Nieuw te streamen deze week: ‘Dirty Lines’, ‘Single Drunk Female’, nieuwe seizoen ‘Élite’, terugkeer ‘Counterpart’ en ‘Bates Motel’ en documentaire over Tony Hawk

In het rijtje titels dat we graag deze week willen tippen staat een nieuwe serie van Nederlandse makelij bovenaan: het al lang geleden aangekondigde en daardoor dus langverwachte Dirty Lines. En hoewel het deze week eerder rustig is, zijn er toch weer voldoende nieuwe titels aan te duiden die een woordje uitleg verdienen: naast Dirty Lines maakt ook Single Drunk Female benieuwd en met Counterpart en Bates Motel zijn er dankzij Streamz opnieuw twee series te zien die geheel van de streamingradar verdwenen waren.

Series

De setting van Dirty Lines, een nieuwe Nederlandse reeks op Netflix, is intrigerend: de serie speelt zich af in het Amsterdam van eind jaren tachtig. De housecultuur komt op en de jeugd ontdekt XTC. Tegen die achtergrond vertelt de reeks het verhaal van de jonge zakenman Frank Stigter Na een aantal mislukte pogingen om het te maken als ondernemer krijgt hij plots een ingenieus idee wanneer de Nederlandse telefoonmaatschappij PTT betaalnummers in het leven roept. Frank overtuigt enkele louche investeerders dat er toekomst zit in het anoniem beleven van je seksualiteit en hij richt het eerste telecomseksbedrijf van Europa op. Dat begint als een knullig geïmproviseerd experiment in de garage van hun ouders, maar groeit al snel uit tot een miljoenenindustrie. De industrie van de sekslijnen kwam al via een zijweg aan bod in het laatste seizoen van Pose, maar vormt nu dus ook de basis voor een volwaardige serie. Dirty Lines telt zes afleveringen die nu al allemaal beschikbaar zijn.

In Single Drunk Female op Disney+ – alle tien afleveringen zijn nu al beschikbaar – geen seksproblematieken, wel alcohol. Een openbaar aanklager dwingt de twintigjarige Samantha immers om terug thuis te gaan wonen zodat haar moeder een oogje in het zeil kan houden. Alleen is de moeder overbezorgd en bevat de thuisomgeving alle triggers die Samantha in eerste instantie aan het drinken heeft gezet. Ze gaat de uitdaging aan en probeert haar slechtste zelf te overwinnen. Als dat allemaal een beetje heftig klinkt: dit is een komische reeks.

Voor de fans van Snowfall was er deze week goed nieuws: de reeks werd vernieuwd voor een zesde seizoen. Dat zesde seizoen zal wel het laatste zijn, maar dat wil dus ook zeggen dat we nog even te gaan hebben, want op Disney+ hebben ze net het vierde seizoen van de reeks toegevoegd. De reeks speelt zich af in het Los Angeles van de jaren tachtig wanneer de drug crack stevig opmars maakt. In de verschillende seizoenen van Snowfall zien we Franklin Saint uitgroeien van een verlegen jongen die een centje wil bijverdienen tot een gewetenloze drugdealer. In het nieuwe seizoen zet Franklin alles op alles om geen bendeoorlog te doen uitbreken, maar kan hij niet voorkomen dat er chaos uitbreekt.

Bij Netflix zijn ze dan alweer aanbeland bij het vijfde seizoen van de veelbesproken reeks van Élite. Daarin wordt in acht nieuwe afleveringen de lijn verder getrokken die we al kenden: een nieuw semester op eliteschool Las Encinas breekt aan en daar horen nieuwe studenten, nieuwe wilde feestjes, nieuwe liefdesdriehoeken en ook een nieuwe misdaad bij. Dit vijfde seizoen is nog niet het laatste, want er werd ook al een zesde seizoen van de Spaanse reeks bevestigd.

Counterpart was een tijdje te streamen op Play More, verhuisde toen naar Amazon Prime Video, verdween toen en stond een hele tijd nergens. Gelukkig is de uitstekende reeks van twee seizoenen (2017-2019) nu door Streamz in hun aanbod opgenomen. J.K. Simmons schittert in deze reeks in een dubbelrol als een trouwe werknemer van de Verenigde Naties die weet krijgt van een ‘andere’ wereld. In die parallelle wereld blijkt hij nog eens rond te lopen, zij het dan in een andere versie.

Ook Bates Motel is eindelijk weer ergens te streamen. De reeks stond lang in zijn volledigheid (5 seizoenen) op Netflix, maar was al een tijdje nergens meer te vinden. Nu zijn de eerste twee seizoenen van deze reeks (2013-2017) op Streamz te vinden. We hopen alvast dat de rest volgt. De reeks duikt in de psychologie van Norman Bates, de hoofdfiguur van Psycho (1960) van Alfred Hitchcock over de eigenaar van een motel die zijn eigen moeder vermoordde. In de hoofdrol herkennen we Freddie Highmore, die later succesvol zou worden in The Good Doctor.

