Deze voormiddag zijn er lokale acties gepland. Dat melden onder meer de kranten van De Persgroep. Daarna vertrekken verschillende groepen jongeren uit het hele land naar Brussel vanuit onder meer Antwerpen, Leuven, Mechelen, Geel, Gent, Namen, Bergen en Luik. In de Australische grootsteden Melbourne en Sydney hebben duizenden mensen betoogd.

Deze derde wereldwijde klimaatstaking komt er naar aanleiding van de VN-klimaattop, die maandag doorgaat in New York. Meer dan honderd regeringsleiders zullen de top bijwonen. Er wordt verwacht dat die hun klimaatplannen uit de doeken zullen doen, maar of hardliners binnen de klimaatbeweging daarmee tevreden zullen zijn, valt sterk te betwijfelen.

Zaterdag staat er in New York een klimaattop voor jongeren gepland, waaraan ook Thunberg deelneemt. Volgens het meest recente wetenschappelijk onderzoek moet de aarde tegen 2050 CO2-neutraal zijn, als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graden Celsius.

epa: Greta Thunberg in het Amerikaans Congres

Ook een delegatie van Groen zal vandaag aanwezig zijn op de betoging:

Meer
Lees meer...