Al eventjes te vinden op Streamz, maar we verwelkomen ‘m graag in deze heropgeviste series: Mad Dogs (2015-2016) in de Amerikaanse versie. De serie draait rond een groep vrienden die in Belize de vervroegde pensionering van een oude vriend aan het vieren zijn. Al snel worden er duistere geheimen en een web van leugens, bedrog en moord blootgelegd.

Nieuwe films

Ook bij de nieuwe films is het deze week eerder rustig. Op Netflix is er wel Metal Lords, een film over twee tieners die op hun middelbare school een heavy metalband willen beginnen, maar de enigen blijken te zijn met interesse in het genre. Terwijl ze op zoek zijn naar een basgitarist, stuiten ze op een getalenteerde celliste. Alle drie zullen ze hun geschillen opzij moeten zetten en samenwerken willen ze de Battle of the Bands-competitie winnen. Het script is van de hand van D.B. Weiss, die we nog kennen van Game Of Thrones.

Ook nog op Netflix is er de Spaanse film Las Niñas De Cristal, Dancing On Glass in het Engels. De film werd genomineerd in de categorie Beste Spaanse Film op het filmfestival van Málaga en draait rond de gebeurtenissen in het Spaanse Nationale Dansgezelschap. Nadat de ster van die dansgroep suïcide pleegt, wordt Irene uitgekozen om haar plaats in te nemen in de grootste balletproductie van het gezelschap. Als Irene het doelwit wordt van alle jaloezie en wreedheid van de andere meisjes, vindt ze een vriendin in Aurora. Zij is een eenzame danseres die door haar moeder voortdurend in de gaten wordt gehouden. Geïsoleerd en aangewakkerd door de druk van de balletwereld, wordt de relatie tussen Irene en Aurora steeds obsessiever, totdat ze samen weglopen om zichzelf te vinden.

Docu & Reality

Begin augustus staat hij in het OLT Rivierenhof in Deurne, nu al op Streamz: de skateboardlegende Tony Hawk. In de nieuwe documentaire Tony Hawk: Until The Wheels Fall Off wordt de legende zelf aan het woord gelaten. Hij geeft een alomvattend beeld van zijn leven, zijn legendarische carrière en zijn relatie met de sport waarmee hij tientallen jaren synoniem was.

Ook op Streamz is Phoenix Rising al even te zien, een indrukwekkende documentaire waarin actrice en activiste Evan Rachel Wood haar verhaal doet over haar relatie met Marylin Manson en het seksueel overschrijdend gedrag dat er helaas ook bij kwam kijken. Op Netflix zoomen ze in een tweededelige docureeks in op Jimmy Saville, de BBC-presentator van onder andere Top Of The Pops die wekelijks de huiskamer in kwam. Vandaag staat diezelfde Saville bekend als serieverkrachter en pedoseksueel. Na zijn overlijden in 2012 werd een strafrechterlijk onderzoek naar hem ingesteld, daarin werden maar liefst 214 gevallen van misbruik gemeld, 34 klachten daarvan gingen over verkrachting en het jongste slachtoffer was amper acht jaar jong en ook ouderen en mensen met een beperking meldden zich als slachtoffer. Jimmy Savile: A British Horror Story wordt geen pretje om te bekijken.

Een heel ander onderwerp wordt aangesneden in Return To Space, eveneens te vinden op Netflix: regisseurs Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin brengen een verslag van de twee decennia durende poging van SpaceX en Elon Musk om Amerika’s ambities op het gebied van ruimtevaart nieuw leven in te blazen. De film is een portret van de ingenieurs en astronauten die voor dit historische moment zijn uitgekozen en biedt zeldzame toegang tot de eerste bemande missie die vanaf Amerikaanse bodem wordt gelanceerd sinds de Space Shuttle in 2011 met pensioen ging.

En tot slot geven we ook nog The Ultimatum: Marry Or Move On mee, omdat het te bizar lijkt voor woorden. Na de blinde trouwers volgen we ook de twijfelaars in een realityshow. Zes koppels waarvan één van de twee nog twijfelt om de grote stap te zetten doen mee aan een sociaal experiment dat hun liefde op de proef zal stellen. Ze schuiven even hun partner aan de kant en gaan samenwonen met een nieuwe partner, die gekozen wordt uit de andere duo’s. Na drie weken wordt dan beslist of het huwelijk waaraan getwijfeld werd, zal doorgaan of niet. Te vinden op Netflix.

Meer
Lees meer...